Politika Utorak, 10.01.2023.

Dobrodošli u Srpsku Spartu

Dobro jutro! Prisustvo crnogorskih ministara na proslavi dana Republijke Srpske nije nikakav incident, to je neka nova Crna Gora na koju ćemo se i mi i svijet morati naviknuti.

Klikom ovdje uključujete se u našu viber grupu u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Dobrodošli u srpsku Spartu

Dragi Bosanci i Hercegovci svih vjera i nacija, to vam je neka nova Crna Gora na koju ćete se morati naviknuti. Očekujte naše ministre i gradonačelnike na svim srpskim nacionalističkim okupljanjima i poselima u vašoj zemlji. Ovo sa Kovačem i Damjanovićem nije prvi put. Gradonačelnici moga grada pohode ta i takva okupljanja već dugo. Ne samo kod vas, nego i u susjednom Kosovu. Išli su i na parade u Moskvu. To nije ona Crna Gora koja je kupila i platila navijački kombi, nego ona koja ga je na prvom mjestu zapalila. Crna Gora, koja sa Bosnom i drugim susjedima iskreno želi prijateljske odnose, je u nestajanju. Pitanje je vremena kada će navijače koji pjevaju “burek sa sirom” zamijeniti oni koji pjevaju “nož, žica, Srebrenica”. To se već desilo sa navijačima podgoričke Budućnosti, koji šire transparente sa rasističkim provokacijama upućenim Albancima, ili sa onima u Petrovcu, koji sunarodnicima i sudržavljanima iz Plava psuju majku tursku.

Opštinske vlasti u Nikšiću već finansiraju događaje koji rehabilituju pripadnike vojske i dobrovoljce iz ratova devedesetih. Vrlo brzo ćemo imati audijencije i koncerte za naše “heroje” sa Košara i drugih ofanziva srpskog “otadžbinskog” rata devedesetih.

Crnogorac i Crna Gora su pojmovi koji za ljude van Crne Gore bude asocijacije na ono što čini većinsku Crnu Goru u određenom trenutku. Liše liberala, socijaldemokrata i manjinskih naroda devedesetih, pominjanje Crne Gore i Crnogoraca našim susjedima je značilo strah i zločin. Crnogorci su tada bili monstrum sa Grbavice, Šljivančanin sa Ovčare i Željko Ražnatović Arkan. Rade Bulatović i mnogi drugi aktivni sudionici i arhitekti krvavog pira devedesetih. Svi su oni bili Crnogorci, samo što je za njih biti Crnogorac značilo nešto drugo od onoga što je biti Crnogorcem značilo Slavku Peroviću.

Nemojmo nikad da smetnemo s uma da su predvodnici genocidne velikosrpske politike isto bili Crnogorci – Radovan Karadžić i Slobodan Milošević. Prvi rođen u Crnoj Gori, drugi rođen u Srbiji, ali obojica Crnogorci. To kako su se izjašnjavali, i kojim su idejama služili, što je za njih značilo biti Crnogorac – to je druga priča.

To što rat sa svima i kreiranje velike Srbije nije bio crnogorski nacionalni interes, to niste mogli objasniti dvotrećinskoj Crnoj Gori tada. Crna Gora je postojala kao samostalna autonomna republika samo na papiru, tj. u formi, dok je u suštini bila samo srpska Sparta.

Kao što je džaba to što ćemo mi sada na protestima vikati da to nisu pravi Crnogorci, “Momirovi plaćenici”, i da to nije prava Crna Gora. Jer to jeste prava Crna Gora. Većinska Podgorica je već rekla svoje. Njen gradonačelnik više nije čovjek koji je sa sarajevskom gradonačelnicom gradio prijateljski odnos. Novi gradonačelnik Podgorice, koji tek treba da stupi na funkciju, je po ideologiji i svjetonazoru mnogo sličniji Drašku Stanivukoviću. Na sljedećim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, samo nas čudo može spasiti od toga da na čelu države ne budu novi-stari Vučićevi puleni.

