Politika

Drljević sa francuskim poslanicima: Parlament važan za pregovarački proces

Crna Gora nastavlja da održava svoj proevropski kurs, čemu doprinosi uključenost cjelokupnog crnogorskog društva u proces pristupanja, naročito Skupštine Crne Gore, koja ima važnu ulogu u procesu usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije, ocijenjeno je tokom sastanka glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića sa parlamentarnom delegacijom Francuske.

Glavni pregovarač je, tokom sastanka sa francuskim poslanicima, Lilianom Tangaj, Žakelin Make, Žakom Merom i Mirelom Klapoom, istakao značaj podrške zemalja članica EU, naročito Francuske, za otvaranje poglavlja 8 – Konkurencija, kao i narednu fazu u pregovorima, koja podrazumijeva zatvaranje poglavlja.

“Za dalje snaženje stabilnosti i ukupni napredak važno je veće prisustvo EU u regionu Zapadnog Balkana, kao i dalja podrška reformskim procesima zemalja regiona. Crna Gora nastavlja da održava svoj proevropski kurs i jasno stoji na mjestu predvodnika evropskih integracija u regionu, o čemu svjedoče dosadašnji rezultati u pregovaračkom procesu, kao i odsustvo otvorenih pitanja na regionalnom nivou i šire“, rekao je on.

Drljević je podsjetio da je Skupština Crne Gore od početka uključena u pregovarački proces kroz učešće predstavnika u radnim grupama, kao i kroz diskusiju i davanje mišljenja na nacrte pregovaračkih pozicija i redovno razmatranje rezultata na Odboru za evropske integracije i plenumu Skupštine.

Francuski poslanici su naglasili da ima prostora za unapređenje saradnje između parlamenata dvije države i pohvalili činjenicu da je na čelu skupštinskog Odbora za evropske integracije opozicioni poslanik, što potvrđuje opredjeljenje crnogorske strane da u proces pristupanja budu uključeni svi društveni akteri. Pozdravili su konkretne rezultate u oblasti borbe protiv korupcije i pohvalili stabilan trend podrške građana pristupanju Crne Gore EU.

Francuska delegacija je saglasna sa glavnim pregovaračem da će EU biti kompletna tek učlanjenjem čitavog Zapadnog Balkana.

Send this to a friend