Politika

DPS Tivat: Nova gradska vlast već pokazala svoje neznanje

Novu parlamentarnu većinu koju su juče na konferenciji za novinare predstavljali predsjednik Opštine Tivat i predsjednik Skupštine opštine Tivat, uhvatila je neviđena panika, koja ide do tih razmjera da su ova dvojica molili građane da što prije uplate porez na nepokretnosti, saopšteno je iz Opštinskog Odbora DPS Tivat.

<<<Komnenović: Neko će morati da odgovara za štetu koja je nanesena tivatskoj kasi<<<

Iz DPS-a su podsjetili da su samo do juče, u toku predizborne kampanje, iste te građane pozivali na neplaćanje poreza.

“Održanu press konferenciju su predstavili kao neko do sada neviđeno čudo, kao, kako tvrde, najveći odraz transparentnosti koji do sada nije bilo poznat u praksi rada prethodne lokalne uprave. Nazivajući dosadašnji metod upravljanja budžetom i lokalnom upravom, “metodom spržene zemlje”, nova skupštinska većina želi – da li iz straha od odgovornosti ili iz zle namjere – da stvari predstavi mnogo gorim nego što jesu.

Naime, obaveze koje su iskazane na 16.10.2020. godine sadrže obaveze nastale tokom tekuće godine. Najveći dio se odnosi na rate kredita, kojih je ukupno šest i koje smo u obavezi da izmirimo do
31.12.2020. To je iznos od 1.111.088,10 eura, zatim KfW kredit za Ministarstvo finansija 152.053,41 eura i 76.721,62 eura, faze III, V i V2. Eksproprijacije sa različitim rokovima dospijeća do kraja godine u iznosu od 649.146,49 eura. Dug po situacijama za investicije u iznosu od 855.612,21 eura. Ostala dugovanja se odnose na troškove redovne djelatnosti, dotacije kom. i sl”, navodi s eu saopštenju.

Na računu se, kako su rekli, već danas nalazi 150.000 eura, plus raspoloživa sredstva od 350.000 eura kod Prve banke.

“Dnevni priliv je u prosjeku 50.000 eura. Ako uporedimo prihode i rashode i vidimo da je realan prihod do kraja godine najmanje 3.050.000, te može vidjeti da postoji realno stanje likvidnosti i ne postoji nikakva katastrofa. Posebno je izazovno, u okolnostima kada mnoge zemlje trpe posljedice koje su nastale zbog koronavirusa, obezbijediti redovno punjenje budžeta i servisiranje svih obaveza”, dodaje se u saopštenju.

Stanje, kako su rekli, jeste teško i prihodi su varirali, ali su, pažljivim planiranjem i konkretnim odnosom prema svim potraživanjima, izmirivali obaveze bez ijednog dana blokade.

“Pritom, sve započete i ugovorene investicije su završene ili su u završnoj fazi. Sve navedeno je, očigledno, odraz neviđene, a nadasve neutemeljene želje, nove parlamentarne većine da sebe predstave kao spasioce građana Tivta. Istovremeno i pokušaj zastrašivanja zaposlenih u organima lokalne uprave i javnim preduzećima, kao i njihovo primoravanje na poslušnost. Sve sa suštinskim i krajnjim ciljem stvaranja alibija za neizbježan neuspjeh koji će doživjeti vrlo brzo kada se budu ozbiljno uhvatili u koštac sa problemima i pitanjima funkcionisanja lokalne uprave.

Uostalom već u startu i kod mnogo jednostavnijih, pa usudićemo se reći i rutinskih stvari kao što je priprema skupštinskog materijala, način vođenja sjednice te intoniranja državne himne (kad treba i kad ne treba), pokazali su svoju neznavenost što građani na veliko već komentrišu. Poručujemo im da je lokalna samouprava složen sistem koji ne trpi dugo populističke priče i prazne foskule, već jedan temeljit i ozbiljan rad”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend