Politika

DPS: Odluka o uvođenju prinudne uprave u Šavniku nezakonita je i protivustavna i predstavlja uvod u anarhiju sa nesagledivim posljedicama

Šavnik

Odluka Vlade Crne Gore da povučenu odluku pošalje na objavljivanje Službenom listu kako bi uvela prinudnu upravu u opštini Šavnik nezakonita je i protivustavna, smataraju u DPS-u.

Ističu da bi se u najkraćem roku konstituisali novi organi lokalne samouprave u Šavniku i razriješila dugotrajuća politička kriza, uslov svih uslova je da Vlada i nadležne državne institucije odgovornim pristupom doprinesu finalizaciji započetog izbornog procesa.

“Zbog toga, pozivamo Vladu da se vrati poštovanju ustavnog poretka i da povuče nezakonitu Odluku o uvođenju prinudne uprave u opštini Šavnik. Vlada koja nije u stanju da obezbijedi poštovanje zakona i sprovođenje izbora, i koja na taj način svjesno ulazi u rizik da sruši osnovni princip vladavine prava, ne može da govori o dobijanju IBAR-a. Iz odgovornosti da zaštitimo poziciju države u susret odluci EU o ispunjenosti privremenih mjerila, uradićemo sve da ne dozvolimo da u IBAR-u stoji da ova država nije u stanju da obezbijedi poštovanje ustavnog poretka”, saopšteno je iz Vlade.

Navode da ovo više nije pitanje Šavnika, ni vlasti, niti neke političke partije, već isključivo zaštite temeljnog ustavnog principa da građani biraju i da budu birani.

“Očekujemo od premijera Spajića da opravda najviši nivo institucionalne odgovornosti koju ima i pokaže spremnost na dogovor, jer svaka dalja destrukcija ustavnog poretka, vodila bi potpunoj anarhiji, koja može proizvesti nesagledive posljedice”,

Send this to a friend