Politika

Đukanović: Crna Gora će nastaviti da igra važnu ulogu promotera evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu

Ovo je jedna nova politička platforma za komunikaciju i saradnju. Prvi sastanak pokazao da su bile nepotrebne zebnjezbog lansiaranja ove političke inicijative, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon prvog sastanka Evropske političke zajednice održanog u Pragu. On je poručio da će Crna Gora nastaviti da igra važnu ulogu prometera evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

Foto: Kabinet predsjednika CG
Foto: Kabinet predsjednika CG

“Nije riječ o alternativi članstvu u EU već o širem okviru koji uključuje i Zapadni Balkan u razgovore o rješavanju aktuelnih problema. Logično da su teme sastanka bile vezane za bezbjednost i enegetsku stabilnost svih evropskih država. Najaktuelnija tema bila ruska agresija na Ukrajinu. Na sastanku ponovljena riješenost svih evropskih država da pruže punu pomoć Ukrajini”, rekao je Đukanović.

Naglasio je da je skrenuo pažnju na implikacije ukrajinske krize na prostor Zapadnog Balkana.

“Da ukažem da je nažalost ruskim hibridnim djelovanjem devastiran sistem vrijednosti da se Zapadni Balkan nalazi u lošijem stanju u odnosu na period od prije nekoliko godina. Bez obzira na političku krizu u Crnoj Gori, postoji kod nas čvrsta riješenost da se stabilizuju političke prilike, da dobijemo Vladu koja će voditi Crnu Goru putem evropskog prosperiteta. I da će Crna Gora nastaviti da igra važnu ulogu prometera evropskih vrijednosti na Zaapdnom Balkanu”, zaključio je on.

Đukanović je na kraju sastanka Evropske političke zajednice u Pragu bio je na zajedničkoj večeri lidera evropskih zemalja na kojoj su sumirane ocjene sa okruglih radnih stolova na kojima su ključne teme bile evropska bezbjednost i energetika, ekonomija i klima.

Foto: Kabinet predsjednika CG
Foto: Kabinet predsjednika CG

Tokom večere razgovarao je sa predsjednicima Češke, Turske, premijerima Italije, Poljske, Letonije, Gruzije i Malte.

Foto: Kabinet predsjednika CG
Foto: Kabinet predsjednika CG

Sa saveznim kancelarom Olafom Šolcom razgovarao je o važnosti predstojećeg samita Berlinskog procesa i zahvalio Njemačkoj na revitalizaciji inicijative koja podržava i podstiče evropsku integraciju zemalja regiona.

Ranije tokom dana, predsjednik Đukanović je razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o situaciji u regionu.

Foto: Kabinet predsjednika CG
Foto: Kabinet predsjednika CG

Đukanović se sreo i sa predsjednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim. Izraženo je obostrano zadvoljstvo odnosima dvije zemlje i političkim susretima na najvišem nivou uz poziv Alijeva Đukanoviću da posjeti Baku u najskorijem periodu.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milo za drago
Gost
Milo za drago

Poltroni obicni.Treba nase vrijednosti.Sto smo to mi gori od evrope.Jesu li oni bolji ljudi od nas osim sto su tehnicki napredniji.Ovo je prica presipanje iz supljeg u prazno bez ikakvog smisla.

Pjer
Gost
Pjer

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Koih to vrijednosti
Ja jednu ne vidim
Ili sam corav
Ili pojma nemam

Suza
Gost
Suza

Bravo Gospodine sve vam cvetalo beskonačno da je vječna CG 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇧🇦🇬🇦🇬🇦🇬🇦🇬🇦🇬🇦🇬🇦🇬🇦🇬🇦

Send this to a friend