Crkve i manastiri većinske vjerske zajednice u Crnoj Gori nikad nisu prestali da služe toj ideologiji, mediji su nam sada dominantno prosrpski. Tri od četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom su u vlasništvu firmi iz Srbije, a četvrta televizija, naš javni servis je kadrovski postao dominatno prosrpski. Proizvod toga je prosrpsko javno mnjenje koje će se do kraja artikulisati u apsolutnoj većini parlamentu.

Školama i univerzitetom nam upravljaju prosrpski i proruski političari i aktivisti. Kontrolu obrazovanja nam sprovodi prosrpski političar, koji je na čelu tog tijela. Sada se otvaraju i privatne srpsko-pravoslavne škole.

Sve se polako ali sigurno i stabilno kreće ka potpunoj promjeni demografsko-političke slike Crne Gore. Crnogorska građansko-suverenistička, ili što bi nekad rekao Vučić “separatistička Crna Gora”, je osuđena na diskreditovane i korumpirane političke elite. Potpuno je zbunjena, nejedinstvena i pogubljena. Uski partijski interesi su pojeli jedinstvo i sinergiju. Kompromisi sa srpskim nacionalizmom, koji nikad nisu prestajali, značajno su kumovali realnosti koju živimo danas. Lični interesi takođe. Važnije je bilo kupiti stan za desetak hiljada eura nego stvarati institucije.

Crna Gora već danas u očima majki Srebrenice izgleda kako izgleda. Nisu gospođe majke to samo Abazovićevi ministri. Abazović ih je učinio i crnogorskim ministrima.

Zato će vrlo brzo Crna Gora u očima Evrope i svijeta postati opet ono što je bila devedesetih. Nadam se samo da neće biti konflikta koji militirizovanom policijskom paradom priziva Dodik. Konflikta koji svako malo podizanjem borbene gotovosti priziva Vučić. Konflikta koji porukama o drugom frontu priziva Putin. Ako do konflikta na Balkanu, ne daj Bože, dođe, Crnoj Gori je u okviru velike Sauronove (Vladimir Putin) i Sarumanove (Aleksandar Vučić) koalicije ostavljeno najkrvoločnije mjesto. Mjesto slično Kadirovljevim Čečenima u sadašnjem obračunu sa Ukrajinom. Mjesto koje bi trebalo za vazda da nas omrzne u očima drugih i osudi nas na samo jedne prijatelje i saveznike. Izgleda da ćemo se morati naviknuti na neku novu Crnu Goru, koja se cijelim bićem priprema za takvu ulogu koju su joj namijenili u Mordoru.

Toliko za danas. Čitamo se i sjutra na istom mjestu i u isto vrijeme.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar CdM-a

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Damjan
Gost
Damjan

„Жијели моји мили Црногорци! Живело наше мило српство! Живјела наша моћна заштита Русије и њени савезници! “ Цетиње, 1914. Краљ Никола I Петровић

Serdar
Gost
Serdar

I drugo sve se jasno vidjelo na badnjoj večeri ispred hrama u Pg koliko ko ima podršku! A ko je kriv za to?? Za to Ljubo djaba pises jer ono je ogromna većina!! Sve je to DPS stvorio!!!

Rodja
Gost
Rodja

Ima i crnjoh stvari , sluziti neprijateljima koji pokusavaju da zatru identitet . Kao u poslednjih 30 godina ljubo Mali.

expert123
Gost
expert123

Ovo je surova istina i zalosna i tragicna stvarnost u kojoj se nasal Crna Gora zbog politike aktuelne vlasti.Crna Gora je do 30 8 20 godine izazivala pozitivne emocije u r regionu. Od toga datuma izaziva sve vise negativne reakcije zbog raznih poteza vladajuce vecine. Jos malo pa se moze vratiti na devedesete kada je u regionu izazivala lose reakcije… Više »

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Pa ko nema hrabrosti da se odupre.neka se navikne
Ko zeli Evropsu, samostalnu, multinacionalnu i multikonfesionalnu drzavu, taj ce se boriti

GorSt
Gost
GorSt

Samo trebate videti istoriju pre 100 godina i desavanja iz tog vremena i sve ce vam biti jasno. Dva kralja u jednoj zemlji nikako ne ide. Moja predvidjana su da ce nakon zavrsetka mandata ove godine predsednik napustiti CG trajno a da ce opcija druga biti vecinski pobednik. Iskreno na moju zalost. Raduje me da nicija nije do zore gorela… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Taj svijet i Evropa je kuma sadasnjoj situaciji u CG. Korumpirane birokrate i politicki diletanti su nas unistili.

