Politika

Dostupan obrazac za davanje mišljenja organizacija civilnog društva

Obrazac je dostupan na internet stranici Skupštine

Obrazac za davanje mišljenja organizacija civilnog društva skupštinskim radnim tijelima dostupan je na internet stranici Skupštine, u dijelu Građani, saopšteno je iz parlamenta.

Time se, kako su kazali, nastoji dodatno ojačati otvorenost i javnost rada Skupštine i ohrabriti interesovanje građana za njen rad.

“Transparentnost i otvorenost zakonodavne vlasti važni su preduslovi za veće učešće građana u procesu donošenja odluka i praćenju političkih i društvenih procesa. Pozitivni efekti uključenosti
civilnog društva, s druge strane, ogledaju se u obezbjeđivanju povratnih informacija o rezultatima sprovođenja politika i reformi, javnoj kontroli rada Parlamenta i pružanju uvida iz ugla civilnog društva o praćenju sektorskih politika, posebno u okviru procesa integracije u Evropsku uniju”, rekli su u Skupštini.

Oni podsjećaju da zainteresovani, u skladu sa Poslovnikom, mogu da učestvuju na sjednicama radnih tijela, po pozivu, odnosno po njihovom zahtjevu, uz saglasnost predsjednika odbora.

“Ostavljena im je mogućnost da radnom tijelu dostave mišljenje u vezi sa određenim pitanjima koja su predmet razmatranja od strane radnog tijela. Pomenuti obrazac za davanje mišljenja organizacija civilnog društva se može koristiti za lakšu komunikaciju između organizacija civilnog društva i radnog tijela. Pozitivni efekti uključenosti civilnog društva ogledaju se u obezbjeđivanju povratnih informacija o rezultatima sprovođenja politika i reformi, javnoj kontroli rada Skupštine i pružanju uvida iz ugla civilnog društva o praćenju sektorskih politika, posebno u okviru procesa integracije u Evropsku uniju”, naveli su predstavnici parlamenta.

Kako dodaju, to je još jedna u nizu aktivnosti koja ima za cilj da doprinese daljem unapređenju i jačanju saradnje između Skupštine i civilnog sektora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tas
Gost
Tas

Za civilno društvo – obrazac. A šta je sa javnim raspravama, učešću nevladinog sektora u odborima itd. Polako klizimo unatrag, vraćamo se nekoliko decenija.

Send this to a friend