Politika Četvrtak, 07.01.2021.

Deset do Osam

Čitate dnevni kontekstualni prikaz vijesti koje su obilježile prethodni dan.

Uređuje: Ljubomir Filipović, analitičar CDM-a

Dobro jutro!

Mir Božji, Hristos se rodi!

Nalaganja Badnjaka

Ograda kod Dvorskog trga pokazuje dobro poznatu granicu Crnogorcima, i dok nam vicepremijer cinično poručuje da srušimo ograde u našim glavama, sa savješću pod sedativima predaje državu u ruke onima koji bi najsrećniji bili da je nema.

Nisam mogao da ovo ne napišem na današnji dan.

Vjernici srpske crkve su nalagali Badnjak ispred manastira, a vjernici CPC ispred dvora, odvojeni i podijeljeni.

Premijer i administrator MCP srpske crkve u CG, Joanikije, u skladu sa predizbornom kampanjom za lokalne izbore u Nikšiću, nalagali su Badnjak u tom gradu.

U jednom trenutku je par ljudi izgubilo strpljenje i odgurnulo ogradu ispred Biljarde. Maloj grupi vjernika sa Krstaš barjakom nije dozvoljeno da priđu Cetinjskom manastiru.

U Pljevljima je jedan korisnik fejsbuka napisao post u kom se pohvalio da je zapalio zastavu Crne Gore. Reagovala je policija – okupljeni građani i Novović su rekli da zastava ipak nije bila zapaljena.

Privođenje Brana Mićunovića

Iz još nepoznatog razloga, priveden je u Budvi Branislav Brano Mićunović. Interesantno je da se to dešava na današnji dan, kada su patriotske organizacije zakazale skup na Cetinju. Mićunović je ranije prisustvovao jednom od okupljanja upravo na Cetinju. Da li se uputio tamo i da li je uhapšen zbog dva pištolja, koja su nađena kod njegovih saputnika u kolima u pratnji, niko nam nije saopštio. Iako se ovo dogodilo tokom navodne rutinske kontrole, Andrija Mandić je ubacio vruć krompir u ruke Dritanu Abazoviću čestitajući mu na ovom hapšenju. Vicepremijer se nije bunio i kroz svoj tvit je pokupio zasluge za ovakav postupak policije, zahvaljujući ANB-u i službenicima policije. Neki istraživački novinari iz Srbije i aktivisti i ovo su iskoristili da proglase ponovo Abazovića za heroja promjene, jer je do uhapsio do sada nedodirljivog Mićunovića. Zaboravili su da pomenu da je Mićunović i tokom bivše vlasti bio hapšen i oslobađan. A da sada nemamo tačnu i potpunu informaciju što mu se konkretno stavlja na teret. Nebojša Medojević je na tviteru prokomentarisao: “Samo da ne bude akcija sportskih ribolovaca: uhvati-poljubi-pusti”.

Političke izjave Joanikija

Ako je vjerovati episkopu Joanikiju i njegovim riječima datim srpskoj Poltici, srpska crkva kojom administrira u Crnoj Gori, ne nameće kadrove novoj vladi. “Jes ka nije” što bi rekli Bjelopavlići. Dalje se episkop obračunava sa predsjednikom države govoreći da nikakav velikoruski imperijalizam i velikosrpski nacionalizam u Crnoj Gori ne postoji. Nije htio da komentariše hoće li on biti nasljednik mitropolita Amfilohija. Sudeći po popularnosti, ali i političkom narativu, ima sve predispozicije da to bude.

Srce hoće jedno razum traži drugo

Poslanica Božena Jelušić nas je već tokom skupštinskog izlaganja naučila disciplini moralne akrobatike, pa nas je učila kako je moralno ok da vi mislite da je nešto loše, a kada partija kaže da nije, vi onda poslušate glas partije. Poslanica Jelušić je bila moja profesorica u budvanskoj gimnaziji, i bez njenog pedagoškog rada, moj vrednosni sistem bi bio siromašniji jer bih bio uskraćen za mnoge vrijedne lekcije iz politike i morala. Ovo govorim bez trunke ironije. Ipak, profesorica Jelušić dokazuje ono Hristovo “Sve dakle što vam kažu da držite, držite i tvorite; ali šta oni čine ne činite; jer govore a ne čine.”. Još jednom je to učinila juče na televiziji A1, kada je rekla da će opet glasati za zakon iako zna da je moguće da on nije ustavan. Izglasaćemo ga, pa ćemo provjeriti ustavnost, rekla je Jelušić. Mindblowing rekli bi Amerikanci, a što bi mi rekli, bolje da ne govorim.

Toliko za danas. Uživajte u današnjem danu uz želju da nam poruka najradosnijeg hrišćanskog praznika, donese više optimizma za vrijeme koje dolazi. Čitamo se sjutra u isto vrijeme.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gaga
Gost
Gaga

Vaistinu se rodi. Svaka čast g. Filipoviću . Samo hrabro! Pozdrav

MNE
Gost
MNE

Bravo ti ga Ljubo , tako je !

namanastir
Gost
namanastir

Odlicno ….

Pomorac
Gost
Pomorac

sto je to odlicno

Kako je
Gost
Kako je

Vaistinu se rodi!

kl029
Gost
kl029

Bravo Ljubo,samo tako nastavi .Srecan ti Božić kao i kolektivu i čitaocima CDM-a!

Felix
Gost
Felix

Ljubi, odličan si. Samo nastavi.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

obzirom da ova vlada ne zna i da nema nikakvih sansi da vodi ovu drzavu. ura im sluzi da zabavlja javnost glupostima dok kuju planove o dubinskim politickim zaposljavanjima ..pritisniti pandemijom koja ce potrajati sigurno jos cijelu godinu ipo do sezone 2022 samo kupuju vrijeme dan za dan da osranu na vlasti

Send this to a friend