Politika

Drobnjak u Litvaniji: Posvetiti se rodnoj ravnopravnosti u parlamentu

Istinski preduslov demokratije je jednakost žena i muškaraca, te je neophodno postići rodnu uravnoteženost u političkom zastupanju i unaprijediti posvećenost konceptu rodne ravnopravnosti u svim parlamentima, kazala je predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Drobnjak, na dvodnevnoj radionici skupa Women Political Leaders WPL Summit 2018 – „Vijeme je! 100 razloga za akciju“ u Litvaniji.

Govoreći o primjeni Akcionog plana za rodno osjetljivu Skupštinu Crne Gore, Drobnjak je istakla kako njegova primjena utiče na podizanje svijesti o pitanjima rodne ravnopravnosti, kao i integraciji politika rodne ravnopravnosti i osnaživanju mehanizama za njeno ostvarivanje u parlamentu.

Skupština je, naglasila je, posvećena usvajanju rodno odgovornih zakona i politika, kao i jačanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti u kulturi skupštinskog rada.

“Rodno balansiranom zastupljenošću poslanika i poslanica postiže se neophodna raznolikost pristupa izazovima što dovodi do potpunih i kvalitetnijih rješenja. Povećanje broja žena u politici dovodi, između ostalog, do promjene političke retorike i do stavljanja na dnevni red pitanja za koje su žene tradicionalno zainteresovane”, dodala je Drobnjak.

WPL je događaj na kom učestvuje više od 300 žena-predsjednica država, vlada i poslanica-iz cijelog svijeta. Tokom dvodnevnog rada govorilo se o izazovima sa kojima se društva i institucije suočavaju u digitalnom dobu, sa posebnim osvrtom na to kako digitalno okruženje može biti pokretač ekonomskog i društvenog razvoja, kao i postizanja inkluzivnog društva. Fokus je bio i na temama ženskog liderstva, značaju rodno odgovornih parlamenata, ekonomskom osnaživanju žena, kao i upotrebi društvenih mreža u političkom radu žena.

Organizator održanog skupa je Evropski institut za rodnu ravnopravnost EIGE u Viljnusu, dok je pokroviteljka predsjednica Litvanije Dalija Gribauskajte.

Ž.N.

Send this to a friend