Politika

Đorđe po drugi put među Crnogorcima

Mi lažemo bolje

Iako su rezultati istraživanja kompetentnih agencija, kao što su Ipsos, Cedem ili Cemi, uvijek bili potvrđivani na izborima, uz odstupanja koja su se mjerila sa maksimalno dva ili tri procenta u plusu ili u minusu, “kritičari” ne odustaju u svojoj namjeri da ih proglašavaju “plaćenicima” ove ili one političke opcije, koji tako “kroje” javno mnjenje za potrebe svojih klijenata.

Zarobljeni samoobmanom o vlastitoj političkoj vrijednosti, koja nikako da se potvrdi na političkoj sceni Crne Gore, kritičari istraživanja nijesu u međuvremenu činili ništa da bi, koristeći objektivne repere iz tih istraživanja, korigovali svoje djelovanje i eventualno popravljali svoj rejting, već su istrajavali “na svojoj istini” i redovno gubili na izborima.

U posljednje vrijeme, ne odstupajući od stava da su sva istraživanja “lažna”, Demokratski front je lansirao novi model zasnovan na tezi “ako već oni lažu, mi lažemo bolje!” Tako se, naporedo sa ozbiljnim istraživanjima, pojavljuju se s vremena na vrijeme i prave istraživačke lakrdije, kao nevješt pokušaj spinovanja javnosti.

Istraživačke lakrdije

Prošle godine je, podsjetimo, 7. septembra objavljeno jedno istraživanje koje je u Podgorici prezentovao Đorđe Vukadinović. Crnogorska javnost je u po četku bila zatečena rezultatima tog “istraživanja nezavisnih eksperata iz regiona” koji su za samo mjesec dana “podigli” rjeting DF-a za skoro 20 procenata, sa 5,8 procenata u julu, na cijelih 23 odsto. Svima ostalima je, a naročito DPS-u i Demosu rejting “drastično pao”. Ove rezultate, inače, saopštila je žena koja godinama uvozi pivo Hajneken u Crnu Goru, predstavljena kao “šef istraživačke grupe”. Ni danas nije utvrđeno ko je, kada i gdje radio to “istraživanje”, a i sam Đorđe Vukadinović je dandva kasnije izjavio kako nema pojma ko je radio to istraživanje, te da je on “bio samo zamoljen da prezentuje rezultate”

Ovih dana, međutim, Đorđe Vukadinović je po drugi put među Crnogorcima, pa saopštava rezultate novo g istraživanja, koje je, kako je rečeno, sada radio njegov centar pod nazivom “Nova srpska politička misao” za potrebe Instituta za srpsku kulturu.

Đorđe Vukadinović, inače, urednik i direktor Nove srpske političke misli, ubijeđeni je euroskeptik i protivnik NATO integracija i jedan od najodanijih Koštuničinih saradnika. Zato ne čudi što su njegovi rezultati takvi da bi na narednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori vjerovano ubjedljivo pobijedio baš Vojislav Koštunica, iako u Srbiji ne bi mogao da dostigne ni census. A kada je riječ o crnogorskim integracionim procesima, po “nalazu” Đorđa Vukadinovića, moglo bi se zaključiti da je većinsko raspoloženje građana u Crnoj Gori obnova Varšavskog pakta!

Slaba im “narudžba”

Demokratska partija socijalista i Demokratski front vodeće su političke grupacije za koje bi glasali crnogorski građani, saopštio je, pored ostalog Vukadinović, s tim što, po njegovim podacima, DPS ima oko 29 odsto, a DF 16,5 odsto podrške građana. Naravno da je prvima prilično oduzeo, a drugima pomalo dodao, ali tako je valjda bilo “naručeno’!

Zanimljivo je, međutim, da se ovih dana DF na svojim “tribinama” u crnogorskom parlamentu ponosi ovim rezultatima, iako je im je, baš po njihovim istraživanjima, od septembra kada su “imali 23 odsto podrške” rejting pao na “svega” 16,5 odsto, za šest i po procenata.

Tako ispada, po istraživanju Đorđa Vukadinovića, da je u međuvremenu, vjerovatno zbog uličnih protesta i njihovih “tribina” u skupštini, DF izgubio na “političkoj težini” u očima građana. Slaba im je, izgleda, bila “narudžba”, ili je Đorđe zaboravio šta je u septembru pričao.

Da li će sada Df mijenjati svoju političku taktiku, ili možda istraživača, pokazaće vrijeme.

Tivatska provjera

Sva ozbiljna istraživanja rađenja u posljednjih šest mjeseci pokazala su kako Demokratska partija socijalista ima najveću podršku, koja se kreće između 41 i 45 odsto.

Demokratski front je na oko stabilnih 10 odsto, naslijeđenih od Nove srpske demokratije.

Demos kao novi politički subjekat takođe “se drži” na tih desetak procenata, a i SNP je otprilike na tom nivou, s tim što bilježi trend opadanja vjerovatno zbog stalnih unutarpartijskih turbulencija.

Neočekivano visok rejting od oko 7-8 procenata drže Bečićeve Demokrate, a URA i SDP su na 4-5 odsto.

Bošnjačka stranka sa 3-4 odsto, nove Socijaldemokrate i Pozitivna sa 2-3 odsto kompletiraju taj politički mozaik.

Jedina praktična provjera rezultata ovih istraživanja bila je na lokalnim izborima u Tivtu. Tu je potvrđen rejting DPS-a sa 44,7 odsto, iznenadile su Socijaldemokrate sa preko 10 odsto, a bio je očekivan pad rejtinga SNP-a i SDP-a.

Demokratski front je bojkotovao ove izbore, pa se nije mogao konkretno mjeriti, ali indirektan indikator njihovog političkog uticaja u Tivtu bila je činjenica da na ovim izborima odziv birača nikad nije bio veći. To dovoljno govori.

Send this to a friend