Politika

DPS Žabljak: Skrnavljenje spomenika nastavak pokušaja revizije istorije i poništavanja antifašističkih vrijednosti

Najoštrije osuđujemo sramno skrnavljenje spomenika Anđeliji Malović na Žabljaku i zahtijevamo od nadležnih da u što hitnijem roku slučaj ispitaju do kraja i kazne počinioce ovog nedjela, saopštili su danas iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Žabljak.

Kako ističu, taj bezumni čin nastavak je divljačkog pokušaja revizije istorije i poništavanja antifašističkih vrijednosti u državi.

“Takav skaradni događaj, već viđen i u drugim gradovima naše države, šalje istu poruku kao i skrnavljenje spomenika narodnom heroju Ljubu Čupiću.  Vlast koja veliča četništvo i izbjegava da građanima čestita dan kada se obilježava antifašistički ustanak, svakako svojim činjenjem, doprinosi postupcima od kojih se zgražava svaki pošten i častan građanin Crne Gore”, navode u DPS Žabljak.

Zato, dodaju, jučerašnje skrnavljenje spomenika ne može da se posmatra kao pojedinačan, izolovan slučaj, već je to matrica po kojoj se od saradnika okupatora pokušavaju načiniti heroji.

“Uostalom, i premijer svojim postupcima, poput nedavnog odlaska u Grbalj i klečanja ispred spomenika četnicima, šalje poruku koja ohrabruje napade na simbole antifašizma. Dakle, politika podjela i netrpeljivosti koju je utemeljila sadašnja vlast u Crnoj Gori mora biti poražena i pozivamo sve dobronamjerne da zajednički osudimo ovakva postupanja kako se slični događaji više ne bi ponavljali”, poručuju iz žabljačkog odbora DPS.

Napominju da je Crna Gora davno odbranila svoje temeljne vrijednosti i svim pokoljenjima ostavila antifašizam kao univerzalnu moralnu vertikalu, sa kojom ne smije biti kompromisa.

“Na tome ćemo kao partija insistirati i uvijek ćemo braniti tekovine na koje smo ponosni”, zaključuju u Opštinskom odboru Demokratske partije socijalista Žabljak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Istorija
Gost
Istorija

Četnici, kao i uvijek, udaraju s leđa i po mraku, na ono što se ne može štititi.

Send this to a friend