Politika Politički analitičar i bivši ministar

Drecun: Sa tehničkom vladom ili ne, ovakva opozicija nema šansi

Goran Popović

Bivši funkcioner Narodne stranke, parlamentarac, opozicionar i bivši ministar Predrag Drecun za Vikend novine govori o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, izgledima da se formira tehnička vlada, inicijativi za promjenu Ustava i višedecenijskim izbornim neuspjesima opozicije.

Opozicioni predstavnici ne odustaju od zahtjeva za otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi. Za DPS to nije prihvatljivo. Kako vidite nastavak rada u Odboru?

DRECUN: Za nas koji to posmatramo sa strane dosta toga je nejasno, da ne kažem dosadno. Svakodnevno, besciljno, međusobno optuživanje stvara utisak sistemske konfuzije u kojoj nema pobjednika. Time opozicija ulazi u matricu koju vlast želi, i sama sebi nanosi štetu, jer se udaljava od suštine problema. Vladajuća koalicija neće prihvatiti tehničku vladu ukoliko to ne zatraži inostrani faktor.

Opozicija to postavlja kao uslov “sine qua non” demokratskih izbora. A vrijeme ide neumitno. Ako opozicija do kraja insistira na tehničkoj vladi, a nje ne bude, onda sebe dovodi u poziciju da mora da bojkotuje naredne izbore. Naravno, to neće nasj ekirati vladajuću koaliciju, jer će se uvijek naći poneko iz opozicije da izađe na izbore i da im tako da legitimitet. Siguran sam da DPS nema nikakvu nelagodu zbog reakcije domaće javnosti. Oni to kontrolišu induktivnom metodom zvanom siguran glas.

Gdje to griješi opozicija pa redovno gubi izbore?

DRECUN: Na DPS se puca iz istog oružja decenijama. Na to je DPS imun. Opozicija nema ništa novo već 20 godina, već samo ponavlja lopovi, lopovi i to je postalo zamorno, bolje reći sterilno. To niko više ne čuje i služi uglavnom kao kafanska razbibriga, ali i kao hrana za auto-autoritet samih opozicionara. Negativna kampanja nije ono što birač hoće. Birač hoće da bira, a ne da navija. Hoće ponudu, hoće da ga neka stranka uvjeri da će sjutra znati da vlada. Kad neka opoziciona stranka kaže da će ispraviti sve nepravde, povećati plate, podići penzije, zaposliti nezaposlene, to jako lijepo zvuči, ali birač odmah zna da to nije realno. A birač ima osjećaj za realno i uz to j e u strahu da ne izgubi i ono što ima. Generalno, opozicija mora da se bavi životom, a ne DPS-om i samo DPSom. Problem Crne Gore je što DPS, takav kakav je, nema kvalitetnu i konstruktivnu alternativu. A nema je zato što opozicija nije svjesna da je njen krojač upravo DPS.

Šta to kroji DPS?

DRECUN: DPS kroji ambijent koji od opozicionara izvlači ono najgore i onda više nije bitan kvalitet vlasti, već u pr-
vi plan dolazi neartikulisanost i nezrelost opozicije. U Budvi se, recimo, pojavi jedan opozicioni čovjek, mislim na Carevića, koji konačno pokaže da zna što hoće, da ima petlju, da umije dabude domaćin, ali ga odmah sasijeca upravo opozicija. To su loše poruke građanima. DPS sigruno ima unutrašnjih problema, i uvijek ih je i imao, ali su, njihov lider i njegovi saradnici, dovoljno mudri da spolja izgleda sve tvrdo zapakovano. Oni znaju politički zanat.

Naši opozicionari nemaju potrebnu državničku širinu. Samo gledaju kako će jedan drugome zabiti klip u točkove. I to narod dobro vidi. Posljednju ozbiljnu šansu opozicija je imala kad je Lekić bio kandidat za predsjednika, bez obzira na poraz, ali su lideri opozicije, koji su podržali Lekića, odmah vidjeli da im prijeti opasnost od njega i, uz nesebičnu pomoć DPS-a, sveli ga na nivo kultumo-literame zajednice kojoj su se čak i podsmijavali raznim šatorskim imitacijama.

Vjerujete li da je moguće postići kompromis oko novih rješenja po kojima će biti organizovani naredni parlamentarni izbori?

DRECUN: Ako dogovora ne bude, biće kako je bilo, i svi će biti zadovoljni. Vlast, jer je ostala vlast, a opozicija jer je ostala opozicija. Stranci to ovako gledaju: imali smo jednu tehničku vladu prije tri godine, koja se nije proslavila. Čak je ta vlada nečinjenjem nanijela štetu, jer je za vrijeme njenog trajanja sve u ekonomiji stalo. Te zakulisne igre o startnim pozicijama uoči izbora nijesu najjasnije ni strancima, a kamoli prosječnom biraču, koji vidi da opozicioni saveznici, čim se dočepaju malo vlasti, postaju ljuti politički neprijatelji. Ako uopšte dođe do kompromisa, znajte da se umiješao strani faktor. Nažalost, premise djelovanja međunarodne zajednice ne poznaje mnogo naših opozicionih političara, pa se vrlo često njihovi stavovi kreću od euforije i oduševljenja porukama koje stižu, do kasnijeg žestokog verbalnog kritikovanja istih institucija i aktera, često vrlo nediplomatskog.

Na koje međunarodne faktore opozicija računa?

DRECUN: Lideri opozicije misle da su nametnuli svoj stav Briselu i Vašingtonu ako tamo ocrne Đukanovića ili Markovića, a njihovi domaćini to oćute. Oni ne shvataju da Brisel i Vašington gledaju to drugim očima. Da napravim paralelu sa dijalogom Entonija Idna i Čerčila, kada je Idn pitao Čerčila kako može da podrži komuniste u Jugoslaviji poslije rata, ovaj mu je odgovorio retoričkim pitanjem: A hoćete li Vi da živite tamo, gospodine Idn ? Tako je i danas. DPS je na kursu spoljne politike EU i SAD, i sa njima ni E U n i SAD nemaju neizvjesnosti.

Strance ne interesuje kvalitet našeg života, već stepen pouzdanosti onoga ko vrši vlast. Kako stvari stoje danas, samo bi Rusi ja voljela da se promijeni vlast u Crnoj Gori, a to je premalo za ozbiljnu političku ofanzivu, uz sav respekt prema velikoj Rusiji. Opozicija ako želi da bude partner Zapada, mora imati minimum jedinstven stav o NATO, o Kosovu i o državno-pravnom statusu Crne Gore, a to je zasad nemoguće.

Opozicija se poziva na međunarodnu zajednicu i očekuju “pritisak” na DPS i oko zahtjeva za tehničku vladu…

DRECUN: Jednom data šansa pod pritiskom stranog elementa nije dala dobre rezultate. Mislim čak daje opozicijaimalaviše štete nego koristi od prelazne vlade. Postavlja se logičko pitanje, kako se to može sa DPS-om godinu dana u vladi, a ne može još makar dvije, pa da imamo stabilnu vladu. DPS poziva srpske stranke da uđu u vladu, evo, barem posljednjih šest godina, a taj poziv povremeno pojačava i Vučić, dopjevan Dačićem, pa opet neko svojim političkim interesom drži oko 30 odsto građana Crne Gore na marginama političkog života. Analizom tradicionalno srpskih biračkih mjesta vidjećete da je DPS ojačao upravo u tim sredinama. Nekad je u selu Vinići Narodna stranka dobijala 47 od 47, a danas je DPS tamo većinski nadmoćan. Ima takvih primjera mnogo.

A šta ako ipak bude tehničke vlade?

