Politika Četvrtak, 31.12.2020.

Dobro jutro u Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Medenica odlazi

Nakon otpočinjanja trećeg mandata na čelu crnogorskog sudstva, Vesna Medenica je podnijela ostavku na funkciju. Njena ranija odluka da nastavi sa trećim mandatom izazvala je talas kritika sa adresa u EU. Sudeći po mnogim izvještajima, ovo, kao i generalno stanje u pravosuđu, bili su ozbiljna tačka spoticanja za crnogorskih napredak u integracijama.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, zadužen za fiktivna otpuštanja, Dritan Abazović, i ovu odluku Vesne Medenice, na tviteru je pripisao sebi, kako bi dobio redovnu dnevnu injekciju serotonina od lajkova.

Srbija Dritanu najbliža

Dok se Abazovićev prijatelj na tviteru i dalje predstavlja kao ambasador Srbije u Crnoj Gori, Abazović u izjavi televiziji N1 govori da Crna Gora nema bližu zemlju od Srbije, “istorijski, porodično i tradicionalno”. Nekima od nas da, nekima od nas ne. Nezavisno od ličnih, državni odnosi su nešto drugo.

Skupštinski čvor

Članovi DIK-a koji su glasali protiv verifikacije poslanice Zoronjić, objašnjavaju da zapravo nisu glasali protiv verifikacije njenog mandata, nego da su imali primjedbu na zakonitost sjednice koja je, po njihovom sudu, održana bez zakonski utvrđenog kvoruma.

Crnogorska pravoslavna crkva pozvala je opoziciju na bojkot institucija.

Članica UBNOR-a Ana Pejović, napisala je otvoreno pismo Suadi Zoronjić zbog njenog neslavnog početka mandata poslanice u Skupštini Crne Gore.

Ignorisan poziv za pomoć Hrvatskoj?

Dok brojni podržavaoci nove većine slave zemljotres u Hrvatskoj, mnoge organizacije i institucije poslale su poruke saučešća i brige. Organizovane su i brojne akcije prikupljanja humanitarne pomoći širom Crne Gore. Ipak, bivši šef vladinog biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac naglasio je da je ovaj put institucionalna pomoć Vlade Crne Gore izostala.

Neizvjesnost vakcinacija

Dok zemljama u regionu stižu prve isporuke vakcina, ili se detaljno znaju koraci i plan djelovanja, naše ministarstvo najavljuje početak vakcinisanja za kraj januara. Ministarka ne zna da kaže koja vakcina i kada tačno će biti isporučena Crnoj Gori. Ministarka je optužila bivšu vlast za kašnjenje u procesima. Bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović odgovorio je aktuelnoj ministarki na ovaj način.

Kako bi nazvali pravoslavni šerijat?

SNP traži da se za “sknavljenje murala” sa likom pokojnog mitropolita Amfilohija u Kolašini, počinoci ekspresno nađu i kazne. Širom Crne Gore bilbordi sa likovima crkvenih velikodostojnika i murali sa njihovim likovima, po mom skromnom mišljenju, skrnave samu religiju, profanizuju je. Osim toga dokaz su opasne klerikalizacije društva.

Crna Gora gasi, Srbija dokapizalizuje

Dok naš ministar brejnstormuje naziv nove avio kompanije i crta trikolorni logo, Srbija je dokapitalizovala Er Srbiju, i od juče je država vlasnik 82% kompanije, umjesto prethodnih 51%.

Toliko za danas. Čitamo se opet u novoj 2021. godini.

 

Send this to a friend