Politika

DPS pisao Eurostatu-u i Evropskoj komisiji: Tražimo odlaganje popisa i uključivanje međunarodnih partnera u kompletan proces

Foto: DPS (Arhiva)

Povodom odluke Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu da se popis stanovništva održi od 1. do 15. novemba, Demokratska partija socijalista tragom konstruktivnog partnerstva sa međunarodnim subjektima obratila se komesaru za ekonomiju Evropske komisije Paolu Gentiloniju i generalnoj direktorki EUROSTAT-a Mariani Kotzeva.

Tom prilikom iz DPS-a su ukazali na pojedine elemente koji mogu ugroziti ovaj, za državu izuzetno značajan, proces.

“Takođe, u pismima Evropskoj komisiji i EUROSTAT-u pozvali smo međunarodne partnere, da se svojim institucionalnim autoritetom uključe u ovo važno pitanje za Crnu Goru. Popis stanovništva jedno je od najozbiljnijih i najkompleksnijih državnih poslova koje iz domena statistike treba da omogući kompletnu sliku o stanovništvu i njegovim karakteristikama, kao i o stambenom fondu države, te da dobijeni podaci imaju višestruku namjenu, odnosno da se primjenjuju kako za definisanje i sprovođenje vladinih politika, tako i za naučna istraživanja, biznis zajednicu, civilno društvo i širu javnost”, saopštili su iz DPS.

To, prema njihovim riječima, podrazumijeva da popis stanovništva treba da ima kvalitetnu tehničku pripremu, primjenu međunarodnih preporuka i standarda, kao i stabilan društveno-politički ambijent koji će, kako kažu,  garantovati uključenost svih zainteresovanih strana i sigurnost popisivača.

“Imajući u vidu aktuelni društveno-politički ambijent, koji karakteriše urušavanje institucionalnog sistema, visoke političke tenzije i polarizacija društva, popis stanovništva ne može biti sproveden na kvalitetan, sveobuhvatan, otvoren i transparentan način”, dodaju iz DPS.

To, kako su pojasnili, potvrđuje i činjenica da mjesec dana prije popisa nijesu pripremljene sve aktivnosti za održavanje popisa u skladu sa zakonskim procedurama, odnosno, kako kažu, “nijesu obezbijeđeni logističko-tehnički uslovi, kao ni uputstva za instruktore i popisivače i metodologija za pripremu organizacije i sprovođenje popisa”.

U tehničkom smislu, kao ključni problem popisa izdvaja se činjenica da u Crnoj Gori nijesu utvrđene granice pojedinih opština – Podgorice, Tuzi i Zete, i to podrazumijeva nemogućnost donošenja odluka Skupština opština o naseljima i granicama naselja kao osnovnog elementa na osnovu kojeg se formiraju statistički krugovi, koji obuhvataju naselja na bazi katastarskih opština. Takođe, u svjetlu činjenice da su predsjednici opština ujedno i predsjednici popisnih komisija, nejasno je kako će biti organizovan popis u pojedinim opštinama gdje vlada politička kriza, npr. u Budvi gdje je predsjednik opštine u pritvoru, ili u Andrijevici gdje je pokrenuta inicijativa za smjenu predsjednika Opštine, ili u Šavniku gdje lokalni izbori još uvijek nijesu završeni od oktobra 2022, nakon ponavljanja glasanja na jednom biračkom mjestu 11 puta”, naveli su iz DPS.

U toj partiji vjeruju da ne postoje uslovi da se Popis sprovede u planiranom terminu.

“Uvažavajući sve navedeno, a posebno činjenicu da institucije u Crnoj Gori ne funkcionišu u punom kapacitetu, da Vlada Crne Gore duže od godinu funkcioniše u tehničkom mandatu, da Skupština Crne Gore ne funkcioniše od jula jer nije izabran novi šef parlamenta, da je neizvjesno kada će i da li će nova Vlada biti formirana, Demokratska partija socijalista vjeruje da ne postoje uslovi da se popis stanovništva sprovede u planiranom terminu na način da ukupna javnost ima povjerenja u rezultate popisa, naročito bez kontrole međunarodnih partnera koji će svojim kredibilitetom garantovati kvalitet ukupnog procesa”, istakli su iz DPS.

