Politika

Đukanović: Balkan treba vratiti njegovoj evropskoj kući

Članstvo u EU je cilj, a suština je evropeizacija, a ne datumi, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, naglasivši da Balkan treba vratiti njegovoj evropskoj kući.

Đukanović je danas primio Nikosa Dendiasa, ministra vanjskih poslova Grčke, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo posjetom grčkog ministra, što nakon prošlogodišnje posjete predsjednika Grčke Pavlopulosa Crnoj Gori predstavlja dalji snažan podsticaj za unapređenje saradnje i intenziviranje dijaloga na najvišem političkom nivou.

Đukanović je podsjetio na strateške prioritete državne politike, dinamičan ekonomski rast i podizanje kvaliteta života građana, kao i reforme koje realizujemo u cilju evropeizacije našeg društva.

“Članstvo u EU je cilj, a suština je evropeizacija, a ne datumi”, ocijenio je Đukanović.

Naglašava da Balkan treba vratiti njegovoj evropskoj kući.

“Crna Gora vodi kvalitetan pregovarački proces i nastoji da bude dobar primjer u tom smislu”, kazao je on.

U tom kontekstu ukazao je značaj ohrabrenja evropskih partnera i prijatelja poput Grčke, da ne zatvaraju vrata evropskoj perspektivi Regiona.

“Crna Gora visoko cijeni grčku podršku viziji pridruživanja ZB EU”, kazao je Đukanović.

Ukazao je i na dobre odnose Crne Gore sa susjedima i aktivno učešće u regionalnim inicijativama, koje vidi kao poligon za sticanje vještina i prihvatanje vrijednosti koje su obaveza budućeg članstva u okviru EU.

Đukanović je zahvalio grčkom ministru za bilateralnu podršku, posebno tokom pristupanja Crne Gore NATO i danas kada Grčka zajedno sa Italijom kontroliše naš vazdušni prostor.

Ministar vanjskih poslova Grčke potvrdio je da je integracija ZB u EU dugoročna politika njegove zemlje i da toj ideji ostaju posvećeni, uz ocjenu da je to pravi put za ekonomski i demokratski razvoj društva.

“Grčka je, nakon kriza koje je prošla, spremna da pomogne susjedima”, kazao je Dendias.

Navodi da ta zemlja vodi aktivnu diplomatsku aktivnost u tom smislu.

“Proširenje EU na Zapadni Balkan je pitanje geopolitike, a ne samo ekonomije ili ispunjavanja uslova”, ocijenio je grčki šef diplomatije.

Zajednički je ocijenjeno da dvije države mogu uraditi više na polju ekonomske saradnje.

Jedan od glavnih preduslova je bolja infrastrukturna povezanost, što je i imperativ kada je u pitanju region i njegov prosperitet.

S.Đ.

Send this to a friend