Politika

DPS: Vlast u Kotoru pred sunovratom

Kotorski DPS tvrdi da u nefunkcionisanju gradske vlasti i njihovog minimalnog interesovanja za sprovođenje programa za razvoj opštine, moramo skrenuti pažnju javnosti na okolnosti u kojima funkcioniše lokalna vlast u Kotoru.

“Član 40 Zakona o lokalnoj samoupravi propisuje da se sjednice skupštine opštine sazivaju po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca. Skupštine opštine rade na sjednicama, a ne po sazivima kao državni parlament, te nije moguće zakazati novu sjednicu prije završetka sjednice koja je u toku.  Odbornički klub DPS-a, kao ni ostali odbornički klubovi koji participiraju u radu lokalnog parlamenta nisu dobili očekivano obavještenje o nastavku XVI sjednice, te shodno tome nije bilo moguće zakazati XVII sjednicu, a sve u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom opštine  i Poslovnikom o radu Skupštine.
Razloge za neodržavanje nastavka započete sjednice od 15.maja 2018. godine predsjednica Skupštine nalazi u dopisu predsjednika Jokića kojim isti obavještava skupštinu da povlači sve preostale tačke dnevnog reda”, poručuju iz DPS-a.

Oni tvrde da predsjednik nije mogao da utiče na institute odborničkih pitanja i odgovora koje postavljaju zainteresovani odbornici i tek nakon što bi se ta tačka dnevnog reda iscrpila stvorili bi se uslovi za zaključenje rada na XVI sjednici Skupštine i omogućilo zakazivanje XVII sjednice.

“Predsjednica Skupštine je dobro upoznata da je započetu sjednicu u skladu sa članom 71 Poslovnika skupštine trebalo nastaviti najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je prekinuta na zahtjev odborničkog kluba Demokrata. Predsjednica Skupštine se nije udostojila da poštuje Zakon, Statut i Poslovnik i pozove predsjednike odborničkih klubova na konsultacije, te nakon toga odredi datum nastavka skupštine i utvrdi ima li uslova – kvoruma za održavanje iste”, navode u lokalnom DPS-u.

Nasuprot tome, kako dodaju, ona preuzima nadležnosti skupštine obavještavajući predsjednika da “nije u mogućnosti održavanje lokalnog parlamenta zbog razloga objektivne prirode, te da su isti više nego poznati” i “moli da postupi po ovlašćenjima u skladu sa članom 59 Zakona o lokalnoj samoupravi”.

“Očigledno da su predsjednici Skupštine važniji koalicioni dogovori u odnosu na interese samih građana, pritom, duboko svjesna činjenice da je koalicija u Kotoru pred potpunim sunovratom i da dogovora unutar koalicije odavno nema jer preovladavaju različiti sitni interesi.  Uvaženi građani Kotora više su nego svjesni zastoja u funkcionisanju lokalne samouprave, nerealizovanja strateških planova i pravnog nasilja koje iz dana u dan sve više eskalira.
Predsjednik Opštine je protivzakonito preuzeo ovlašćenja i nadležnosti Skupštine opštine propisanih Statutom i Poslovnikom, te donio niz odluka koje se odnose na finansiranje pojedinih segmenata lokalne samouprave pritom zanemarujući činjenicu da raspolaganje novcem svih građana Kotora se može vršiti samo u skladu sa usvojenim finansijskim planovima od strane lokalne skupštine za pojedine budžetske korisnike”, jasni su u DPS-u.

Oni poručuju da ostavljaju građanima Kotora da sami procjene o kakvim nezakonitim radnjama se u konkretnom slučaju radi i da će na narednim skorašnjim izborima znati kome će ukazati povjerenje, a to sigurno neće biti partije koje u ovom trenutku participiraju u vršenju vlasti.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radosav72
Gost
Radosav72

Neznalice, dobili su vlast a ne umiju da vladaju, odnosno nemaju kadrove. Htjeli bi smo da mijenjamo nesto pa iz ocaja glasamo cak i ove koji su izgleda nesposobniji cak i od DPS-a. Tuzno je i porazavajuce kakav mi izbor imamo. Samo da ne zaboravim da smo iz ocaja izglasali ove od kojih smo se zgrozili kad su pokazali svoje… Više »

Zoran
Gost
Zoran

Ovoj srbadiji iz df se blizi politički kraj u kotoru.

Banjevic
Gost
Banjevic

kako komentarisete 5 miliona eura suficita u budzetu opstine kotor koji ste DOSLJEDNO i SIGURNIM KORAKOM drzali u deficitu godinama??? Hvala

Boba
Gost
Boba

Dabogda!

rokenrola
Gost
rokenrola

S obzirom da cdm ne objavljuje vijesti koje mogu naskoditi dps-u, na drugim portalima mozete procitati progres budva i kotora otkad su demokrate na vlasti, smanjenje duga i pametno investiranje

Jaksa
Gost
Jaksa

A i dalje stoji i istina je da se skupstine ne odrzavaju, dakle sunovart

Boba
Gost
Boba

Kao i kupljene diplome, zaposljavanje kumova i rodjaka, putovanja po bijelom svijetu, strana drzavljanstva itd… Is s ovog portala onda!

NBA
Gost
NBA

ONI JOS NEZNAJU, JESU LI DOSLI (NA VLAST) ILI POSLI!? RASULO OD VLASTI U KOTORU,BUDVI I H.NOVOM! STO BI REKAO MOJ DJED: NEZNA SE NI KO PIJE NI KO PLACA!

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Tvoj djed..A da ti djed nije izmislio možda tu uzrečicu?

Štbk
Gost
Štbk

Ovi su našli da se javljaju!? A nema što u Kotoru nisu ugasili i zabrljali.

Zule
Gost
Zule

Zato sad sve cvijeta
Dps im.nije ostavio ni cent duga

Mrki
Gost
Mrki

I od te zarade kupljena je tasna..Dior😁😁😁

Mila
Gost
Mila

To je tako kad nepismeni vladaju

Send this to a friend