Politika

 Drljević: Crna Gora unaprijedila zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti konkurencije

Otvaranje pregovora u poglavlju 8 – Konkurencija, predstavljaće adekvatnu valorizaciju ostvarenih rezultata, imajući u vidu da je Crna Gora unaprijedila zakonodavni i institucionalni okvir u oblasti konkurencije i državne pomoći i dobila zvaničnu potvrdu o ispunjenosti početnih mjerila u tom poglavlju, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je, govoreći na okruglom stolu na temu „Poglavlje 8: Da li Crna Gora ima zdravu konkurenciju, u skladu sa EU pravilima?“, koji je organizovao skupštinski Odbor za evropske integracije, istakao da je Crna Gora svjesna obaveza koje predstoje nakon otvaranja pregovora u ovom poglavlju.

“Odlučni smo u sprovođenju svih planiranih reformi u ovoj oblasti, a posebno jačanju kapaciteta Agencije za zaštitu konkurencije. Samim tim, u narednom periodu će se posvetiti posebna pažnja sprovođenju novih zakonskih rješenja koja imaju za cilj održavanje jednakih uslova za sve učesnike na tržištu, praćeni principima fer konkurencije”, rekao je Drljević.

Navodeći da je pregovarački proces mnogo složeniji i kompleksniji od pukog otvaranja i zatvaranja poglavlja, glavni pregovarač je naglasio da svaki pojedinačni uspjeh prati osjetan napredak u kvalitetu života građana, kao što je slučaj sa donijetim zakonima, čiji će uticaj biti vidljiv u oblasti ekonomskih reformi.

Podsjetio je da je Evropska komisija, u Izvještaju o Crnoj Gori 2019, naglasila da je crnogorska privreda nastavila da raste snažnijim tempom, a da je država ostvarila napredak u pogledu jačanja kapaciteta za suočavanje sa konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar EU, kao i u pogledu jačanja funkcionalne tržišne ekonomije.

“Ostvareni rast BDP-a za vrijeme mandata ove Vlade, koji je prepoznat među najboljima u Evropi i u prosjeku iznosi 4,9% BDP-a, ukazuje na efikasnost vođenja ekonomske politike u prethodnom periodu”, kazao je Drljević, dodajući da je zakonodavni okvir u ovoj oblasti znatno unaprijeđen tokom 2019.

Kad je u pitanju crnogorska agenda pristupanja, glavni pregovarač je naveo da je, pored otvaranja poglavlja 8, dobijanja završnih mjerila u poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, prioritet i privremeno zatvaranje poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine i 20 – Preduzetništvo i industrijska politika u najskorijoj budućnosti.

Send this to a friend