Politika

Dohvatili se vlasti, pa zaboravili na zakon o porijeklu imovine

Branka Bošnjak

Donošenje Zakona o porijeklu imovine je bilo glavno obećanje građanima u kampanji za parlamentarne izbore prošle godine, a zašto se još uvijek po tom pitanju ništa nije uradilo, ostaje nejasno, kaže Branka Bošnjak, poslanik Pokreta za promjene, piše Dan.

Ona ističe da je taj zakon jedan od ključnih u borbi protiv kriminala i korupcije, te da bi na njega parlamentarna većina trebala staviti poseban akcenat, jer je to i najavljivala a ne da ga ignoriše ili stavlja po strani, kako to sada čini.

“Mislim da je rješavanje tog pitanja, odnosno zakona, urgentno i sve partije koje sada predstavljaju parlamentarnu većinu, a nekada opoziciju, tako su mislile donedavno, a zašto to i sada nije slučaj, ne znam. U prošlom sazivu sam pripremila zakon o utvrđivanju porijekla imovine i specijalnom oporezivanju. Mislim da je dosta dobro urađen i gledala sam da bude usklađen sa ostalim zakonima i našim pravnim aktima, ali sam i naglašavala da sam otvorena za sve sugestije ukoliko neko smatra da treba da se dopuni ili izmijeni. Međutim, vidim da Vlada nikao da načini prvi korak, nisam sigurna ni da li su uopšte formirali radnu grupu za tu namjenu, iako je to bilo jedno od glavnih obećanja građanima u toku kampanje. Nije mi čak ni dostavljeno mišljenje na predlog zakona od strane Vlade, a bili su u obavezi”, kaže Bošnjak.

Navodi i da u predlogu zakona postoje rješenja da svi koji su nelegalno stekli imovinu, da to ne bi mogli da dokažu i da bi moglo sve da im se konfiskuje, ili specijalno oporezuje a i krivično da odgovaraju oni ukoliko su kriminalom stekli imovinu.

“Zakonom sam bila obuhvatila i one koji su protekcionistički dobili stanove i kredite, to je bilo po odlukama državnih organa ali bez objave konkursa, pa sam smatrala da su i oni na neki način obeštetili državu i da im se da neki razuman rok to da otplate, ali po tržišnoj cijeni. Tako da je zakon sveobuvatan. Znam da je i URA nešto predlagala i možda bi to trebalo sve sagledati i napraviti jedan po mjeri svih. Još bolje ukoliko postoji i raspoloženje međunarodne zajednice da učestvuje. Dobrodošli su svi koji mogu i žele da doprinesu, ali Vlada mora načiniti taj prvi korak i ozvaničiti početak djelovanja u tom pravcu da bi se oni koji misle doprinijeti i uključili, odnosno prijavili”, kaže Bošnjak.

Jedna od ključnih tačaka sporazuma koji su lideri tri pobjedničke koalicije potpisali je beskompromisna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, najavivši tada usvajanje niza sistemskih zakona, među kojima i zakon o porijeklu imovine koji bi obuhvatio sve javne funkcionere.

Vukićević: Svaka pomoć dobrodošla, uslovljavanje ne

Potpredsjednica Demokratske narodne partije Maja Vukićević ističe da bi dogovor oko borbe protiv korupcije i kriminala svima trebalo da bude prioritet.

“I nadam se da ćemo se oko ovih pitanja usaglasiti u narednom periodu, a prvi korak je svakako usvajanje tužilačkih zakona, jer bez promjene u tužilaštvu nema ni adekvatne borbe protiv korupcije i kriminala”, kazala je Vukićević.

Ona navodi da Demokratski front apsolutno podržava usvajanje Zakona o porijeklu imovine.

“I u prošlom sazivu parlamenta smo se zalagali za usvajanje zakona. Međutim, tad iz očiglednih razloga nije bilo volje da se on usvoji. Očekujemo da se nova parlamentarna većina usaglasi oko usvajanja ovog važnog zakona, koji je svim pobjedničkim partijama bio dio izbornog programa. Smatram da imamo dovoljno kapaciteta da sami donesemo zakon, naravno svaka pomoć je dobrodošla, sve dok ona ne predstavlja uslovljavanje i miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore”, poručuje Vukićević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorka
Gost
crnogorka

Ovaj zakon bi bio idealan za crkvenu imovinu.Sve crkve pa i SPC moraće da dokažu odakle im imovina.

Pepa
Gost
Pepa

Odlicno BOSNJAK ..SPC sekta da sve vrati sto su na sebe krali i prepisivali..i da vrate onaj ostrog kakav je bio a ne leskovacki vasar i bunjiste i da pare crnogorske ne kradu i nose za srbiju da boljke glumataju i bezobrazisu taman ka i ti ..ostale pare da ne pominjem ..i da nauci premijera da umjesto naginjanja iz bove… Više »

Ski
Gost
Ski

Evo ovaj novi direktor avio kompanije odbio uvid u racune a tek poceo platu da prima. Mozes mislit njegovu imovinu i porijeklo iste hahahahah. Vidimo seeee

ZELJKO MIRANOVI
Gost
ZELJKO MIRANOVI

Branka kako je branko bogoti

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

”Navodi i da u predlogu zakona postoje rješenja da svi koji su nelegalno stekli imovinu, da to ne bi mogli da dokažu i da bi moglo sve da im se konfiskuje, ili specijalno oporezuje a i krivično da odgovaraju oni ukoliko su kriminalom stekli imovinu”. Ova rečenica diže kosu na glavi apostolima, jer bi se mogla primijeniti na imovinu crkava… Više »

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

Vama je CILJ da pospremite tuzilastvo , da lakse rovarite po Crnoj Gori , zalud probas narodu zamazat oci izdajnice .

Crnogorac
Gost
Crnogorac

A porijeklo ZAPOŠLJAVANJA ???????
Tvrd je obraz vrsta čudnovata !!

Goran
Gost
Goran

Ovo o porijeklu zaposljavanja kcerki, brace setara, kumova, portparola partija, na rukovodeca mjesta je kljucno. NEPOTIZAM NOVE VLASTI DO NEBA.

Darina
Gost
Darina

Da li je kriminal ovo zapošljavanje po vašem modelu ? Trebalo bi i to obuhvatiti tim zakonom. Jer većina novozapošljenih nije stručna a od države će primati velike plate. I to je neka vrsta nezakonitog laganog bogaćenja.

Baba roga
Gost
Baba roga

Zasto? A Zasto ste vi u isto kolo sa njima

Marko
Gost
Marko

A zakon o nepartijkom zaposljavanju????? Mogli bi mozda i to, jer ste obecali. Moze amandman da ne vazi za clanove porodica, kako bi i Branko glasao zakon 🙂

Toti
Gost
Toti

Ti si vlast ne zaboravi i to!Tuga od ovih nasih vladara novih!Dps je za ove boca!

Send this to a friend