Politika Predsjednik Crne Gore povodom Dana državnosti

Đukanović: Crna Gora je nezavisna i prosperitetna, već živi svoj evropski život, nek je vječna!

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović večeras je sa proslave Dana državnosti koju je priredio na Cetinju, poručio da je Crna Gora nezavisna, prosperitetna, stabilna država koja već živi svoj evropski život.

“Za veoma kratko vrijeme preskočili smo vjekove lutanja po balkanskim stranputicama. Zato nas u ostvarenju naših ciljeva ne smije obeshrabriti komplikovanje procesa na evropskoj i globalnoj sceni. Niti neke skeptične poruke koje ovih dana dolaze s važnih evropskih adresa. Mi sa Balkana moramo pokazati Evropi da je politika proširenja njena najbolja politika”, kazao je predsjednik.

Đukanović napominje kako Trinaesti jul 1878. i Trinaesti jul 1941. – svojim značenjem, rezultatima, vrijednostima i svevremenim porukama usmjeravaju veliki tok savremene crnogorske istorije.

“Zahvaljujući tim istorijskim međašima, i pregnućima današnjih generacija, Crna Gora je opet nezavisna, međunarodno priznata država, stabilna multinacionalna zajednica, ekonomski održiva i prosperitetna, pouzdan susjed i važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO i zemlja kandidat u poodmaklom pregovaračkom procesu za članstvo u EU”, ističe predsjednik Đukanović.

Državotvorna epoha u crnogorskoj istoriji

On podsjeća da je Berlinskim kongresom 1878. okončana je jedna velika oslobodilačka i državotvorna epoha u crnogorskoj istoriji. Crna Gora je tada potvrđena kao država u punom međunarodnom kapacitetu, i zauzela svoje mjesto u krugu evropskih naroda i država toga doba.

“U decenijama koje su slijedile, Crna Gora je stekla ugled države u kojoj se poštuju prava i slobode svih njenih državljana, posebno onih koji pripadaju manjinskim vjerskim i nacionalnim grupacijama. To mjesto je trajno učvršćeno herojskim podvigom crnogorskog naroda koji je 13. jula 1941, prvi u Evropi masovno ustao protiv fašizma, i uključio se zajedno s drugim jugoslovenskim narodima u slavnu Narodnooslobodilačku borbu, u kojoj je, vođen velikim idealima, uz velike žrtve, obnovio i svoje nacionalno i državno ime. Vrijeme je pokazalo da je samo takva, antifašistička Crna Gora, utemeljena na tradiciji međunacionalnog povjerenja, učvršćenog u doba socijalizma, mogla sačuvati mir 90-tih, u vrtlogu vjerskih i nacionalnih sukoba tokom krvavog raspada Jugoslavije”, jasan je predsjednik Đukanović.

Referendum 2006.

Na tim temeljima, kako dodaje, na tom velikom istorijskom opredjeljenju, većinskom voljom građana Crne Gore, na referendumu po najvišim evropskim standardima, obnovili smo 2006. državu demokratskim putem. Evropski i evroatlantski kurs našeg državnog i društvenog života koji smo odabrali, matična je odrednica državne politike nove Crne Gore.

“U ovim datumima sjedinjeno je naše državotvorno nasljeđe i moderne, emancipatorske težnje, s jasnom vizijom pripadnosti evropskom sistemu vrijednosti”, ističe predsjednik.

Govoreći kako ćemo Evropi objasniti da je politika proširenja zapravo najbolja, Đukanović je kazao da ćemo to učiniti najubjedljivije sprovođenjem reformi, izgradnjom institucija i jačanjem vladavine prava, kao i ljudskih prava i sloboda po evropskim mjerilima.

“Pretpostavka za to je učvršćivanje regionalne stabilnosti i bolje međusobno infrastrukturno povezivanje. Time ćemo odgovorno doprinositi i evropskoj bezbjednosti, u nadi da će nove strukture briselske administracije, dok jača populizam svuda u svijetu, vizionarski osavremeniti antifašističke temelje na kojima je nastao projekat ujedinjene Evrope, i tako je učiniti konkurentnom u vremenima novih tehnoloških dostignuća i globalnih previranja u današnjem svijetu”, poručio je predsjednik sa Cetinja.