DRECUN: Poslije svakih izbora jedan broj birača opozicije se zapita što dobija glasanjem za opoziciju. Teško je biti opozicija četvrt vijeka. Glasač opozicije koji danas ima 45 godina počeo je da glasa opoziciju prije nekih 25 godina. Danas vjerovatno ima djecu sa pravom glasa koja ga pitaju kako sjutra da glasaju. Kakav odgovor može dati taj opozicioni roditelj svome djetetu, a da ga na rastuži. Zar da mu kaže sine ili kćeri, budi i ti opozicija sljedećih 25 godina. Lideri opozicije moraju da shvate da mladost ne voli vječne gubitnike, bez obzira što mladost voli da prkosi. Ono u što sam potpuno siguran je i kad bi se napravila ta tehnička vlada, rezultat bi bio isti kao i da nije napravljena. DPS zasad nema nijedan razlog da prihvati tehničku vladu, ali ne znači da neće u jednom trenutku iznenaditi opoziciju nekom inicijativom.

Šta bi bila mjera kompromisa u slučaju da vlast ostane čvrsta pri stavu da neće tehničku vladu?

DRECUN: Nema kompromisa ukoliko se nastupa sa uzmi ili ostavi stavovima. Opozicija treba da uđe u sva moguća skupštinska tijela i komisije i potkomisije i odbore i paradobore i da što više postavlja pitanja i da što više nudi rj ešenja, da što više širi svoj uticaj, da što više ograničava uticaj vlasti, da sebe predstavi kao dio rješenja, a ne kao problem. Iskustvo Narodne stranke nekad i danas SDP-a je velika i besplatna pouka. SDP je prije tri godine kontrolisao dvije trećine budžeta Crne Gore, da bi mu danas mršavi nivo izbornog cenzusa bio smisao postojanja.

Kako Vam, s obzirom na Vaše političko iskustvo, danas izgleda opoziciona scena u Crnoj Gori?

DRECUN: Dan-danas često čujem komentare kako je Crna Gora nekad imala opoziciju koja je bila ponos parlamentarizma i van granica Crne Gore. Narodna sloga je bila kruna i neprevaziđeni standard opozicionog djelovanja. I kao poražena, uspjela je da pocijepa tada složni DPS. Kakva nam je danas opozicija najbolje govore posljednji predsjednički izbori. Kandidat opozicije je izabran u zadnjem trenutku. Dobar kandidat, čist kao suza, stručan, doduše malo manje decibelan od prosječnog opozicionara, ali dovoljno jasan u svojim iskazima. Verbalno podržan od svih lidera i paralidera. Slogan mu je bio “DA, MOŽEMO ZAJEDNO”. Zarez je bio poslije DA, što znači da je taj slogan zamišljen kao odgovor na pitanje “Da li možete zajedno” Reklo bi se idealno, promišljeno, mudro. Međutim, šta vidimo u njegovoj kampanji? Bolje reći šta ne vidimo. Ne vidimo nijednog lidera opozicije na mitinzima da podrži svog kandidata. Vidimo da slogan opozicionog kandidata “DA, možemo zajedno” u stvari znači NE, mi ne možemo zajedno! Građanin to vidi i razočaran ostaje kući, ili križa listić, ili iz inata glasa kandidata vlasti.

Mislite, dakle, da su problem opozicioni lideri?

DRECUN: Da, eto jedan od lidera opozicije je rekao da će podnijeti ostavku ako mu stranka ne bude najjača poslije DPSa, i naravno, stranka mu nije bila ni peta po snazi, ali on je i danas lider koji uči birače kako treba on da ih vodi, a pritom je tu svoju stranku pocijepao na dvije još manje. Jedna mala stranka još nije ni onjušila parlament, a već je došlo do velike krize na njenom vrhu. To su sve loše poruke građanima.

Lideri opozicije koji se svađaju samo se trude da dokažu da oni nijesu krivi, a ne shvataju da narod te argumente ne želi da čuje. Narod samo zna i vidi da mu nije dobro, pa kao naš legendarni bokser Šćepo, koji izražavajući nedoumicu kako je to on bolji u meču, a oba oka mu zatvorena, zamoli Gojka trenera da pripazi na sudiju jer njemu neko naprosto razvali nos. Eto to je danas opozicija. Umjesto da bude rješenje Crne Gore, ona je problem Crne Gore, zato što ne može da bude prihvatljiva alternativa. Tvrdim odgovorno, kad bi ona nekadašnja Narodna sloga danas izašla na izbore, u današnjim uslovima, počistila bi DPS sa političke scene.

