Politika

Dodatno unaprijediti saradnju u oblasti odbrane

Generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje Rajko Pešić, sastao se danas sa izaslanikom odbrane Bugarske za Crnu Goru Momčilom Ivanovim. Konstatovana je podrška daljem unaprijeđenju saradnje u oblasti odbrane Crne Gore i Bugarske.

Kako su saopštili, Pešić se zahvalio Ivanovu na njegovom doprinosu unaprijeđenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane Crne Gore i Bugarske, izrazivši uvjerenje da će i u narednom periodu saradnja u sektoru odbrane imati priliku za dodatno unaprijeđivanje i razvijanje, u skladu sa obavezama koje proizlaze iz članstva u NATO.

“Pukovnik Ivanov je istakao važnost kontinuirane i prijateljske saradnje dvije zemlje, posebno istakavši potrebu za daljim unaprijeđenjem saradnje u oblasti školovanja crnogorskih kadeta na bugarskim Vojnim akademijama”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se osvrnuli i na pandemiju virusa COVID-19, koja trenutno predstavlja najveći izazov na globalnom nivou i istakli važnost međusobne solidarnosti i podrške kao najznačajnijeg oružja za prevazilaženje istog.

Dodaju da se Ivanov sastao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, Milutinom Đurovićem.

“Ivanov je čestitao brigadnomĐuroviću na postavljenju na dužnost načelnika Generalštaba, kao i na četvrtoj godišnjici punopravnog članstva Crne Gore u NATO savezu. Đurović je napravio kratak osvrt na dosadašnju saradnju Vojski dvije zemlje, a posebno je istakao potrebu za daljim unaprijeđenjem iste u oblasti školovanja crnogorskih oficira na bugarskim Vojnim akademijama. Potvrdio je posvećenost Crne Gore u očuvanju mira i stabilnosti na regionalnom i globalnom nivou, nadovezujući se na značaj učešća crnogorskih jedinica u mirovnim misijama i operacijama”, dodaju u saopštenju.

Đurović je  informisao pukovnika Ivanova o sveobuhvatnim procesima modernizacije Vojske Crne Gore, koje je Ministarstvo odbrane realizovalo u proteklom periodu, unaprijeđujući nacionalne odbrambene sposobnosti i stvarajući uslove za dalju izgradnju kapaciteta i razvoj interoperabilnosti Vojske Crne Gore.

“Obojica sagovornika su izrazila zahvalnost na ukazanoj prilici srdačnog i veoma konstruktivnog razgovora, kao i na sveobuhvatnoj razmjeni mišljenja”, zaključuju iz Ministarstva odbrane.

Send this to a friend