Partnerski odnos sa EU

Đukanović napominje da, čak nezavisno od toga da li će, i u kojoj mjeri, politika proširenja biti jedan od prioriteta novih evropskih struktura, Crna Gora će nastaviti da jača partnerski odnos sa EU, jer za našu zemlju nema alternative suštinskoj pripadnosti savremenoj evropskoj civilizaciji.

“Mi smo davno prošli istorijsku raskrsnicu. Evropeizacija crnogorskog društva je naš ključni cilj i stalni zadatak. Taj proces se ne završava samo formalnim članstvom. Dinamiziranje ekonomskog rasta i unapređenje kvaliteta života naših građana do evropskog nivoa – to je ključni prioritet naše državne politike.  Time ćemo najbolje doprinositi učvršćivanju unutrašnje stabilnosti, i prevazilaženju podjela koje opterećuju naše društvo”, jasan je on.

Dodaje da savremena Crna Gora već živi svoj evropski život, s realnim optimizmom zagledana u svoju evropsku budućnost.

“Svim građanima Crne Gore, i našoj dijaspori, čestitam Dan državnosti, sa najboljim željama za dalje zajedničke uspjehe. Nek je vječna Crna Gora”, poručio je Đukanović.

Prijemu na Cetinju su prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri, kao i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

M.D.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Crna Gora najnizi standard u regionu a najvece cijene 😂😂😂

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Ponosan sam na svoju drzavu, na predsjednika i na mlade ljude koji prepoznaju koji je to put napretka i stabilnosti, i koji ne dozvoljavaju uticaj drugih na njihova uvjerenja i stavove.

Abb
Gost
Abb

Botovski komentar br 5 u 13:52

Zoki
Gost
Zoki

Crna Gora zadnjih godina radi na sprovodjenju institucionalnih i strukturnih reformi koje ce nas pribliziti nasem prvobitnom cilju, a to je prikljucenje porodici evropskih drzava.

Abb
Gost
Abb

Botovski komentar br. 4 u 13:51

Kapetan
Gost
Kapetan

Politika koju vodi nas predsjednik je i dovela ovu drzavu do nezavisnosti i samostalnosti, a pored pristupanja nato savezu, tokom godina je i ucvrcen nas put ka EU! Sve pohvale za predsjednika.

Abb
Gost
Abb

Botovski komentar br. 3 u 13:51

Dunja
Gost
Dunja

Za razliku od nesposobne opozicije koja je preduzimala samo korake ka rusenju ove drzave, vlast se uvijek zalagala za ocuvanje jednog zdravog demokratskog drustva, koje ce moci da odoli kako spoljnim pritiscima, tako i onim koji poticu od opozicionih struktura unutar nase drzave.

Ab
Gost
Ab

Botovski komentar br. 2 u 13:50

Jasminka
Gost
Jasminka

Zahvaljujuci nasem predsjedniku i njegovom trudu da nam predoci sve povoljnosti koje donosi EU, mi smo sada drzava koja intezivno radi na sprovodjenju institucionalnih i strukturnih reformi koje ce doprinijeti nasem brzem ulasku u evrpsku kucu.

Ab
Gost
Ab

Botovski komentar br. 1 u 13:50

trtanium
Gost
trtanium

Živjela suverena Crna Gora! A ti ODLAZI! Tek onda može da se govori o prosperitetu.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Slomio sam zub još ga nisam napravio.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Duda što ima novo ajde reci.

važi
Gost
važi

Crna Gora jeste vječna, ali su joj ime isprljali razni koveraši koji je potkradaju i pljuju po njoj kao Roćen.

Tigre ne žali..
Gost
Tigre ne žali..

Mi smo već u Evropi, samo što Evropa oće da se civilizujemo! E pa, ćeraćemo se!

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Cg je vjecna a vlast je prolazna pogotovo ova izopacena.dzaba kukavicama fotelje,tuzioci,policija i sudovi od cepuraka ih niko ne moze spasit.

