Politika

Države EU da pomognu bržu integraciju regiona u Uniju

Deklaraciju o evropskoj perspektivi Balkana usvojile su liberalne partije država regiona na Konferenciji „Balkan- integralni dio Evrope“ u Sofiji.

Delegaciju LPCG predvodila je potpredsjednica LP Dubravka Vujičić.

Liberalima regiona podršku je pružila i mreža liberala Evrope, ALDE. Predsjednik ALDE, Hans Van Balen, koji je bio govornik na ovom skupu, na posebnim sastancima susreo se i sa predstavnicima Liberalne partije sa kojima je razgovarao o perpektivi evropskih integracija Crne Gore. Oni su se sastali i sa generalnim sekretarom Liberalne Internacionale Emilom Kirjasom.

Tom prilikom, održan je i sastanak čelnika liberalnih partija država Balkana koji su usaglasili zajedničku platformu o važnosti uključenja ovog dijela Evrope u pune tokove i članstvo EU što prije.

„Zajedno ćemo raditi za Evropu i za Balkan oslobođene od nacionalizma i radikalizma“, navodi se u Deklaraciji. „Evropska unija treba nove članove i učvršćivanje nakon izlaska Velike Britanije iz Unije. Važno je jasno precizirati da države regiona napreduju različitim brzinama, a članice EU moraju da ulože dodatne napore da pomognu državama koje su već u tom procesu da ga što prije finalizuju“. Deklaracija posebno navodi Crnu Goru kao dio država koje su dio tog procesa i čija se finalizacija ubrzo očekuje.

Najviši zvaničnici ALDE evropskih liberala nedavno su i saopštili kako se očekuje prijem Crne Gore u EU već početkom narednog mandata Evropske Komisije, odnosno oko 2020. godine, dok je lider LP Andrija Popović kazao da je on najveći optimista u Skupštini i vjeruje da će se to desiti već kroz par godina.

B.M

Send this to a friend