Politika

Državna pomoć koči otvaranje poglavlja o konkurenciji

Crnoj Gori je u procesu pristupanja Evropskoj uniji, nakon više od šest godina od početka pristupnih pregovora, ostalo da otvori još dva poglavlja, a jedno od njih je pregovaračko poglavlje 8, o konkurenciji.

Iz Ministarstva ekonomije poručuju da je za otvaranje poglavlja 8 Konkurencija potrebno ispuniti određene preduslove koje se odnose na zakonodavni i institucionalni okvir.

“U cilju otvaranja ovog poglavlja potrebno je obezbijediti da Agencija za zaštitu konkurencije postane operativna i da ima adekvatne resurse za potpunu primjenu pravila o državnoj pomoći”,  kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog resora Vlade su naveli da je u vezi sa tim formiran Savjet Agencije za zaštitu konkurencije, te imenovan vršilac dužnosti direktora Agencije.

“U toku je procedura usvajanja statuta i pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Agencije, nakon čega će doći do preuzimanja državnih službenika i namještenika iz Ministarstva finansija, a koji su vršili stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije za kontrolu državne pomoći. Završetak navedenih obaveza se očekuje uskoro, nakon čega će biti postignuta operativnost Agencije”, tvrde predstavnici Ministarstva.

Oni nijesu mogli i željeli prognozirati i precizirati kada će ovo poglavlje biti otvoreno.

Davanje bilo kakvih prognoza sa naše strane bilo bi preuranjeno i neosnovano imajući u vidu da procjenu spremnosti za otvaranje poglavlja 8 kao i eventualni termin njenog otvaranja daje isključivo Evropska unija.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han je sredinom septembra Pobjedi saopštio da u poglavlju 8 o konkurenciji, Crna Gora radi na ispunjavanju uslova za otvaranje i da je sada posebno važno učiniti nezavisni organ državne pomoći potpuno funkcionalnim.

“Ali u ovoj fazi je prerano reći kada bi ovo poglavlje moglo biti otvoreno. Pregovori će se nastaviti po principu sopstvenih zasluga. Zato je sada lopta u rukama Crne Gore. Mjerila za sva poglavlja pružaju smjernice, a sada je na Crnoj Gori da radi prema tim uputstvima, kako bi dalje napredovali u pregovorima”,  kazao je Han Pobjedi.

Predstavnici Ministarstva ekonomije su podsjetili i da su u prethodnom periodu u cilju otvaranja poglavlja 8 usvojena nova i dopunjena postojeća zakonska rješenja.

“Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti konkurencije, koji je stupio na snagu 8. marta ove godine, nadležnosti Agencije za zaštitu konkurencij e koj a se, kao nezavisni organ, bavila isključivo pitanjima vezanim za sprečavanje, ograničavanje i narušavanje konkurencije na tržištu, proširene su i na pitanja vezana za kontrolu državne pomoći, o čemu je Evropska komisija dala pozitivno mišljenje”, saopštili su predstavnici Ministarstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Znamo ih dobro
Gost
Znamo ih dobro

Kako će ovi crnogorski polupismeni biznismeni raditi ako im se ukine državna pomoć?

Rka
Gost
Rka

Bolje no ti pismeni! Dzabe znas citat i pisat kad si nesposoban!

Znamo ih dobro
Gost
Znamo ih dobro

Ti, Rka, držiš trafiku?

cg-ME
Gost
cg-ME

Nema potrebe za ovim u CG. Mi smo poznati po tome da umijemo da prepoznamo kvalitet ali uvijek izaberemo grdje rijesenje

bodulski borej
Gost
bodulski borej

krenu milo s punim gasom ‘do daske’ naprijed prema EU-u, a zaboravi na rucnu kocnicu koju ima zategnutu. eto, tako nekako.

Send this to a friend