Politika

DPS: Vlada i Đukanović nijesu bili pokrovitelji krađe novca građana

DPS je odbacila pojedine optužbe da su Vlada i njen raniji premijer Milo Đukanović  bili pokrovitelji „krađe novca građana“ u slučaju izdavanja garancija preduzeću “Primorka” 2010. godine, zbog čega je juče uhapšeno 12 ljudi, među kojima ima i državnih funkcionera. Ovom aferom državni budžet je oštećen za preko četiri miliona eura.

„Želimo da zbog javnosti odbacimo takve optužbe i podsjetimo na činjenice saopštene i u crnogorskom Parlamentu kada je ovo pitanje aktuelizovano u okviru Premijerskog sata.  Dakle, jedini motiv Vlade za davanje garancija ‘Primorki’ i drugim preduzećima je bio da se pravovremenom reakcijom pokuša na najbolji način zaštititi ekonomski interes Crne Gore i njenih građana. Osnovni cilj je bio da se riješi problem ‘Primorke’ i zaposlenih, koji je tada trajao, već 10 godina. Vlada je, znači to činila i u mnogim drugim prilikama, uvijek sa istim motivom, nikako onim koji zlonamjerni dio javnosti pokušava predstaviti kao namjeru  krađe novca građana“, navodi se u saopštenju DPS-a.

Podsjećaju da su u vremenu krize takve poteze povlačile sve odgovorne vlade, ne samo crnogorska.

„Kao što je Predsjednik Vlade tada  naglasio na premijerskom satu, uvijek je  moguće razgovarati o pitanjima objektivne ili subjektivne odgovornosti, ali bi kao odgovorni ljudi trebali da imamo u vidu kontekst u kojem se to događalo i kojem su odobravane takve garancije. Naravno, ukoliko je u realizaciji vladinih odluka bilo eventualnih propusta i nezakonitih radnji, o tome treba da odluče nadležni državni organi“, zaključuje se u saopštenju DPS-a.

Zbog afere “Primorka” juče je uhapšeno 12 osoba,  i njima je određen pritvor do 72 sata.

Pored Nebojše Boškovića, vlasnika firme “Krizma”, koji je označen kao organizator kriminalne organizacije u Specijalno tužilaštvo juče su privedeni i Vinko Marković, Sonja Bećović, Šefik Kurtagić, Mitar Bajčeta, Darko Konjević, Irena Mijanović, Biljana Bošković i Vukica Perović.

Istovremeno, Specijalno tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje Predraga Stamatovića, savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Briselu, slovenskog držaljanina Črtomira Mesariča, bivšeg direktora NLB banke.

Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. izdala garancije na četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura za preduzeće Melgonija Primorka.

Za kredit je založena kompletna imovina preduzeća. Sredstva kredita su usmjerena kao pokriće i obaveze za potrebe “Krisma motorsa” u iznosu od 2,77 miliona eura. “Krismi trejd” je preusmjereno 6,55 miliona, a “Primorki” 5,07 miliona eura.

Međutim, radnici nijesu isplaćeni iako je kredit bio namjenski, odnosno za servisiranje zaostalih zarada radnika, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
janko
Gost
janko

Ma ne to sitni sluzbenici, kakvi vlast, oni satovi, stanovi, duplexi su pali sa nebesa.

gogolj
Gost
gogolj

jok moja baba je

BORO
Gost
BORO

mozda …ali zasto nijesu uradili nista da to sprijece na vrijeme… oni subili izvrsna vlast koja je mogla sve to da sprijeci… ovako ce morat da prosiruju KPD ito na racun gradjana…Kad ce Marovici i ostali da vrnu pare…

V V
Gost
V V

Tacno. Znaju li i sad ko im kontroliše parlament?

Laki
Gost
Laki

Ma jok niste vi za nista krivi.Samo ne znam kako vam je afera telekom onako prosla skoro pa bez pomena.U stvari znam kako.Kao i sve.Sami sebe hvataju a sta bi tek bilo da se smijeni vlast…

Blerim
Gost
Blerim

Kako da ne

Send this to a friend