Mitar
Gost
Mitar

Dvije godine ja to pricam. A Crnogorci samo odgovaraju : a nece …

Стојадин
Gost
Стојадин

Исправно Љубо. Ако некога не можеш да побиједиш, ти му се придружи. 🙂

9Bojna
Gost
9Bojna

Dio Srba oruzjem stalo na stranu Milosevica a dio u obranu HR. Ovi drugi i danas zive sa nama a ovi prvi posli zlocina put pod noge. Nedaj boze isti scenarijo u Crnoj Gori, jer rezultat bi bio isti. Posli bi bile price jao jao nisam znao ali sto posijes to i pozanjes.

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Ljuka kad se pravila republika Srpska tvoj dps ih je uveliko podrzavao i davao doprinos, o tome nam besjedi🤣🤣🤣🤣🤣🤣🍻

Eureka
Gost
Eureka

Ne bi je bilo da Milo nije pomogao

Laban
Gost
Laban

Nebitno

Ragnar
Gost
Ragnar

Ok, i time rijesavamo problem?

Zdravko
Gost
Zdravko

Vidi Ljubo licno me zanima sta mislis o akciji Oluja kada je stotine hiljada Srba a i Crnogoraca protjerano iz Hrvatske.Isli su neki predsjednici i ministri na godisnjice te Oluje pa ti nije smetalo

Chunk
Gost
Chunk

Nisam znao da je u HR bilo stotine hiljada Crnogoraca, a još manje proćeranih. Koliko znam, svi perojski Crnogorci su na broju.

Damjanovic
Gost
Damjanovic

Crnogorci nijesu proterani, a Srbi su provereni jer su digli pobunu protiv sopstvene drzave, to sada rade i u CG!

Ancy
Gost
Ancy

Akcija oslobađanja zauzetih teritorija. Nažalost, armija BiH je zaustavljena od strane SAD na 20 km od Banjaluke.

Kriticar
Gost
Kriticar

Razlika je u tome sto su srbi hteli u hrvatskoj da stvore sto planiraju ovde stvoriti,,ali hrvati im to nisu dizvolili i zato je nastala oluja

Burin
Gost
Burin

Nece Ljubo o tome. Treba platu primit.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Pitaj srbe sto ih ne pustise u srbiju,a ne Ljuba!!!

Yo Lo
Gost
Yo Lo

Sto su ih protjerali????????????????

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Oluja je nešto najljepše što se desilo u Hrvatskoj. Bravo za komšije!!!

Realnost
Gost
Realnost

Probaj…

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Hvala.

Laban
Gost
Laban

Neće biti te nove CG na koju ćemo se morati naviknuti,valjda je to jasno.Oni koji nas finansiraju na kraju će tražiti da igramo kako sviraju,a to je Zapad

Mitar
Gost
Mitar

Kasno!!!

Laban
Gost
Laban

Pa što mislite,zašto su odjednom svi za izbore?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Viđu dolje da dosta crnogoraca kojima su preci prešli u srbe čitaju cdm,to je dobro,možda će jednom počet mislit svojom glavom a ne jonakijevom,ima nade.

Гастос
Gost
Гастос

Значи један смо народ. Па тако реци.
Само да се договоримо око брендирања. Ја бих рекао Срби као главни бренд , а под-бренд (географска одредница): Црногорци, Херцеговци, Крајишници, Шумадинци,

Mirko
Gost
Mirko

Srpstvo je ideologija i kao svaka ideologija mora propasti. Zadnjih minimum 10 godina pricao sam da politika i ponasanje DPS-a vodi CG u nestajanje i to se zamalo desilo. Istu stvar radi sada Vucic sa Srbijom…na zalost. Otrijeznjenje je uvijek bolna rabota.