Svjesni da u vremenu koje je pred nama, moramo osigurati da Crna Gora ne posustane sa evropskog puta i istraje u namjerama izgradnje prosperitetnog, građanskog društva, mi snažno ostajemo posvećeni borbi za demokratske i evropske vrijednosti društva, a u tom duhu vjerujemo da treba da se sprovede i popis stanovništva, zaključuju iz DPS.

24

avatar
1000
19
5
0
 
23
MilojePekoRodjoIdžoLipa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peko
Gost
Peko

A za kad vi to treba?

Rodjo
Gost
Rodjo

Hihihihihi cega li se plase 😅

Idžo
Gost
Idžo

Kako su se prepali prebrojavanja, hahahahahaha!

Lipa
Gost
Lipa

Prpa a da vidimo koliko je bio pošten onaj 2011

Marko Djuricic
Gost
Marko Djuricic

Cemu strah od popisa … valjda su prethodni bili vjerodostojni … ili nijesu … dje je problem braco Crnogorci

Sparta
Gost
Sparta

Hahahaahaha to vam je završeno!!!!!

Ja i Jos neko
Gost
Ja i Jos neko

Politizujete i popis.
Morate znati da naroda briga za popis, ovo je potpuno nebitna stvar.
Dajte konkretne predloge kako da se poboljsa ekonomija.

SasaPG
Gost
SasaPG

I oni koji bojkotuju ulaze u statistiku. Znace se tacno koliko ih ima. A bice ih jako malo. Zamisli likove koji bojkotuju popis jer im je tako dps rekao, da ne bi popisali njihovu imovinu.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Zašto se plašite popisa? Kako vas nije sramota!

mujo džeger
Gost
mujo džeger

ovo je trenutno najstabilnija i najuravnoteženija vlada u cg sastavljena od svih naroda , jer kako vrijeme bude sve više i više prolazilo vlade će biti sve jače i jače okrenute u pravcu srbije, jer očito dolaze vunena vremena a pravoslavci se sigurno neće više osljanati na neke euroatlantiste i hamdije,vidimo na kosovu kako na svetoj srpskoj zemlji djeluju i… Više »

Miloje
Gost
Miloje

Čim ste Mujo spomenuli pravoslavlje nema od Vas srece. Da bi čovek bio srećan i zadovoljan nije bitna vera no čovek. Vera je uvek donosila ratove i mrtve. Mi hoćemo da živimo.

Eto tako
Gost
Eto tako

Nikad nwcemo bit operisani

marius
Gost
marius

Tako je ! Radite nešto konkretno, a ne prepucavate se s njima preko medija, i društvenih mreža. Od toga prepucavanja nikakve koristi.

Mirko
Gost
Mirko

Tako je, da se kaze ljudima sto se desava odje i zaato ce popis biti bojkotovan, jer ga brat Abaz i Jadov ne smiju od AV odloziti…

Zoka
Gost
Zoka

Sto se plasite sto je muka.. Na proslom popisu nije niko dolazio iz medjunarodnih organizacija koliko se sjecam

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Sada ga organizuje srpska crkva i Srbija, razlika je ogromna!

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Plaše se jer će biti na nivou statističke greške.

Ivan
Gost
Ivan

Bravo konacno nesto konkretno i za dobro Crne Gore.

Donji_Grbalj
Gost
Donji_Grbalj

Jao, jel ovo moguće? Ja bi ve sve iselio, ovo je zemlja junaka a ne kukavica!

Mirko
Gost
Mirko

Tako je. Zato je nejasno ostalo o’kle Grbljani u njoj…

Kotor
Gost
Kotor

Tako je, Grbalj i Boka van CG

Virus
Gost
Virus

ŽAle se po inostranstvu na svoju državu

Ocaj
Gost
Ocaj

Xaxaxaxxaxa

roki
Gost
roki

Tako je. Budimo se, nemojmo da spavamo. Nestaje nam drzava pred ocima.

Send this to a friend