Politika

Država mora povratiti diplomatski ugled: Crna Gora bez ambasadora u Vašingtonu, Londonu, Berlinu, Beču…

Ministarstvo vanjskih poslova

Ne pamti Crna Gora ono što joj je priredila Vlada Zdravka Krivokapića koja je urušila diplomatsku mrežu i na taj način pokušala da sroza diplomatski ugled države. Vlada je tada povukla ambasadore, ostavila crnogorska predstavništva bez diplomata.

Zato je, nakon svega, pred novim šefom diplomatije Rankom Krivokapićem mnogo zahtjevnog posla, a prvi, ali ne i jedini zadatak je povratiti srozani ugled.

Da bi javnost imala jasnu sliku gdje su državu doveli eksperti za godinu i po dana, dovoljno je napisati gdje sve, najnaprednija demokratija Zapadog Balkana i najvjerovatnije prva buduća članica EU nema svoje diplomatske predstavnike.

Crna Gora u ovom trenutku nema ambasdore u Albaniji, Argentini, Austriji, BiH, Bugarskoj, Kosovu, Mađarskoj, Njemačkoj, Svetoj stolici.

Ambasdora Crna Gora nema ni u SAD-u, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Španiji, Srbiji, Sloveniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ne završava se ovdje ovaj nevjerovatni spisak.

Crna Gora nema svog diolomatskog predstavnika ni u Misiji pri UN-u u Njujorku, kao ni u Generalnom konzulatu u Njujorku.

Politički revanšizam bivšeg prmijera počeo je nezapamćenim događajem početkom 2021. godine. Tada je premijer pozvao sve crnogorske ambasadore da se do 18. januara vrate u zemlju, ali bez bilo kakve informacije koliko će sve to trajati i hoće li se vratiti svom poslu ili ne.

Tada je, pored sedam ambasadora kojima je bio spremljen opoziv, naređeno da se vrate i ostali kako bi, kako je CdM prvi pisao, premijer sa njima obavio konsultacije, nakon kojih će odlučiti koga će vratiti, a koga ostaviti kući i prekinuti mu diplomatski mandat.

Međutim, urušavanje ugleda Crne Gore pred međunarodnim partnerima je moglo biti nesumnjivo puno veće da kao “branu” crnogorskih vrijednosti nije imala Ustav i ovlašćenja koja su njime propisana, a koja su u ingerenciji Predsjednika Crne Gore.

Novi crnogorski šef diplomatije nedavno je komentarisao stanje u diplomatskoj mreži.

“Mnogo ambasadora fali. Upražnjena su mjesta na dvije velike adrese – Vašingtonu i Berlinu. To će biti jedan od mojih prioriteta “, poručio je nedavno Ranko Krivokapić, najavljujući da će oni koji koji ne prate spoljnu politiku vlade biti smijenjeni.

Da li su se takvi tokom svojih izjava prije diplomatske službe, ali i tokom nje već kandidovali za “standing ovations”, građani Crne Gore koji ih plaćaju to najbolje znaju.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darija
Gost
Darija

Nevenka neja ostane tamo, ne treba nam ništa.

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Možete se šminkati koliko hoćete, kad ste truli iznutra nema tu ugleda, sudstvo je odraz koliko je CG trula iznutra.

nezaposlen
Gost
nezaposlen

Vratit nevenku cirovic i onu dizajnerku torbi iz Brisela.

sičija
Gost
sičija

Bravo!

Gojko
Gost
Gojko

Božena se juče pohvalila da je zaslužna za smjenu budvanske vlasti 2016.
Neka su joj srećne ove današnje zastave ☹

veritas
Gost
veritas

Hitno postaviti sposobne ambasadore na ključna mjesta…Kad su mogle pare da idu za dodatne marketing “eksperte” iz Srbije, mogu i na ključne ambasade da krenemo ozbiljno da radimo svoj posao. Stop rijalitiju u državi! Građani neće više plaćati bašibozuk i izdaju!

Petra đurisic D
Gost
Petra đurisic D

Ugled se mora vratiti svim silama crnoj gori i crnogorsko narodu.

Ivan
Gost
Ivan

Mozda mozemo zajedno sa Kosovom u isim konzulatima.

Mokica perisic
Gost
Mokica perisic

Sta nam je uradila crkva srbije mandic knezevic medojevic krivokapic becic i ostali veleizdaja

Bladana
Gost
Bladana

E da je samo to..drzava nam je u rasulu u svakom mogucem segmentu..bruka i stid jedan sta se cini

Hogar
Gost
Hogar

Diplomatska mreža namjerno i sistematski razorena..dovoljno govori o namjerama,trebalo bi da je očigledno i za najgluplje(naaaarod).
#istovremeno,svetosavci su imali živu “diplomatsku” aktivnost usmjerenu ka neprijateljskoj Srbiji i genocidnom četnitetu “r.s”.

Pandora papiri
Gost
Pandora papiri

Pa Djukanovic nije potpisao predloge za ambasadore i tako je ova mjesta drzao prazna…

TG-PG
Gost
TG-PG

Hahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahhahahahahha, ajde brzo upali Pink počinje ti Zadruga!

Don
Gost
Don

Sve je to prije svega Dritanovo maslo, pa onda Zdravkovo. G. Dritan je najkvalifikovaniji da ovo smisli uz pomoc srpskoruskih stratega. Zadovoljan sam sto nije dugo trajalo i vec im se nazire kraj.

Strijelac
Gost
Strijelac

Krivi su Dritan i Radulović, ništa manje od Zdravka. Sad se vade i jedan i drugi.

Sprdnja
Gost
Sprdnja

Ambasadore je na “konsultacije” pozvao tadašnji ministar. Nakon toga ostali su doma. Kao zasluga za urađeno, sada je taj isti savjetnik novom premijeru.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Rekoh li ja da je Milojko postavio”tarabe”prema zapadu i od radosti samo što ne zaigra moravac.

Smoki
Gost
Smoki

Katastrofa! Kad ce neko odgovarati za ovo?

Vaso🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
Vaso🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Sta nam apostoli uradise,ovo je bruka i sramota !!!

Maxim
Gost
Maxim

Nevjerovatni ste. Nikako se ne slzem sa onim sta je radila prethodna Vlada, ali napisati da je Ambasadore zvao na konsultacije bivsi Premijer, a ne sadasnji savjetnik Premijera koji je tada bio ministar je u najmanju ruku neozbiljno.

Send this to a friend