Politika

Dostavljen predlog: DPS, URA, SNP, SDP i BS zatražili odlaganje lokalnih izbora za 30. oktobar

Skupština Crne Gore

Poslanički klubovi partija nove skupštinske većine Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), GP URA, Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije, dostavili su Skupštini inicijativu kojom se traže dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u 14 opština za 30. oktobar 2022.  godine.

Predlog dopune zakona potpisali su poslanici: Danijel Živković (DPS), Miloš Konatar (URA), Kenana Strujić Harbić (BS), Draginja Vuksanović Stanković (SDP) i Dragan Ivanović (SNP).

“Na osnovu člana 93 stav 1 Ustava Cme Gore, a u skladu sa članom 130 Poslovnika Skupštine, podnosimo Predlog zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, radi stavljanja u skupštinsku proceduru. Takođe, u skladu s članom 151 Poslovnika Skupštine Cme Gore, predlažemo da se ovaj Predlog zakona donese po hitnom postupku”, navodi se u predlogu upućenom Skupštini.

Poslanici su predložili da se doda novi član koji glasi:

“Izuzetno od odrebe člana 37 stav 1 ovog zakona prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština: Pljevlja, Rožaje, Plav, Tivat, Budva, Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Glavni grad Podgorica i u Skupštini opštini Golubovci opštine u okviru Glavnog grada, u skladu sa ovim zakonom održaće se 30. oktobra 2022. godine.”

Ovaj zakon, kako se navodi, stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

U obrazloženju se navodi da ustavni osnov za donošenje Zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi sadržan je u odredbama člana 16 tačka 4 Ustava Crne Gore, kojima je propisano da se zakonom, u skladu sa Ustavom, uređuje sistem lokalne samouprave.

Kao razloge za ovakav predlog dopune zakona o lokalnoj samoupravi poslanici podsjećaju da je Evropska komisija u Izvještaju za Crnu Goru za 2019. godinu, u poglavlju koje se odnosi na izbore, ocijenila je: “da su lokalni izbori nastavili da se odvijaju jedni za drugima, što čini posmatranje sa međunarodnog nivoa teškim i ostavlja mnoštvo prilika da se tvrdi da postoje nepravilnosti koje se ne mogu nezavisno cijeniti.”

“Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. godinu, pored ocjene da još uvijek nije sprovedena sveobuhvatna i inkluzivna revizija izbornog okvira, takođe sadrži konstataciju: „da uprkos međupartijskom sporazumu da se lokalni izbori održavaju na isti dan, pravni okvir još uvijek predviđa mogućnost njihovog organizovanja u različitim terminima”. Skupština je u decembru 2020 godine, formirala Odbor za svebuhvatnu izbornu reformu koji je dobio zadatak da pripremi zakonodavne reforme do kraja 2021. godine. Zbog nepostojanja konstruktivnog angažovanja svih parlamentamih aktera nije došlo do političkog dijaloga, te stoga, Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu nije ispunio zadatak stvaranja normativnog okvira za održavanje svih redovnih lokalnih izbora u Crnoj Gori u jednom danu, uvažavajući preporake OEBS/ODIHR-a”, pojašnjavaju u predlogu poslanici.

“Predsjednik Crne Gore je u skladu sa svojim Ustavnim nadležnostima raspisao izbore za odboraike u navedenim skupštinama jedinica lokalnih samouprava, a uzimajući u obzir da slijedi raspisivanje izbora za odbornike i u drugim skupštinama jedinica lokalnih samouprava, predlaženo je da se objedini održavanje izbora u 14 jedinica lokalnih samouprava u istom danu, za 30. oktobar 2022. godine”, podsjeća se u predlogu.

Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi možete pogledati na linku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SefNk
Gost
SefNk

Zelja ce vas biti…ustavni sud ce ovo glat odbaciti

Ekrem_Jevrić
Gost
Ekrem_Jevrić

Strahota me vata kad pomislim da moj Dps opet mora silu nasramotu ko u Berane da glasa Snp da bi Snp sačuvali kao najbolje saveznike tj. naše provjerene špijune ko što je Dragoslav od milošte nazvan Dado!

Ljubo
Gost
Ljubo

Obavezno izbori..

Send this to a friend