Canon
Gost
Canon

To su Turci pričsli 45og a Petrovići obrnuto.. I što bi

leon
Gost
leon

To je nova realnost, nazalost. Sve pod parolom Srbi ugrozeni, kao i zadnjih 1000 godina. A Srbi su kao i do sada najvise ugrozeni od ca. 20% extremista i ratnih huskaca koji ce ih opet dovesti u prpast. Zao mi je ovih 80%. Njima se servira novokomponovano srboslavjle da ne bi gledali u frizidere. jer kad ih otvore iz njih… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Losi su ti procenti. Ovo 80% je samo 1%. Svi su isti,

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Dragi Ljuka, Republiku Srpsku napravili su u Dejtonu Klinton, Sirak, Izetbegovic Tuđman i drugi i piši nam malo o tome, nije sramota.

Ne smeta reći
Gost
Ne smeta reći

Morski su da se podmire sa činjenicom da Sd rs zemlja ibzrvd kdo dvije Bosna i Hercegovina, a ne ssmo Bosna. Moraju biti svijesni da ramo ima 1.200.000 Pravoslavaca… Svi ti Pravoslsvci da su htijeli mogli su biti sad neko drugi,… inatom su zadržali ime i prezime… Mislim da trebate da čuvare taj Dejton svi zajedno…jer da je Mile Dodik… Više »

Dst
Gost
Dst

Strašno ti je objašnjenje.🙄

Leon
Gost
Leon

Sve zemlje u kojima dominiraju vojne parade su propale ili na putu da propadnu. To kukurikanje mora nego da finansira.

Pitanje vremena. Ne vjerujem da će trebat 500 godina ka Turcima. To ide Danas mnogo brze

Aco
Gost
Aco

Gdin Filipovic i Zekovic su analiticari i ubjedjenja sam jako omrazeni aktiuvisti, koje narod ne sljivi 2% a i ne voli. Ja kao intelektualac, i Srbin porucujem da ovaj tekst dijeli narod, u cilju spasavanja lopovluka i devastacije zemlje . vjerujem da mi komentar necete ni objaviti, jer nazalost ste daleko od demokratije, i sve selektivno radite. Da, ovo je… Više »

Aco
Gost
Aco

porucujem narodu da cg nije dps, migrirajte u pro cg blokove kao sto su evropa sad i demokrate.

Mitar
Gost
Mitar

No ti si u pravu, onaj koji smatra jevropejce i ” demokrate” za crnogorske blokove ionako grama mozga nema, taman nek bude na tvojoj strani!

ranko
Gost
ranko

migrantu nisu svi ka tvoji….

Mirko
Gost
Mirko

A zasto bi Aco bili omrzeni, zato sto su Crnogorci i zato sto ukazuju sta nam donosi ova vlast crkve Srbije podrzana Urom. Podjele donositi vi indoktrinirao Crnogorci Srpstvo, koji master srpskim zastavama i klicete Srbiji, navijače protiv CG sportista i sjedište na himnu i imate rezervnu otadžbinu, mi kojima je CG svetinja, jedina Otadžbina, volimo i poštujemo Nasu himnu,… Više »

Aco
Gost
Aco

Mirko, intelektualan odgovor, gledaj moj: CG je u procesu tranzicije vlasti. De facto borba za vlast. Da li mozete da zamislite CG bez podjela, gdje svi rade i svima je dobro? Umjesto sto dijelite narod u CG, ponasajte se kao izvrsna vlast, ne koristite patriotizam da sacuvate DPS, to je past tense, i nauciste da DPS nije CG, i da… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Aco, niti sam za DPS, niti sam glasao za njega, niti DPS personifikuje CG, ja sam nekadašnji Liberal Jos od 90 tih, ali Aco ne mogu da shvatim da neko ko je autohtoni Crnogorac, clan nasih bratstava i plemena vise voli tudju državu od svoje rodjene, i odlično. pamtim Aco kad smo se do 2003 svi pisali Crnogorcima i tako… Više »