Draško
Gost
Draško

Admine,zašto mi brišeš komentar đe samo konstatujem da je država urnisana,jesam li koga uvrijedio ili nešto slagao?!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Perspektiva – da nidje nikog na primorje nema..Pocerali i ovo malo turista sto je bilo.

crnogorac
Gost
crnogorac

Neka je vječna! Jedino je to tačno od svega što si rekao

cIKLON
Gost
cIKLON

zivio nam presedniceeee nas

Draško
Gost
Draško

Za svakog pravog i iskrenog Crnogorskog patriotu,ova i ovakva država je veliko razočarenje,to i sam znaš “gospodare”,No,preživjela je CG i veće zulume od tebe,mada ih nije puno bilo.Nek je vječna(ti srećom nijesi)!

Joo
Gost
Joo

samo srbijancima…….

Draško
Gost
Draško

Pa ako su samo “Srbijanci”,kako ih ti zoveš razočarani,onda u redu.Vjerujem da si ti oduševljen što su sve fabrike zatvorene,nove nijesu otvorene a državno se krčmi bez milosti.I što ljudi rade od jutra do sjutra za 300e,dok oni gore više nijesu milioneri,već milijarderi!

Draško
Gost
Draško

Znači samo Srbijancima smeta to što nema ni jedne nove fabrike,što su sve stare uništene,što se radi od jutra do sjutra za 300e,što su ljekovi najskuplji u regionu,što je gorivo najskuplje u regionu…

NBA
Gost
NBA

NEKA JE VJECNA!!!

KraljevićČmarko
Gost
KraljevićČmarko

Dosta si bio unutra, izlazi da ja malo budem tamo.

Sanja
Gost
Sanja

on zivi i Evropski i Svjetski . To je osigurao , ali sebi i skupini oko sebe , a mi zivimo (prezivljavamo) i ni E od toga Evropskog ne vidimo …

Joo
Gost
Joo

ako cekas drzavu da za tebe sve uradi dok ti sedis, cekaces jos dugo…..socijalizam/komunizam je umro….mogao je i ranije, bilo bi bolje…..

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Joo Njegova partija se zove Demokratska Socijalisticka Partija ako nijesi znao.

Sanja
Gost
Sanja

A dje to pise da cekam pametni Joo . Niti cekam niti sam ikad cekao da mi sto padne nego posteno radim do 3 a onda od 5 do 9 drugo pa prezivljavam i sve dadoh za racune i jelo . Prema tome , ne deklamuj gluposti vec si ti jedan od tih sto cekaju cim bez povoda napadas drugog… Više »

Mila K
Gost
Mila K

Danas ovaj tužni skup će da odluči kroz dokument Višeg suda da je nelegalno ponašanje i odlučivanje Skupštine CG potpuno normalna situacija (slučaj Radović i sve ostale smjene preko Skupštine). Danas VS gasi crnogorsko sudstvo i pretvara ga u staljinistički poslušnički aparat. Tako da su tradicije 1878 i 1941 u cjelosti uništene i srušene od strane DPS neznavenih i nestručnih… Više »

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Da je vjecna ka pastrmka recna.

Joo
Gost
Joo

srbijanac…..aport……

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Da ti nisi odvrnuo ventil u cehotinu jer su tvoje gazde najveci trovaci.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

On je kao pokvareni gramafon.drvi jednu istu pricu 30 godina a svi znamo kako se dps finansira i namijesta izbore.a jos sad i vidimo da su gradjani i javni servis goveda kojima se servira bilo koja prica.

Joo
Gost
Joo

kako je u Ćićevcu…..vlaga a?…..pa ti budj do mozga doprla……

Don Srićko
Gost
Don Srićko

Dobra mu ova,evropski zivot za njega i tajkune da

Bnjj
Gost
Bnjj

Ti živiš san a većina građana živi saplatama od 250 do 350e stravično sve si uništio za račun bogaćenje ličnog

Jack
Gost
Jack

Crna Gora ka Rusiji,Venecuela Anerici,e viva😁

razocaran
Gost
razocaran

Ma sta obmanjujes narod vec 30 gid. Svake godine ista prica,a stanje sve gire i gore za 95% stanovnistva. Zar 30 god nije bilo diviljno,da MALA,drzavica,poput C.Gore,sa svim prirodnim i lhudskim resursima,kao i obezbijedjena saobracajna i industrijska infrastruktura,bude SAMI VRH po razvijenosti u Evropu. Nazalist,mi smo i dalje,na samom dnu,zajedno sa Albanijom.Glavni i jedini razlog je pokradena i opljackana zemlja… Više »

mv
Gost
mv

Srecna za tebe,Marovice i njegovu organizaciju,Rocana ,Vlahovicku,Pejovica i ostalu diplomatiju,Pavicevica i klan iz Bara,Pljevaljski ekoloski politicki vrh,Sarica,Kalica i ostalu povlascenu bratiju,Mugosu kralja PG i njegove podanike,……srecna vam bila privatna drzava

