Politika

Đukanović-Bošković: Vojska ponovo postala institucija kojoj se vjeruje

Predsjednik Milo Đukanović posjetio je danas Ministarstvo odbrane, gdje mu je ministar Predrag Bošković predstavio ključne politike koje sprovodi ovaj resor sa fokusom na modernizaciju Vojske Crne Gore, jačanje saradnje sa partnerskim zemljama i Saveznicima u okviru NATO Alijanse, kao i unapređenje starosne strukture zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci kroz saradnju sa mladima i politiku podmlađivanja kadra.

U pogledu modernizacije, Bošković se osvrnuo na nabavku tri višenamjenska helikoptera, kao i nabavku šest lakooklopnih vozila koji će biti obezbijeđeni donacijom SR Njemačke na jesen 2018.godine.

Istakao je da ćemo, kao odgovorna NATO članica, nastaviti da dajemo doprinos NATO Politici odbrane i odvraćanja, kao i Projektovanja stabilnosti, kroz učešće u međunarodim operacijama. Naglasio je plan da Crna Gora, kao kredibilna saveznica, do 2024.godine dostigne izdvajanja od dva odsto BDP za potrebe odbrane.

“Vojska Crne Gore je ponovo postala institucija kojoj se vjeruje, o čemu najbolje govore poslednja istrazivanja javnog mnjenja, konkursi za prijem novih vojnika na koje se javlja višestruko više kandidata od potrebnog broja, kao i veliko interesovanje mladih za vojne akademije i Ljetnji vojni kamp“, kazao je Bošković.

Đukanović je nakon što mu je predstavljeno stanje u vojsci Crne Gore, s jasnim planovima djelovanja u narednom periodu, ocijenio da se radi o krajnje ohrabrujućoj i optimističnoj, prije svega realnoj projekciji, imajući u vidu da su obezbijeđeni materijalni resursi i jasan strateški pristup.

Sagledavajući reformu vojske od 2006. godine, Đukanović je istakao da je napravljen važan iskorak u njenoj optimizaciji i modernizaciji, ali da se već sada mora razmišljati kako formaciju vojske prilagoditi onome što su realne potrebe Crne Gore.

Ukazao je da je Crna Gora nepokolebljiva na svom putu u EU, koji je uz članstvo u NATO-u primarni cilj naše vanjske politike, te da bez obzira na dešavanja u okviru same EU, mi moramo sprovoditi reforme nesmanjenim tempom, ne samo radi dostizanja članstva kao cilja, već prije svega da bi građani Crne Gore kroz usvajanje civilizacijskih tekovina, zaista osjetili da žive evropski.

Naglasio je da je neophodno da se razvoj Crne Gore, a ujedno i politika odbrane, sagledavaju kroz geopolitičke izazove, u svijetu, Evropi i regionu.

“Crna Gora mora biti spremna da odgovori svim izazovima, odlučno slijedeći svoja strateška opredjeljenja, koja su i dovela do današnjeg kursa prosperiteta još od 1998, pa preko 2006, do posljednjih izbornih ciklusa. Upravo na tim temeljima naša država je od jedne od najmanje razvijenih država bivše Jugoslavije, postala najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana”, kazao je Đukanović.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, prikazao je trenutno stanje u Vojsci i promjene planirane usvajanjem nove Organizacijsko-formacijske strukture VCG, koja omogućava savremenu i fleksibilnu organizaciju po modelu piramide.

Naglasio je značaj modernizacije i nabavke nove opreme za unaprijeđenje sposobnosti naše Vojske, što će obezbijediti razvoj kapaciteta za koje u našoj zemlji postoje potreba i tradicija.

Dakić je poseban akcenat stavio na neophodnost adekvatne i konstantne obuke i edukacije kadra, kroz školovanja, učešće na vježbama i u mirovnim operacijama, u cilju dostizanja i održavanja interoperabilnosti sa Saveznicima i unapređenja sposobnosti VCG.

“Vojska Crne Gore će uvijek, sa svim svojim kapacitetima, biti na usluzi građanima Crne Gore“, poručio je Dakić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Ne donosite vi sud o tome no izađite na ulice i pitajte narod

iz druge ruke
Gost
iz druge ruke

Najbolje je onaj iz televizije objasnio sve

iz druge ruke
Gost
iz druge ruke

najbolje je onaj iz televizije rekao sve srodnici u televiziji rade,tako vam je i u Vojsci svi Kumovi Ministra su oko njega i oni koji su preko noci postavljeni ali to ne sme niko da kaze,jer u Vojsci nazalost nema oficira koji ima svoje ja,provjereno i realno

Djole
Gost
Djole

Čobeljiću stari srbine kreni u napad. Podigni 7. bataljon da opet jašeš. Ajte polako i ti i svi takvi iz vojske. Neka vas je sve poćerao dje nece jos vise. Sve do jednog

Baranin
Gost
Baranin

Vojska Crne Gore😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Magicna Zemlja
Gost
Magicna Zemlja

Hahahahaha

Miralem
Gost
Miralem

Oni u Brisel su pali nazad kad su čuli da VCG može da skuva 500 porcija pasulja! Ja nijesam ijo krmetinu no osta gladan.

Razocaran
Gost
Razocaran

Ada jest COCE.KADA vidim ,,General,,Boskovica,I’d ushicenja uhvati me ……

Ćazim Cufov
Gost
Ćazim Cufov

Uzmi probiotik!

Baranin
Gost
Baranin

Pa i treba mu da bi izbacio tebe

Nasmijani 😁
Gost
Nasmijani 😁

Zato se i gosn predsjednik Amerike države velike podsmijeva Vojsci Crne Gore 🇺🇸🇲🇪😁

Mrsh
Gost
Mrsh

Mne vojska ha ha haaa haaaaaa,e grete

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Ako se to moze nazvati vojskom onda OK

medjedovic b
Gost
medjedovic b

boskovicu glavni gost po pravilu sluzbe ide desno od tebe a ne lijevo. ispade da si ti predsjednik

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

I SAMO GRADJANIMA CRNE GORE!
PUNO USPJEHA U RADU!

Send this to a friend