Politika

Đukanović-Bozkir: Unaprijeđen kvalitet života najznačajniji benefit puta ka EU

Crna Gora ima lidersku poziciju u regionu u procesu integracija u Evropsku uniju, a sam proces spovođenja reformi koji unapređuje kvalitet života građana i usvajanje evropskih vrijednosti najznačajniji je benefit tog procesa, ocijenili su na današnjem sastanku predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik međunarodnog Odbora za vanjske poslove Velike narodne Skupštine Turske Volkan Bozkir.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je na sastanku sa Bozkirom i članovima Odbora koji borave u posjeti Crnoj Gori, kazao da je uvjeren da intenzivan politički dijalog značajno pospješuje saradnju i razvoj odnosa između dvije zemlje, potvrdivši zadovoljstvo kvalitetom međudržavnih odnosa i afirmišući ulogu ambasadora te zemlje u unapređenju saradnje, prije svega u oblasti odbrane, obrazovanja i kulture.

“Značajan doprinos učvršćivanju veza između Crne Gore i Turske pružaju i predstavnici manjinskih naroda u obje zemlje”, ocijenio je Đukanović.

Posebno je važno, kazao je predsjednik, produbiti odnose u oblasti ekonomije imajući u vidu investicioni potencijal Turske i strateške pravce naše ekonomije.

Predsjednik međunarodnog Odbora za vanjske poslove Republike Turske naglasio je da su počastvovani prilikom da se, kao prvi Odbor koji je posjetio Crnu Goru, sastanu sa predsjednikom države sa kojom Turska baštini prijateljske i partnerske odnose.

“Crna Gora je važna za Tursku i predstavlja primjer skladnog života ljudi različitog etničkog porijekla i vjere u regionu i šire”, poručio je Bozkir.

Turski privrednici zainteresovani za saradnju sa Crnom Gorom

Bozkir je kazao da su turski privrednici zainteresovani da sarađuju sa Crnom Gorom i pohvalio je rezultate u oblasti obrazovanja i razmjene studenata, ističući da poseban potencijal za intenzivniju saradnju vidi u sektoru turizma, imajući u vidu već sada prepoznatljivost Crne Gore kao turističke destinacije u cijeloj Evropi.

Đukanović je posebno ukazao i na značaj očuvanja vizije ujedinjene Evrope u cilju njene stabilnosti i globalne konkurentnosti.

“Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim prilikama na svjetskoj političkoj sceni i značaju oporavka odnosa u globalnoj politici. Đukanović je, u tom smislu, iskazao poštovanje za odgovoran odnos Turske prema pitanju migranata i ulozi koju je Turska do sada imala u tom kontekstu, naročito u odnosu na sirijsku krizu, i dodatno istakao važan interes da se, što je moguće prije, dođe do stabilnosti u regionu”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crnogorac
Gost
crnogorac

Čij kvalitet života? Mi građani patimo. Još struju poskupite i vaš kvalitet će se povećati, jasno.

crnogorac
Gost
crnogorac

Obraz postade pojam u državi

Lidija
Gost
Lidija

Kome smeta neka pati

Lidija
Gost
Lidija

Ponos CG

Send this to a friend