Politika

Drljević i Kemp: Britanija podržava proširenje EU uprkos Bregzitu

Velika Britanija podržava proširenje Evropske unije, uprkos opredjeljenju te zemlje da napusti EU, jer će prijem novih članica povoljno uticati, kako na države koje pristupaju, tako i na Uniju, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača, Aleksandra Drljevića, sa britanskom ambasadorkom u Podgorici, Elison Kemp.

Kako je saopšteno Vlade Crne Gore, gavni pregovarač je razgovarao sa Kemp o dinamici u pregovorima sa EU, te je naglasio da je informisanje građana i dijalog sa njima na ovu temu važan segment u ovoj fazi procesa evropske integracije Crne Gore.

Drljević je, podsjetivši da je vladavina prava u fokusu pregovora, istakao da će predstojeći sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost biti prilika za sumiranje ostvarenih rezultata, posebno u dijelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Osim postizanja rezultata u vladavini prava, nastavljamo sa ispunjavanjem obaveza i u ostalim oblastima, pa ćemo tako u narednom periodu pojačati aktivnosti usmjerene na otvaranje 27. poglavlja. I dalje ćemo biti otvoreni za partnerstvo sa svima koji mogu da doprinesu da što kvalitetnije i efikasnije ispunimo obaveze i pripremimo se za članstvo u EU”, istakao je glavni pregovarač.

Kemp je izrazila interesovanje za napredak u vladavini prava, naročito u oblasti slobode medija.

“U tom kontekstu je prenijela spremnost Velike Britanije da nastavi sa pružanjem ekspertske podrške u specifičnim oblastima u okviru poglavlja 23 i 24”, dodaje se u saopštenju.

Ž.N.

Send this to a friend