Politika

Drljević u Rimu: Potrebno ubrzati pristupne pregovore

Italija se snažno zalaže za politiku proširenja i evropsku budućnost država Zapadnog Balkana. Crnu Goru, sa kojom je vežu snažne istorijske i kulturne spone vidi kao buduću punopravnu članicu Unije i spremna je da pruži svu političku i ekspertsku podršku u ostvarenju tog cilja, saopšteno je tokom sastanaka koje je glavni pregovarač Aleksandar Drljević imao u Rimu.

Glavni pregovarač je imao sastanke sa zamjenikom generalnog direktora za EU u Ministarstvu vanjskih poslova Italije Fabriciom Bućijem, specijalnim izaslanikom Italije za Breksit Markom Peronaćijem i generalnim sekretarom Jadransko-jonske inicijative Đovanijem Kastelanetijem.

Sagovornici glavnog pregovarača su, kako je saopšteno iz Ministarstva, poručili da su dobri rezultati koje Crna Gora ostvaruje u svim oblastima pristupnih pregovora, osnov za ubrzanje njenog puta prema EU.

“Glavni pregovarač je istakao da je, imajući u vidu aktuelne izazove sa kojima se EU suočava, za budućnost EU i stabilnost kontinenta veoma važno na djelu pokazati da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana izvjesna”, navode u Ministarstvu.

On je, takođe, naglasio važnost vrednovanja individualnih postignuća svake od država kandidata za članstvo i u tom kontekstu, ukazao na spremnost Crne Gore za otvaranjem dva preostala, kao i za zatvaranjem nekoliko pregovaračkih poglavlja.

“Na temelju dobrih rezultata, Crna Gora, kao lider u procesu evropske integracije, zaslužuje adekvatnu podršku u cilju ubrzanja pristupnih pregovora”, poručio je Drljević.

Send this to a friend