Politika

DPS Budva: Razrješenje direktora Morskog dobra očekivana odluka neznavene Vlade

Budva

Očekivano je bilo da nova parlamentarna većina, sprovede najavljene promjene u organizaciji i načinu rada javnih i drugih preduzeća, kao i da izvrši personalne promjene na rukovodilačkim mjestima. Tako da Odluka o imenovanju novog direktora “Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore”, prije isteka mandata postojećeg, nije iznenađujuća već i na neki način i očekivan potez ove i ovakve Vlade, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista.

Kako tvrde u ovoj partiji, razlozi navedeni u obrazloženju razrješenja direktora JP Morsko dobro ne odgovaraju činjeničnom stanju.

“Prvo, njime se direktno i neistinito implicira narušanje poslovanja jednog od najuspješnijih preduzeća u Crnoj Gori, a drugo – jer su na ličnom nivou ti razlozi direktno odraz nepoštovanja osnovnih ljudskih prava, elementarne poslovne pristojnosti i profesionalnosti”, navode u DPS.

Dodaju i da brojne činjenice iz poslovanja ovog Javnog preduzeća u posljednjih nekoliko godina, dokazuju da član 2 Zakona o ostvarivanju javnog interesa u javnim preduzećima i ustanovama, nije adekvatan razlog za smjenu.

Jer on, navode, propisuje da u slučaju poremećaja u poslovanju, odnosno vršenju djelatnosti javnog preduzeća, odnosno javne ustanove ili ako preduzeće odnosno, ustanova ne izvršava zakonom utvrđene obaveze, a što nije nastalo kao posljedica neispunjenja obaveza od strane države utvrđenih aktom o osnivanju odnosno organizovanju, Vlada Crne Gore može preduzeti mjere kojima se obezbjeđuju uslovi za nesmetan rad preduzeća.

“Jasno je da se ovakva Odluka ne može odnositi na JP Morsko dobro, jer ovo preduzeće pored umanjenja zakupnina za 2020. godinu i brojnih podsticaja turističkoj privredi u vrijeme krize zbog pandemije, danas je jedno od najlikvidnijih javnih preduzeća u Crnoj Gori, sa stanjem od 5,7 miliona eura na računima kod poslovnih banaka. Preduzeće koje redovno servisira sve svoje obaveze prema svim dobavljačima i poslovnim partnerima”, zaključuju u DPS Budva.

Send this to a friend