Politika

Đukanović: Ako mislimo da izvlačimo Zapadni Balkan iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra vanjskih poslova Finske Peka Havista koji je boravio u posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik je istakao zadovoljstvo posjetom finskog ministra tokom predsjedavanja te zemlje Savjetu EU, što je dodatni znak ohrabrenja Regionu na putu integracije.

U tom smislu ukazao je na izvjesno usporavanje tog procesa u poslednjoj godini i naglasio potrebu dinamiziranja pridruživanja ZB Evropskoj uniji u cilju prevazilaženja zaostajanja i posljedica na ekonomski i demokratski razvoj. Ako ozbiljno mislimo da izvlačimo ZB iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije, kazao je predsjednik i istakao da je to važno za Region, ali ništa manje i za Evropu u cjelini.

On je izrazio nadu da će nove evropske strukture nastaviti sa politikom proširenja i ohrabrujućim ocijenio što Finska kao predsjedavajuća zemlja prepoznaje značaj te politike. Uz podsticaj za početak pregovora sa zemljama regiona, Đukanović je kazao da su stvoreni uslovi i za otvaranje poslednjeg poglavlja iz pregovaračke agende Crne Gore. U tom kontekstu ponovio je da ćemo nastaviti da u skladu sa preporukama EK i dalje vrijedno radimo na polju unapređenja vladavine prava, gdje bilježimo ozbiljan progres.

Havisto je prenio pozdrave finskog predsjednika Ninista i njegove pozitivne poruke u pogledu odnosa dvije zemlje i Crne Gore kao zemlje sa veoma dobrom reputacijom.

Havisto je potvrdio čvrst stav Finske o potrebi nastavka pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom i uključivanja Sjeverne Makedonije i Albanije u te razgovore. Zapadni Balkan doživljavamo ključnim dijelom Evrope, naročito u smislu saradnje, kazao je Havisto i ukazao na konstruktivnu  ulogu Crne Gore koja je primjer saradnje i promoter dobrosusjedskih odnosa. Ministar vanjskih poslova pozdravio je i uspješno članstvo Crne Gore u NATO sa kojim Finska ima izuzetno dobru saradnju.

Sagovornici su istakli značaj frekventnog političkog dijaloga između dvije države i kontinuiranu podršku Finske na političkom i ekspertskom nivou u procesu savladavanja izazova na putu usvajanja evropskih standarda. Ohrabreno je intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije i energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, zatim u oblastima životne sredine i obrazovanja, kao i snažnije prisustvo finskih investitora, naročito zbog transfera znanja i standarda koji su na najvišem nivou u toj državi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DMSat
Gost
DMSat

Milica Pavlović – Zaostajanje🎶

mojsilović
Gost
mojsilović

Smučio mi se ovaj orao.

DAAKA SU-57
Gost
DAAKA SU-57

Koga Vi izvucete ,Ja cu na ledja ponijet do pive@

Dule
Gost
Dule

ZNACI ZAOSTALI SMO.KONACNO PRIZNANJE.A JA MISLIO DA SMO NAJBRZE RASTUCA EKONOMIJA

Staxe
Gost
Staxe

Ti,Rama Tači,Haradinaj,Vučić,Dodik,Izetbegović…kakva ekipa za izvlačenje…miliona iz naših džepova. Čuš miliona,milijardiiii…

Dukljanin
Gost
Dukljanin

A zarada 150 eu..200eu..300eu..400eu..To radnik u Švici… zaradi za pola Dana…Mislim da više od 50% čeljad gladna u cg…Mislim da više od 70% zarade od Turizma uzmu stranci
CG je u blatu..sve je uništeno..Moral je uništen…Drugo srbooppzicija je sramota ne cg no.Evrope..

Gost
Gost
Gost

U brate,al si nepismen.

mne-more
Gost
mne-more

Ti si pisnena i zabavna?

Matematika
Gost
Matematika

Integracija = Koverat = Bla bla bla = 1918 = Gazi marvu.

Send this to a friend