Kako gledate na izmjene Poslovnika Skupštine koje se odnose na sankcije prema poslanicima koji bojkotuju rad parlamenta?

Narod je poslodavac poslanicima. On im daje posao, platu, kola, putovanja, šofere, brisele, strazbure, vašingtone… jednom riječju, daje im mnogo. Narod zauzvrat traži nešto. Smatram da je bojkot izraz nemoći. Pa vlast je sve bitno završila u vrijeme bojkota opozicije. Bojkot je direktna pomoć vladajućoj koaliciji. Zato opozicija nema podršku za bojkot parlamenta ni od stranog faktora. Posao poslanika je da javno iznese svoj stav u Skupštini, i da glasa za ili protiv predloga. Nije fer ne raditi ništa, a primati zaradu koju građanin može samo da sanja. Zamislite kako se osjeća čovjek sa zaradom od 350 eura kad njegov kandidat prima 2.000 eura, a sjedi kući i ne obavlja posao koji mu je ovaj delegirao. Zato podržavam sankcije za nerad, jer je to interes građana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

svi koji ga ne poslušaju kajat će se isto kao i oni koji ga poslušaju…

Окле
Gost
Окле

Срефо12, либрал, комита, вукомита, панинка, марта, дакица, жаркоголубић, војник777, еди89… Човјече, ја разумијем да ботујеш, али ти то радиш толико лоше, да ми је нејасно ко ти плаћа за то. Сваки коментар ти је исте форме, без суштине, знакове интерпукције не користиш и понекад поставиш коментар великим словима. Народ у Цној Гори зна да је за овакво лошу економску ситацију… Više »

Edi89
Gost
Edi89

DPS imaju najvecu podrsku u drzavi ne samo zbog lose opozicije nego zbog svog odlicnog rada

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Ovakva opozicija ne treba nikome

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

DPS je jedini konstruktivan politicki cinilac u drzavi , za razliku od opozicije koja nema nikakvog kapaciteta

Zigman
Gost
Zigman

Da nije biloDPS-a , Drecun nikada ne bi bio ministar🤷‍♂️

Dakica
Gost
Dakica

Opozicija se polako raspada, ne zna se koja je partija gora

marta
Gost
marta

Kao neko ko je glasao Demokrate mogu samo reci da ih vise nikad glasati necu, jer su svi oni sramota za politiku koja samo gleda svoj interes

Planinka
Gost
Planinka

Opozicija ne moze izmedju sebe da se dogovori a ne sta drugo.

vukomita
Gost
vukomita

DOBRO STE IM REKLI,OVAKVI NEMAJU CAK STO KAZU U SPORTU NI TEORETSKIH SANSI DA POBIJEDE…

Komita
Gost
Komita

Ne razumijem zasto opozicija misli da moze da uradi bilo sta korisno kad im se citava politika svodi na angazman protiv mila i jurnjavu za foteljama

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Pade kotor pade budva… Berane i herceg novi nece sledece izbore docekat kako je krenulo…

Liberal
Gost
Liberal

Dzabe da im da covjek da vladaju 10 godina kad oni medjusobno nisu slozni i ne mogu jedni druge smislit

Stefo12
Gost
Stefo12

Zalosno je sto nasa opozicija ide i moli po evropi kuse i repate da nam ,,pomognu” umjesto da odluke i zahtjeve donose samostalno

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Da su stari opizicionari i narodna sloga sad opozicija oduvali bi dps lagano. Maknite se od DF i udjite u koaliciju sa dps i podijelite resore vlasti pa radite posteno i onemogucite sa svojih pozicija da dps krade narod i tek na sledece izbore ce narod glasat za vas a ovo sto mislite da dps masineriju preko noci maknete to… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Objektivna, neostrašćena analiza. Nekog iznesene istine vrijeđaju, šta da se radi.. Zašto bi stabilna parlamentarna većina pristala na četničku.. pardon: tehničku vladu😁 u kojoj bi bila manjina, i to u odnosu 1:2? Navedite mi sličan primjer iz prakse, molim vas!