Canon
Gost
Canon

Vi ste makli Zdravka Krivokspića za koga ste rekli da je dovela Crkva i ako nije tačno. Na Skupštini ga je pio protokolu Milo koji jedini na to ima pravo ponudio na glasanje, i Skupština ga je izglasala… Pa je Miloš njega makao i dovro Dritana, uz vatromete… I sad i taj koga se opet bivfivrkinibtsk vam ne valja, uvredu,… Više »

Ivi
Gost
Ivi

Kad kažeš “nećemo podjele”, misliš “ujedinimo se u veliko-srpskom naci fašizmu”

Canon
Gost
Canon

Ne nego sa Turcima i albancima… Na to je midli sad se opusti, to je u redu nhrlibtsll… Eto, ne nerviraj se…

ranko
Gost
ranko

taj ti vecinu i kuci pravi,manjina si inace

slanik
Gost
slanik

Vi dijeliti narod, a tekst je odličan i nažalost istinit
Spasite više i ajde u srbistan ako vam je to bolje

Mitar
Gost
Mitar

Vidi se kolko si pametan ” intelektualce”.

Tajfun
Gost
Tajfun

Gospodine Srbine,niti koga interesuje kako se izjasnjavas,niti ko brani kako ces da se izjasnjavas,tekst Filipovica ne djeli narod,nego djeluje otreznjujuce,da ustanemo i branimo,gradjansku,multietnicku Crnu Goru,od nacionalizma koji prijeti da nas uvede u gradjanski rat.

Vinuška
Gost
Vinuška

Tričavih? Eto kako razmišljaš, i da je jedan usamljeni čovjek ne može biti tričav. I vi i ovi prije vas ste sve u brojeve pretvorili. Ljudskosti nema, samo procenti, procenti, procenti. Sramotno je i više nego sramotno.

Zivojin
Gost
Zivojin

Ja mislim da se Damjanovic i Kovac udvaraju dijelu birackog tijela koji je izbegao iz BiH i dobio crnogorsko drzavljanstvo u zadnje vrijeme. Ono sto suverenisticke partije treba da urade je da razumiju da u tom tijelu ima dosta normalnih ljudi koji nijesu zadojeni nacionalizmom, i da se mogu privuci DPSu ili Evropi sad inkuzivnom kampanjom. Inace, istorijski gledano, CG… Više »

Laban
Gost
Laban

Nije ti tačna ta teza Katunjani su znali da su Crnogorci,a neka ideologija u nepismenoj i neprosvijećenoj sredini nije mogla da se širi .Nema nijedne poslanice Petra Prvog u kojoj se obraćastanovnicima CG kao Srbima,aVasilije na više mjesta govori o Crnogorcima i okolnim narodima Srbima,Albancima…

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Bravo Ljubomire
Odličan tekst sve napisano kako je I kako je bilo ali nadajmo se da neće Crna Gora utonut u mrak ,I da nam pitekantrompusi neće odredit I određivat sudbinu.
Crna Gora u nikad težu sistuaciju,nešto kao 1918.ali u modernijem izdanju.

Atos
Gost
Atos

Većinska CG nije 25% manjina, Luksemburg i CT… Možda je bilo nekad, nikad više.. Nikad više Njegoš genocidan, nikad više napadi na Crnogorsku Mitropoliju…

Micko
Gost
Micko

Atose, jeli ti misliš da su Crnogorci manjina, nijesu no vecina, i Nasi preci Crnogorci su stvorili i cuvali Nasu CG, i nijesmo mi ni u Luksemburgu ni bilo dje, no one u naselju j CG i braniti ceni je od ovih o kojima pise Ljubo, i necemo se navikavati na nikakvu ” srpsku Spartu” jer ona to nije niti… Više »

Zivojin
Gost
Zivojin

Zaboravljamo da mnogi nacionalni Crnogorci govore srpski jezik i prihvataju SPC, glasaju Demokrate, Uru, neki cak DF i SNP. Moramo nekako biti inkluzivniji prena tim ljudima i dati im povoda da glasaju za nas. Za to su Filip Vujanovic i Sveto Marovic bili majstori, ali je prvi napustio politiku a drugi obraz i postenje.

