Politika

DPS spremna na dijalog sa opozicijom

Demokratska partija socijalista spremna je na dijalog sa opozicijom i pozdravlja spremnost kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava da pruži tehničku i ekspertsku pomoć u vezi sa ispunjavanjem preporuka koje se odnose na izbore.

Kako su saopštili iz ove stranke, otvoreni su za dijalog između ključnih političkih subjekata prije svega o implementaciji preporuka OEBS/ODIHR, ali i o drugim pitanjima koja su značajna za Crnu Goru.

<<<Marković traži da OEBS posreduje u rješavanja krize u CG<<<

Premijer Duško Marković je zatražio da OEBS posreduje u rješavanju političke krize u Crnoj Gori. U međuvremenu kancelarija  OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) odgovorila je  premijeru da je spremna da pruži tehničku i ekspertsku pomoć u vezi sa ispunjavanjem preporuka koje se odnose na izbore, kroz stručna mišljenja i procjene nacrta zakona.

<<<OEBS odgovorio Markoviću: Nudimo ekspertsku pomoć<<<

“Nebrojano puta smo naglašavali spremnost za dijalog sa opozicijom i u tom smislu u svakom trenutku smo voljni da ga iniciramo. Isto tako, raspoloženi smo da prihvatimo inicijativu svojih političkih konkurenata, ukoliko ona eventualno bude iskazana”, ističu u DPS-u.

U vladajućoj partiji smatraju da pojedini predstavnici opozicije pokazuju zavidnu sposobnost manipulacije ili pak samoobmane, tražeći saveznika za svoju politiku ultimatuma u međunarodnom faktoru.

“Ovakva očekivanja su posebno obesmišljena činjenicom da su sve međunarodne relevantne institucije priznale rezultate prošlogodišnjih izbora kao i da metod političke borbe bojkotom Parlamenta nije prihvatljiv za većinu visokih inostranih zvaničnika. Neki od njih su svoje neslaganje jasno demonstrirali, odbijajući da se uopšte i sretnu sa predstavnicima opozicije”, ističu oni.

Poručuju da je princip ucjene koji se odnosi na ponovno organizovanje izbora neprihvatljiv.

“Ne samo zato što su parlamentarni izbori završeni prije godinu dana i od svih međunarodnih faktora prihvaćeni kao legalni i legitimni, već i zato što bi takav potez značio izrugivanje demokratije i principa slobodne volje građana. Praksa ponavljanja izbora bi implicirala da je pritisak manjine relevantniji od izborne volje većine glasača, što bi bilo u suprotnosti sa svim temeljnim principima demokratije”, zaključuju iz DPS-a.

Tagovi

Send this to a friend