Окле
Gost
Окле

Теби се читав живот своди на етничку припадност. Ја разумијем да си ти Албанац, и да си вјероватно због тога искомплексиран, али теби се живот своди на коментарисање Срба чак толико да одбијаш ове збуњене, још си утео име Дукљанин ка Албанац да би то прсвјио а себе, као што сте Скендербега. Јако ниско.

Talog
Gost
Talog

Zamo te i kada si drugacije govorio u vrijeme tvojeg..OPOZICIRANJA..prije nego si obelodanio.da si ustvari vjerni clan DPS.ubacen sa Kilibardom da pratite ..planove..opozicije.

KotorankA
Gost
KotorankA

Podrzala sam Demokrate, ali posle svega sto sam vidjela, kako su Kotor doveli do politicke krize, kako je raskol nastupio u Budvi, donijela sam odluka da moj glas iz opozicije vise niko necr imati, dok ne promijene svoju politiku!

Nevenka
Gost
Nevenka

Opozicija i sama zna da posle brojnih kikseva gube postepeno podrsku gradjana, a izbori se blize, sto je doprinjelo rastu njihove frustracije i mrznje prema Dps-u.

Miško
Gost
Miško

Ja ne znam kako opozicija moze da forsira pricu o neregularnosti izbora, kad gradjani jasno vide ozbiljnost Dps, njihov rad i trud, a sa druge strane nesposobnost opozicije kojoj su svojstvene opstrukcije i bojkot.

Majka
Gost
Majka

Kako sijes, tako i zanjes. Samo da se opozicija ne slogira posle izbora, jer gradjani su i sami svjesni njihove nesposobnosti i nestrucnosti.

crnogorka
Gost
crnogorka

Ne glasam za opoziciju jer nemam povjerenja u njih, a i vidim sta se desilo opstinama koje su ih podrzale. Iskreno smatram da mi nemamo buducnost uz njih, mozda za par godina, kad dodje neka nova opoziciona snaga.

Sara
Gost
Sara

Jedino da smo poludjeli pa da glasamo za ove iz opozicije, koji parazitiraju na grbaci gradjana zadnjih godina

JunaK
Gost
JunaK

Ovim iz opozicije ni dupliranje glasova ne bi pomoglo, a ne tehnicka vlada.

Ramiz_BP
Gost
Ramiz_BP

Ocigledno je da opozicija nema namjeru da postuje izbornu volju gradjana, jer njima ni izbori, na kojima su odavno prepoznati kao vjeciti gubitnici, ne znace nista.

Kleopatra
Gost
Kleopatra

E ja stvano ne bih znao koga bih mogao da podrzim iz opozicije. Da li Becica, koji je poznat po svojim plagijatorskim sposobnostima i losim rukovodstvom, koji u Budvi napada sve koji mu stanu na put, bez obzira da li je to neko iz njegove partije ili neko od koalicionih partnera. Dok ove teroriste iz Df-a i ne treba komentarisati… Više »

H.N.
Gost
H.N.

Ali ovo je najace, strance ne interesuje kako mi zivimo. Kad nas ne interesuje sto ce njih .

Komsija
Gost
Komsija

Ovaj je svojevremeno urlao “vratite pare” i “tacku na pljacku”

Supo supo
Gost
Supo supo

U odrednici vam fali Član borda direktora Prve banke. To je malo svježije od ugašene Narodne stranke, zar ne?

Salijeri
Gost
Salijeri

Hirurški precizno seciranje političke scene u CG.
Lajk

Asunsao
Gost
Asunsao

Bravo. Svaka riječ na mjestu, ozbiljno i jasno; da bar ima ko čitati od “velikih opozicionih lidera”, možda bi nešto i naučio.

