Politika

Đonović: Lideri DF-a urušavaju rejting tog saveza

Ukidanje poslaničkog imuniteta liderima DF-a Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću negativno će se odraziti na rejting tog opozicionog saveza, a ako ne dokažu nevinost pred sudom, blizu je i njihov politički kraj, ocijenio je za Pobjedu politički analitičar Ranko Đonović.

“Ukidanje poslaničkog imuniteta vojvodi Mandiću i dovojvodama Kneževiću i Medojeviću ima u ovom trenutku negativan uticaj na njihov politički rejting, a time i na rejting DF-a. Svakako ne zbog ukidanja imuniteta i eventualnog pokretanja krivičnog postupka, već zbog suštinskog, konkretnog, ozbiljnog i, rekao bih, opravdanog razloga koji će dovesti do očekivanog sudskog epiloga”, kazao je Đonović.

On kaže da, “ukoliko bi ovaj trojac u javnom sudskom procesu odbranio svoju nevinost, politički rejting DF-a bio bi osnažen“, ali, kako je kazao, u protivnom, označiće njihov politički kraj.

“Interesantno je da ova politička grupacija opstaje u kontinuitetu smišljenih besmislica gotovo tri decenije, rekao bih i na sramotu Crne Gore. Sebe predstavljaju kao moralne gromade i drže kvazipredavanja iz etike, prodajući maglu i optužujući bez dokaza druge za ono u čemu su sami najtanji i najsumnjiviji”, istakao je Đonović.

Prema njegovim riječima, put kojim ide Crna Gora mogao bi biti bolji.

“Mogli bismo biti bolji svi mi, naročito vlast. Ali, put kojim bi nas vodili ovi iz DF-a, kao i oni koji bi sa njima pravili vlast je slijepi kolosijek. Bio bi to put crnogorskog sunovrata”, smatra Đonović.

On je, komentarišući građansku opoziciju, rekao da taj, “značajno manji dio političke scene, koji sebe naziva građanskom opozicijom, pokušava napraviti zajednički opozicioni front sa ovim i ovakvim političkim grupacijama“.

“Zato su oni fenomen vremena u kojem živimo”, kaže Đonović.

Osvrćući se na krizu u SNP-u, Đonović je istakao da je nestajanje te partije počelo “pri njenom nastajanju, kada je definisan politički cilj, taktika i strategija dolaska do zacrtanog cilja“.

“Nastao je kao najretrogradniji dio onog nevaljalog DPS-a iz 1990. godine. Ovo sada nije ništa drugo do kraj već dugo očekivanog kraja jedne partije koja se raspada od osnivanja”, smatra Đonović.

Demos iz ničega u ništa

Govoreći o dešavanjima u Demosu, on je rekao da je ta partija “nastala iz ničega i za ništa“.

“Bilo je to simbolički rečeno juče, danas se raspada, sjutra ga neće biti i nema razloga da ga se te grupacije bilo ko sjeća zbog bilo čega”, kaže Đonović.

Prema njegovim riječima, prekompozicija političke scene u opoziciji nema značajan uticaj na buduća dešavanja u Crnoj Gori.

“Kako sada stvari stoje, desiće se rasplet po pravilu spojenih sudova. To pravilo u crnogorskoj političkoj stvarnosti ove političke nazadne misli nije ništa drugo do presipanje ničega iz šupljeg u prazno”, dodao je Đonović.

Komentarišući opozicioni bojkot parlamenta, Đonović je istakao da opozicija bojkotuje, a da ne zna zbog čega, kome nanosi štetu i ko od toga ima korist. On, ipak, smatra da korist imaju samo Demokrate, a štetu opozicioni birači.

“Štetu imaju samo oni i građani koji su za njih glasali. Vlast nesmetano završava svoj posao i pokazuje demokratski kapacitet nudeći opoziciji ono što nije zavrijedila izbornim rezultatom. Zato crnogorskoj vlasti niko spolja ili iz Crne Gore poslije izbora ne može zamjeriti bilo šta, kao što niko ne može razumjeti takav potez ujedinjene opozicije. Ipak, dio te opoziije, koji sebe naziva demokratama, a indirektno se predstavljaju kao mladi, lijepi i pametni, iako za to ne nude nikakve dokaze, oni čiji politički ciljevi nikome nijesu jasni, pa čak ni njima koji idu od vrata do vrata, zadovoljno trljaju ruke. Kako doći do glasova znaju bolje od drugih u opoziciji, a što poslije očigledno ih manje zanima. Može biti da od ovakvog opozicionog bojkota jedino oni imaju koristi u partijskoj ravni. Uostalom i ankete tako pokazuju. Jedino na političkom tržištu rastu DPS i Demokrate. A ankete ko ankete, zavise od intresa naručioca i onoga ko ih radi”, kazao je Đonović.

On je dodao da “ko prije shvati da je parlament mjesto za stranačku promociju, ukrštanje argumenata i demokratsko sučeljavanje, kao i da bojkot nije dao nijedan pozitivan poen na duže staze, možda se, zbog sebe, vrati tamo gdje mu je mjesto“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cinik
Gost
cinik

Zemljo otvori se!

Sigurica
Gost
Sigurica

Ðonoviću,… ti si fenomen,… ako si ovo pisao, pri čistoj savjesti i zdravom razumu, … trebao si uzeti gumicu i izbrisati, opoziciju i one koje ti ne valjaju,… ti čoče svakoga osudi, …kako, junače,… uništiste LS i odoste u hajduke, … prifalilo, logistike, pa valja biti, makar analitičar,…Iztresao si sve ono što si trebao da kažeš za sebe i na… Više »

Toni
Gost
Toni

Aha, ovaj se sad samoproklamovao u analitičara – iznajmljivača autoprikolica.

Send this to a friend