Atos
Gost
Atos

Nikad Crnihurac protiv Pravoslavlja, protuv Rusije, Srbije… A drugo se možemo dogovoriti za 5 min…
Možda si mislio na mobenrgrinre, to se pojavljuju na CT od 41

Zivojin
Gost
Zivojin

Atose, ako volim Rusiju i Srbiju, to ne znaci da moram da podrzim svaku budalu koja dodje na vlast u Moskvi ili Beogradu. Isto tako, ako ne volim DPS, to ne znaci da treba da radim protiv Crne Gore i njenih interesa.

Damjanovic
Gost
Damjanovic

Bravo Zivojine, odličan komentar!

Atos
Gost
Atos

Sa tim prvim sa slažem potluno … Samo to drugo, intera Mila i Lodihd, nije moj interes… Ali ono one koji to ne prihvate kaži da su četnici, e to je problem.

Dst
Gost
Dst

Ti si našao da vrijeđaš Crnogorce? E sotono od popa.

Atos
Gost
Atos

Ne vrijedjam nikog…ali nemoj ni ti poredjujuci Crnogorce sa vama

Dst
Gost
Dst

E baš ćemo potrčat za takve, zabolje nas..

Laban
Gost
Laban

Pa to je bilo dok se nije pokrenulo pitanje Nato i Crkve,a moralo se ići dalje.Nema sreće CG dok se SPC ne stavi u okvire koji pripadaju Crkvi i dok CPC ne dobije priznanje autokefalnosti

Laban
Gost
Laban

Vi niste za CG Petrovića ,jer da jeste bili bi za nezavisnu CG i autokefalnu crkvu koje su stvorili Petrovići.Zato su ih velikosrbi smatrali separatistima i zbog toga ih 1918. zbacili

Eureka
Gost
Eureka

Nije tačno, 1916 je Kralj kapitulirao pobjrjegdo pred Austrpugarima i napustio CG

Litijasi na cdm
Gost
Litijasi na cdm

Odma botovi Srbi 20e je dnevnica

Netka inzenjerk
Gost
Netka inzenjerk

Hvala, zdravo bio.

Stara CG
Gost
Stara CG

Plači, plači

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Preskoči Miča u “akteri 90” nije Arkan oslobađao Dubrovnik od Hrvata

ranko
Gost
ranko

ni crnogorac samo manjine crnogorske srbi goranci severnjaci..

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Eto to slike ko je pratio vojsku, vidi ko je bio prvi čovjek CG.. vifi da li ga poznaješ ispod vojne cerade, visok, vitak, gospodin…

Laban
Gost
Laban

Džabe ti je priča.DPS,SD,SDp su najbolji partneri Zapada i oni će se vratiti na vlast.Napeaviće bolji rezultat nego u Podgorici jer je CG multinacionalna. To u će ući još neki koji su prozapadni i to je to,što bi rekao Dritan

Bozepravde
Gost
Bozepravde

Tako je Ljuša sve si dobro rekao Crna Gora se vraca sama sebi na ponos svih nas živjela Srpska Sparta!

Damjanovic
Gost
Damjanovic

Prebroj ju Vase glasove bez Ure, pa vidi je li ovo srpska Sparta, nikad, ovo je i Nice uvijek junaci Montenegro!

Dst
Gost
Dst

Realno negativan. Treba vrijeme da prođe,ćetnici će vladati do 2028.

Laban
Gost
Laban

Neće,jer ne bi ni 2020.došli na vlast da nisu imali podršku Zapada.Sada je nemaju.

Mili
Gost
Mili

Ipak im je nažalost uspjelo da naprave od Crne Gore srpsku spartu.Ovi jadovi št9nsu bili na proslavi tkz.republike srpske ipak predstavljaju Crnu Goru.Sramota za Crnu Goru sramota za sve nas.Šta nam uradi Dritan i njegovi apostoli ovo je bruka

Гастос
Gost
Гастос

Ко о чему баба о уштипци, а Љубо мрзи Србе.

Trile
Gost
Trile

Pa šta ako mrzi?

Гастос
Gost
Гастос

Ништа, само да се не представља као објективан аналитичар.

Send this to a friend