Dule
Gost
Dule

Podrzavalac ratnih sukoba g Drecun I veliki srbin kojo je htio da udje u Dubrovnik sa cetnicima

StiMas
Gost
StiMas

To mu i nije neki minus. Veći mu je onaj što se prodao režimu kao i predsjednik mu Kilibarda. Najgori soj su bili Kilibarda, Drecun, Šoć i Popović koji su pokazali tokom NATO agresije da su spremni na svaku izdaju.

Četnici, ustaše
Gost
Četnici, ustaše

… ne bi li spriječio ustaše da uđu u Boku. Poslije je prelomio u glavu, kao Mašan, Kilibarda itd.

vesko
Gost
vesko

Za ovu pricu o Narodnoj slozi bitno je uociti da je vecina vodecih ljudi iz te koalicije lise Slavka Perovica danas na platnom spisku DPS i prve familije eto o kakvim opozicionarima se radilo.

Mirko
Gost
Mirko

Sto je najgore svi danasnji opozicionari su na tom spisku. Treba bjezat iz nase crne gore koliko god je volim i koliko god se borio za nju ovi je urnisase evo 30 godina

Ilija
Gost
Ilija

@mirko: a mene, ako se sete – sete.

Nikola
Gost
Nikola

Vrhunski text, svaka rijec je metu… Nazalost ovo je jedna surova istina … u Budvi jedan primjer dje imamo konacno Gradonacelnika koji se odrekao svojih plata koji hoce da radi koji daje ljudima s posebnim potrebama bude osporavan i napadnut od strane Demokrata koje ne znaju osim da vicu i primaju plate(zaposle svakog kog mogu da bi drzali stolicu) od… Više »

Pilmane
Gost
Pilmane

Tačno, Carević radi onako kako bi trebalo da radi svaki gradonačelnik, ali ga Demokrate sapliću na svakom koraku. Zato će Demokrate da se bore za cenzus za godinu dana.

Mirko
Gost
Mirko

Carevic i DF, citava opozicija = DPS a narod se pali na njihove “svadje”

A makse
Gost
A makse

Užasno šta Demokrate uradiše od Crne Gore. Pravda za preletača Drecuna.

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Kad vidis da ne mozes samo se pridruzis I onda krene ” da zivimo bolje “.

apis
Gost
apis

Sve sam citao dok nije pomenuo stav CG rezima o kosovu. Time sva konstrukcija pada u vodu.

vesko
Gost
vesko

A sto te iznenadio njegov stav o Kosovu?Pa pola Srbije o Kosovu ima isti stav,ima Srba na Kosovu koji imaju isti stav kao Drecun.

Apis
Gost
Apis

To si na brzinu izmislio.

vesko
Gost
vesko

@Apise ako se tvoj komentar odnosi na mene nijesam nista izmislio ni na brzinu ni sporo.Sva opozicija u Srbiji i gradjani koji ih podrzavaju a koji bastine ideje druge Srbije su za priznanje Kosova od strane Srbije.Citaj Danas i gledaj N1 televiziju pa ces vidjeti da je to jednostavno tako

Dzordz
Gost
Dzordz

Opozicija jos od tvog vremena je bila samo poslusno dijete vlasti, i nikada nije kao sto i nece preuzeti vlast jer niti imaju kapaciteta intelektualnog niti volje da to urade . Ti najmanje imas pravo da se ponasas kao neki analiticar jer si radio isto kao i oni sad dok nijesi obezbijedio uhljebljenje. Milo , mozes slobodno vladati dok god… Više »

Pedja
Gost
Pedja

Evo da se i ja slozim sa nacionalnim penzionerom.

hahaha
Gost
hahaha

Unovcili su i Drecun i Soc svoje ” srpstvo” itekako, pa sad mogu i ovako i onako. Dosta stete je napravljeno ovoj drzavi u njihovo vrijeme.

Šojic
Gost
Šojic

Kada vraćaju neustavno primljene nacionalne penzije

Jovan Pg
Gost
Jovan Pg

sve je istina sto je rekao…

Nikola
Gost
Nikola

Svaka mu je na mjestu.

Dtox
Gost
Dtox

Ti to najbolje znas… ako ne mozes da ih pobijedis, pridruzi im se

Send this to a friend