Politika

Drljević: Predsjedavanje Rumunije Evropskom unijom šansa za Crnu Goru

Aleksandar Drljević

Crna Gora i te kako može biti zadovoljna postignutim rezultatima u 2018-toj na polju evropskih integracija, kazao je u intervjuu za Novu M glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Naša zemlja je, kaže, ispunila početna mjerila i za otvaranje poglavlja 8 koje se odnosi na konkurenciju. Predsjedavanje Rumunije Evropskom Unijom vidi kao veliku šansu ne samo za CG već i ostale zemlje Zapadnog Balkana.

Ono što je Crna Gora postigla na polju evropskih integracija u protekloj godini i te kako je za pohvalu, kaže  glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Otvorili smo, dodaje, dva važna pregovaračka poglavlja 17 i 27 koja se odnose na ekonomsku i monetarnu uniju kao i zaštitu životne sredine. Godinu za nama, dodaje Drljević obilježila su i dva značajna dogadjaja – Samit u Sofiji i prezentacija strategije o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan.

„Ne manje značajno je takođe prezentacija dokumenta, radnog dokumenta Evropske Komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 gdje je evidentiran napredak u okviru različitih djelova dva poglavlja , prije svega u dijelu borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, konkretnih policijskih akcija što nas definitivno ohrabruje da nastavimo ovim putem kada je oblast vladavine prava u pitanju“.

Otvaranje poglavlja 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine, potvrda je, kaže Drljević da je ono što smo uradili do sada bilo veoma ispravno i da smo na pravom putu. Iako je Evropska Unija u toj oblasti postavila velike zahtjeve, Drljević vjeruje u spremnost naše zemlje da im izađe u susret.

“Iskreno, želim da vjerujem da ako nastavimo ovim tempom i čvtrstom opredijeljenošću ka zaštiti životne sredine da CG može u narednom periodu da postigne ove standarde“.

Na pitanje šta u toj oblasti vidite kao glavni problem, on kaže da je najveći izazov dodatno jačanje administrativnih kapaciteta na različitim nivoima.

“Dodatno usklađivanje zakonodavstva i naravno obezbjeđivanje konkretnih finansijskih za postrojenje za tretman čvrstog otpada, tretman tečnog otpada, izgradnju kanalizacionih sistema za vodosnabdijevanje. Dakle, veoma zahtjevan proces zbog toga sto je veoma skup. Negdje je procjena da je oko milijardu i 400 miliona eura potrebno da CG izgradi ovu neophodnu infrastrukturu“, smatra Drljević.

Preostalo je, navodi,  da otvorimo još poglavlje 8 koje se odnosi na konkurenciju.

Odgovarajući na pitanje kada se može očekivati otvaranje tog poglavlja i je li Crna Gora ispunila početna mjerila, Drljević navodi  da jesmo ispunili početna mjerila koje je EK postavila pred CG kada je ovo poglavlje u pitanju.

“Prije svega se to odnosi na usvajanje zakona o državnoj pomoći i izmjenama i dopunama zakona o zaštiti konkurencije. Na taj način smo uspostavili zakonodavni okvir, formirali smo neophodne institucije. Prije svega mislim na Agenciju za zaštitu konkurencije i savjet ove agencije, ojačali administrativne kapacitete u okviru ovih institucija što nas je dovelo do toga da su se stekli preduslovi da se priprema pregovaračka pozicija“, jasan je glavni pregovarač.

U fokusu predsjedavanja Evropskom Unijom Bugarske i Austrije bilo je proširenje EU na Zapadni Balkan. Drljević vjeruje da ni Rumunija neće zaostati u tome.

„Mislim da je ovo velika šansa i za CG ali i za sve ostale države koje su u procesu pristupanja. Veoma je važno da postoji dobra volja i spremnost i EU i država članica da politiku proširenja na Zapadni Balkan podrže i da ostane živa, a na nama je naravno da iskoristimo šansu koja nam se nudi. Uzimajući opredijeljenost Rumunije tokom predsjedavanja EU, Crna Gora mora to iskoristiti i, kako kaže, dodatno raditi”, zaključio je Drljević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CG
Gost
CG

Kakav Naslov i kakva glupost. Rumunija se pita u EU manje nego mi. Samo gluposti od strane ovog parazita sto na racun naroda seta i trosi drzavne pare. Nista konkretno ne rade!

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Ne razumijem ocemo li odmah u evropu sad ili 2025 godine.

Send this to a friend