Politika

DPS ubrzo nudi svoje prijedloge izmjena izbornih zakona

Radna grupa DPS -a imaće već za desetak dana svoje prijedloge izmjena i dopuna izbornih zakona.

“Spremni smo da uvažimo sve što je moguće, a svoje prijedloge predstavićemo OEBS-u, da provjerimo jesu li u saglasnosti sa njihovim preporukama”, rečeno je Pobjedi iz DPS-a.

Izvor Pobjede kaže da DPS prijedloge neće slati u skupštinsku proceduru dok opozicija ne prekine bojkot parlamenta.

“Do sada smo imali dobru praksu da izborne zakone zajedno usaglašavamo. Predsjednik parlamenta traži da se formira radna grupa od predstavnika svih poslaničkih klubova. Pretpostavljam da u ovom trenutku opozicija neće ući u tu radnu grupu, ali bez obzira na to, mi ćemo predložiti izmjenu i dopunu tih zakona. Ti prijedlozi će čekati kolege iz opozicije, jer za izmjene izbornih zakona potrebna je dvotrećinska većina”, kaže sagovornik Pobjede iz DPS-a.

Prema njegovim riječima, ukoliko se desi da opozicija i dalje bojkotuje Skupštinu, pa i ako izborni zakoni ne budu promijenjeni, ne mogu dovesti u pitanje predsjedničke izbore.

“Predsjednilčki izbori su definisani Ustavom, a izborne zakone smo usvojili, bez obzira na njihoviu moguću manjkavost, dvotrećinskom većinom, tako da se ti izbori ne mogu dovesti u pitanje”, rekao je izvor iz DPS-a.

DPS će, kako je rečeno Pobjedi , u višestranačkoj radnoj grupi predstavljati isti poslanici koji čine stranačku radnu grupu. U radnoj grupi te partije su poslanici Marta Šćepanović, Miodra^ Vuković, Predrag Sekulić, Željko Aprcović, Danijel Živković, Miloš Nikolić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović zatražio je juče ekspertsku podršku OEBS-a radnoj grupi parlamenta koja će raditi na primjeni preporuka iz Konačnog izvještaja posmatračke misije OEBS/ODIHR, dobijenog nakon parlamentarnih izbora 2016. godine. Brajović je uputio pismo direktorici Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Ingeborg Solrun Gisladotir, u kojem je obavještava da će radna grupa Skupštine Crne Gore raditi na primjeni tih preporuka.

Očekivanja

Brajović je izrazio očekivanje da će predstavnici OEBS-a stručnim znanjem pružiti dragocjenu pomoć poslanicima Skupštine Crne Gore, kako bi radna grupa došla do najboljih i najefikasnijih rješenja za unaprjeđenje izbornog procesa kaže se u saopštenju.

Brajović je 4. oktobra pozvao poslaničke klubove da odrede predstavnike u radnoj grupi. Predviđeno je da poslanički klubovi u radnoj grupi budu zastupljeni proporcionalno broju poslaničkih mjesta u crnogorskom parlamentu. To bi značilo da pravo da odrede predstavnike imaju poslanički klubovi, ali nemaju SNP, Demos, Ura i Ujedinjena Crna Gora, jer još nijesu formirali poslaničke klubove.

Poslanički klubovi od juče mogu da dostavljaju imena svojih predstavnika za višestranačku radnu grupu, ali opozicija je ostala pri svom stavu- neće prihvatiti ni taj poziv bez datuma izbora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sljokica
Gost
Sljokica

I posle ovoliko truda da sve funkcionise na najbolji moguci nacin opozicija ce da tupi svoje – ne odgovara im naravno jer sbakako gube

Don
Gost
Don

Pokazalo se da opozicijom nema sto voditi dijaloge, oni su samo za proteste culi kao nacim da reaguju

Docent
Gost
Docent

Kad bi svi bili kao DPS nama bi lako bilo zivjeti

Murcielago
Gost
Murcielago

Kod nas u CG sve po starom – opozicija pravi probleme jer zna da sa ili bez njih izbore dobiti ne moze, DPS kao i uvijek vodi ozbiljnu politiku razvoja i opravdava povjerenje gradjana zbog cega ce i pobijediti opet na izborima

Fjodor
Gost
Fjodor

Smatram da Vlast na najbolji moguci nacim pokusava da se priblizi nama gradjanima, opozicija je ta koja je sporna

Nina
Gost
Nina

Naravno da nece uticat na predsjednicke izbore, kakav god da bude rezultat vi ce te ih pokras.

Hellena
Gost
Hellena

Sta li ce opozicija sa ponudi ili ce samo sazivati konferencije za stampu i maglu stvarati oko sebe.

Jovana
Gost
Jovana

Poslanicki klubovi treba sad da lijepo sjednu i ugkedaju se na DPS a na hvataju krugove i da odgovornost na druge prenose.

Dijana
Gost
Dijana

Imali smo elektronski indentifikaciju biraca na prosle izbore i opet opoziciji nije odgovaralo nego su dizali bunu, sad opet bjeze i tako sve u krug.

Lidija
Gost
Lidija

Bice opet da opozicija bojkotuje, ko zna sta ce sad reci kao opravdanje.

Milica
Gost
Milica

DPS ce ponuditi izmjene zakona i time dati svoj doprinos i pokazati spremnost da preporuke OEBS-a sprovedu u djelo.

cikotić
Gost
cikotić

Je li ono Sveto pored Mila? Idilično, hahaha

Joco
Gost
Joco

Opozicija navalila na izbore, normalno je odgovaraju im rezultati, gube na svim poljima. A Dps standardno, nastavlja da radi u korist gradjana i drzave.

Katarina
Gost
Katarina

Hoce li se opozicija ikad prizvati pameti i shvatiti da treba da rade u korist a ne na stetu drzave.

Jana
Gost
Jana

Dps se trudi da donese rjesenja u korist gradjana i drzave, dok opozicija samo zeli da srusi ovu drzavu.

Manja
Gost
Manja

DPS je partija koja nudi dobra rjesenja za nasu dobrobit. A opozicija je opozicija drzavi.

Nikolina
Gost
Nikolina

Kao da je moguce sa opozijom uopste i voditi dijalog.

Omegle
Gost
Omegle

DPS nudii adekvatna resenja, ko zeli da pristane , pristaje na rad koji ce narodu doprnijeti da bolje zivi i funkcionise !

Lola
Gost
Lola

Radi institucija sistem trevba da funkcionise na najbolji moguci nacin ! A sve treba uskladiti na odgovarajuci nacin !

Agata
Gost
Agata

Koliko se trude da sve organizuju, da sve normalno funkcionise, a opozicija je uporna da to sve unisti ! Strasno !

Zorka
Gost
Zorka

Ponavljanja izbira nece biti, a ko zeli da nesto postigne neka se obrati OBEBS-u za formiranje nive radne grupe.

Weed
Gost
Weed

Ja mislim da je razgovor i pregovor sa opozivihom nemoguc. Iskreno ne znam sta bi tu pomoglo !

Send this to a friend