Pavle
Gost
Pavle

Inače, pukla sezona.

dejo
Gost
dejo

ovakva privatna crna gora netreba nikom sem donu i satrapima

xXx
Gost
xXx

Gomila budalastina i neistina, dokle vise Milo

KLM
Gost
KLM

Na putu smo da nam vize uvedu ponovo

CUCE
Gost
CUCE

Ocemo MILO da se uredi CRNA GORA po PLEMENA dosta je bilo vise bruke i ovakve drzave.Svako Pleme svoju policiju, oruzje,bidzet i vojsku

ljesnjanjin
Gost
ljesnjanjin

Nekima krivo a većini MILO…Neka je vječna Crna Gora

MONTENEGRIN SR
Gost
MONTENEGRIN SR

Naka joj je vjecna

CT Vusur..
Gost
CT Vusur..

IQ= Africkim zemljama djesu domoroci

Bokelj
Gost
Bokelj

E kad bi ti nas konacno pustio da stvarno zivimo bolje jer s tobom narod nema ni ljeba da jede dok se vi gore rasipate meleonoma

Pomorac
Gost
Pomorac

Rat za mir a Milaš? A na youtube Milo vs Milo a Milaš?

Terra nova
Gost
Terra nova

SLAVNA DJELA PRADJEDOVSKA OSTVARIŠE SE U DRŽAVU NAŠU MAJKU CRNU GORU A ZA DOBROBIT SVIH NAŠIH GRADJANA. NEKA JE VJEČNA.

CT Vusur..
Gost
CT Vusur..

Ahaaaaaaaa to kralju ahaaaaaa u svemu smo prvi

Terra nova
Gost
Terra nova

Za koga se boriše tvoji stari Vušuroviću iz Tomića – da nijesu za Srbiju ?

Danko
Gost
Danko

Dobi ti minuse za to! Pih kakvih prokletinja ima …

Dejan
Gost
Dejan

Milo, da zivimo bolje,god pocinju januarom,sigurno, itd… sve je to iza nas, a mi i dalje zivimo bijedno i zalosno. Dokle Djukanovicu dokle vise ili do kad? Mozda da cekamo pa da te u penziju pratimo to bi bilo pravo, a ti zadovoljan i sit sto ti je narod zadovoljan!? Bruka Predsjednice, bruka i muka!!!

cg old man
Gost
cg old man

neka nam je srecna ,ali plate su africke

Bnjj
Gost
Bnjj

A cijene Evropske

Sigurica
Gost
Sigurica

Stara P.
Pop je u crkvi, … Top je na Sinjajevini,… Srbi su u CG,…Za koga glasaš….

MiloTzar
Gost
MiloTzar

Svaka čast za govor i želje, i ja ga kao Srbin razumem. Nadam se samo da je opšte komšijsko pomirenje izvodljivo, kao što se predjsednik i zalaže. Ali ne ide da gradiš državu na mržnji prema Srbima… 🙁

CT Vusur..
Gost
CT Vusur..

Dok se god pred sud pravde ne izvedu falsifikatori Srbske nase istorije pomirenja bit NECE

Sigurica
Gost
Sigurica

Evropljani ne znaju da je sir PRLJO dobar za masnoću,… NATO bi dao sve za njega….Pozdrav sa Sinjajevine.

Cetinje
Gost
Cetinje

Ostani gore na Sinjajevinu,jos je trava zelena,a vode imas.Prijatno “Cento,per cento”.Dakle sto,posto.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Nek je vjecna Crna Gora,al da zivi evropski zivot to nas slaga sa 150 eura penzije mjesecno preśjednuce

Ljuta
Gost
Ljuta

A lijepo vam je rekao da bez rizika nema boljitka….
Evo da ne padoše oni crnogorci u filadelfiji sa 18tona bilo bi dovoljno za penzionere dok ne umru..ovako se opet mora rizikovati….inače penzija nam osta tacno za struju

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Nek je sa srećom.

