Politika

DPS: Uoči Kongresa Alijanse žena, organizovali smo konferenciju Rodno zasnovano nasilje u Crnoj Gori

Foto: Sa konferencije

U susret Kongresu Alijanse žena, danas je na Cetinju organizovana mini-konferencija čija tema je bila “Rodno zasnovano nasilje u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

U panelu “Suočimo se, sagledajmo, spriječimo!” , navode iz DPS, učešće su uzeli Jasmina Nikčević, Nada Drobnjak, Drita Lola, Aleksandra Vuković i Abaz Dizdarević.

Otvarajući diskusiju, poslanica i članica Predsjedništva DPS Aleksandra Vuković, podvukla je potrebu da se više govori o temama koje se tiču žena u crnogorskom društvu, ali i o problemima sa kojima se one suočavaju.

“Ona je lična zamjenica još ličnije imenice – žena. Ona je srećna. Nju vole. Ali je i tuku. Ubijaju je. Ona ne smije ostati u jednini kad krene nasilje. Mi smo one koje moraju spriječiti opresiju nad njom, nad njima, nad nama – ženama. Ona je Šejla iz Tuzi. Ona je E. Š. iz Petnjice. Minut ćutanja za njih, ali ni minut više ćutanja povodom onoga što su doživjele. Njihova smrt naša je kazna. Zločin je ne pokušati spriječiti taj užas”, ukazala je Vuković.

Foto: Aleksandra Vuković

Budući da je ovo tema koja se tiče napretka cjelokupnog društva, kroz svoju diskusiju Nada Drobnjak istakla je, da “onda kad govorimo o nasilju, moramo govoriti o prevenciji, praksi i praćenju”.

“Moramo svi reći NE! Nasilje mora da stane, jer nema opravdanja za nasilje! Nijednu od nas ne treba da bude strah da kaže NE nasilju”, poručila je Drobnjak.

Foto: Mini konferencija- Rodno zasnovano nasilje u Crnoj Gori

Da je borba protiv nasilja, borba za ljudska prava u okvirima savremenog i građanskog društva, naglasila je i odbornica u Skupštini opštine Nikšić Jasmina Nikčević.

“Zarad pretkinja, zarad naših kćerki, unuka, praunaka, svih mladih generacija, moramo poslati jasne poruke da ćemo se sve zajedno boriti za bolju budućnost u multinacionanoj i multikulturalnoj Crnoj Gori”, kazala je Nikčević.

Foto: Abaz Dizdarević

Drita Lola govorila je o crnogorskom društvu kao patrijarhalnom, dodaju iz DPS,  ali i o neophodnosti zalaganja svih za rodnu ravnopravnost i prevazilaženje diskriminatorskih teza da pol određuje položaj u društvu.

“Kao progresivna politička snaga moramo kreirati politike, unutar parlamenta i van njega, koje će umnogome olakšati borbu svih žena koje se suočavaju sa nasiljem i onih koje se bore protiv njega”, istakla je Lola.

Foto: Kadrovi sa konferencije

Potpredsjednik partije Abaz Dizdarević hronološki je govorio o ulozi žene kroz istoriju ukazujući na važnost suočavanja crnogorskog društva sa rodnom ravnopravnošću.

“Pridružujem se poruci, koja je uslijedila, nakon tragičnih krajeva kojima smo svjedočili u proteklom periodu u Crnoj Gori… Nijedna žena manje! Nijedna mrtva više”, zaključio je Dizdarević.

Send this to a friend