ND
Gost
ND

Naša je,neka je vječna,ali smo daleko od prosperiteta,realno. Ako uđemo u EU,nekad,bojim se da će veliki broj onih za koje živimo,a to su naša djeca,otići u potrazi za prosperitetom. Dosta je patetike,pređimo već jednom na djela.

Nindža Pipun
Gost
Nindža Pipun

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤️❤️❤️❤️❤️🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤️❤️❤️❤️❤️🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤️❤️❤️❤️❤️

Branko
Gost
Branko

E daleko smo od evrope nego snila baba sto joj milo bilo.skolstvo putevi
zdrastvo.itd nula brate minus nula

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Kako daleko kada graničimo sa njom ?

Djuro Prč
Gost
Djuro Prč

Kada je pitao kralj Nikola,perjanike sto cini narod,a perjanici ce buce i galame moj dobri gospodaru,na to ce kralj Nikola stezi kais jos vise.Drugi put kada je pitao sto cini narod,a perjanici ce na to cute moj dobri gospodaru,na to ce kralj Nikola pod hitno popustaj.Mogao bi i Milo sto sta da nauci iz istorije,narod se ucutao i ne progovara,… Više »

CT Vusur..
Gost
CT Vusur..

Djuro a kavi Evropski san oni su presli san Las Vegasa o cemu pricas brate

Ljuta
Gost
Ljuta

Kad nam je presjednik saznao da je osim njega i njegovih prijatelja bilo koji gradjanin osjetio da smo usli u EU?
Neka je vjecna i postena CG

Svjefol
Gost
Svjefol

Nek je vjecna Crna Gora!

russ
Gost
russ

… crnoga nam prosperiteta, no ajde…

Zoki
Gost
Zoki

Nek je vječna!

Sigurica
Gost
Sigurica

Bez srpa, čekića, nakovanja,… nema ljetine, … To je istorija…. Sinjajevine,…

Sigurica
Gost
Sigurica

Pusti politiku, no đe ćemo na roštilj,…

Dejo 20god spuz
Gost
Dejo 20god spuz

Dragane dobro si prošao 😂

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

U moru laži i novostvorenih falsifikata najgluplja je ona da smo 13.jula 1878.priznati kao nezavisna država.

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Ova Stara je jos i paranoicna. 1878. GODINA JE PECAT POBJEDE !

Prc CG
Gost
Prc CG

Da li ovaj covjek vjeruje samom sebi???????

idarch
Gost
idarch

Da bi bili uverljiviji, političare uče da dok čitaju napisane govore podižu glavu i pogled upute ka publici ili kameri. To znači da političar mora nekoliko puta da pročita svoj govor pre nego što ga krene čitati publici ili kamerama. Dalje zaključke izvucite sami.

086
Gost
086

ZDRAVO BIO! NEKA JE VJEČNA!

Prc CG
Gost
Prc CG

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Mefisto autofek
Gost
Mefisto autofek

Nek Je Vječna!

Izvanji posa'
Gost
Izvanji posa'

Pamjat

Sigurica
Gost
Sigurica

Mogli bi na Sinjajevinu, još ovaj put… Top je….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha pope, ne znaš ni ime planine, a pokušavaš da budeš pametan.. Nije vas Risto baš sve naučio. Džabe vam srbovanje. Crna Gora je došla na svoje. I pitanje crkve je pri kraju. Neka je vječna Crna Gora.

Drale
Gost
Drale

Je li ga sramota?nemamo struju da platimo nego nas gase ako predjemo sto eura..sa 350 eura covjek mora da zivi..sramota..u ovako maloj zemlji koja sve ima narod gladuje…i jos se sprda sa nama covjek..i treba,mi ga drzimo na vlasti..

Milan
Gost
Milan

Ti preseli u Srbiju ako ti se ne svidja, “veće” su plate!

Drale
Gost
Drale

Kakve veze ima Srbija sa ovom temom😉

free samples
Gost
free samples

sto u Srbiju mozgu !? preselicu se recimo u Sloveniju,Austriju,Njemacku,Ameriku! i u Hrvatsku su duplo vece plate

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Drale što ga ne smijenite,bojim se da si ti gladan krepa od gladi?

Drale
Gost
Drale

Je li treba da odgovorim mozda na ovo

Send this to a friend