Politika Predsjednik Crne Gore povodom Dana državnosti

Đukanović: Crna Gora je nezavisna i prosperitetna, već živi svoj evropski život, nek je vječna!

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović večeras je sa proslave Dana državnosti koju je priredio na Cetinju, poručio da je Crna Gora nezavisna, prosperitetna, stabilna država koja već živi svoj evropski život.

“Za veoma kratko vrijeme preskočili smo vjekove lutanja po balkanskim stranputicama. Zato nas u ostvarenju naših ciljeva ne smije obeshrabriti komplikovanje procesa na evropskoj i globalnoj sceni. Niti neke skeptične poruke koje ovih dana dolaze s važnih evropskih adresa. Mi sa Balkana moramo pokazati Evropi da je politika proširenja njena najbolja politika”, kazao je predsjednik.

Đukanović napominje kako Trinaesti jul 1878. i Trinaesti jul 1941. – svojim značenjem, rezultatima, vrijednostima i svevremenim porukama usmjeravaju veliki tok savremene crnogorske istorije.

“Zahvaljujući tim istorijskim međašima, i pregnućima današnjih generacija, Crna Gora je opet nezavisna, međunarodno priznata država, stabilna multinacionalna zajednica, ekonomski održiva i prosperitetna, pouzdan susjed i važan faktor regionalne stabilnosti, uvažena članica NATO i zemlja kandidat u poodmaklom pregovaračkom procesu za članstvo u EU”, ističe predsjednik Đukanović.

Državotvorna epoha u crnogorskoj istoriji

On podsjeća da je Berlinskim kongresom 1878. okončana je jedna velika oslobodilačka i državotvorna epoha u crnogorskoj istoriji. Crna Gora je tada potvrđena kao država u punom međunarodnom kapacitetu, i zauzela svoje mjesto u krugu evropskih naroda i država toga doba.

“U decenijama koje su slijedile, Crna Gora je stekla ugled države u kojoj se poštuju prava i slobode svih njenih državljana, posebno onih koji pripadaju manjinskim vjerskim i nacionalnim grupacijama. To mjesto je trajno učvršćeno herojskim podvigom crnogorskog naroda koji je 13. jula 1941, prvi u Evropi masovno ustao protiv fašizma, i uključio se zajedno s drugim jugoslovenskim narodima u slavnu Narodnooslobodilačku borbu, u kojoj je, vođen velikim idealima, uz velike žrtve, obnovio i svoje nacionalno i državno ime. Vrijeme je pokazalo da je samo takva, antifašistička Crna Gora, utemeljena na tradiciji međunacionalnog povjerenja, učvršćenog u doba socijalizma, mogla sačuvati mir 90-tih, u vrtlogu vjerskih i nacionalnih sukoba tokom krvavog raspada Jugoslavije”, jasan je predsjednik Đukanović.

Referendum 2006.

Na tim temeljima, kako dodaje, na tom velikom istorijskom opredjeljenju, većinskom voljom građana Crne Gore, na referendumu po najvišim evropskim standardima, obnovili smo 2006. državu demokratskim putem. Evropski i evroatlantski kurs našeg državnog i društvenog života koji smo odabrali, matična je odrednica državne politike nove Crne Gore.

“U ovim datumima sjedinjeno je naše državotvorno nasljeđe i moderne, emancipatorske težnje, s jasnom vizijom pripadnosti evropskom sistemu vrijednosti”, ističe predsjednik.

Govoreći kako ćemo Evropi objasniti da je politika proširenja zapravo najbolja, Đukanović je kazao da ćemo to učiniti najubjedljivije sprovođenjem reformi, izgradnjom institucija i jačanjem vladavine prava, kao i ljudskih prava i sloboda po evropskim mjerilima.

“Pretpostavka za to je učvršćivanje regionalne stabilnosti i bolje međusobno infrastrukturno povezivanje. Time ćemo odgovorno doprinositi i evropskoj bezbjednosti, u nadi da će nove strukture briselske administracije, dok jača populizam svuda u svijetu, vizionarski osavremeniti antifašističke temelje na kojima je nastao projekat ujedinjene Evrope, i tako je učiniti konkurentnom u vremenima novih tehnoloških dostignuća i globalnih previranja u današnjem svijetu”, poručio je predsjednik sa Cetinja.

Partnerski odnos sa EU

Đukanović napominje da, čak nezavisno od toga da li će, i u kojoj mjeri, politika proširenja biti jedan od prioriteta novih evropskih struktura, Crna Gora će nastaviti da jača partnerski odnos sa EU, jer za našu zemlju nema alternative suštinskoj pripadnosti savremenoj evropskoj civilizaciji.

“Mi smo davno prošli istorijsku raskrsnicu. Evropeizacija crnogorskog društva je naš ključni cilj i stalni zadatak. Taj proces se ne završava samo formalnim članstvom. Dinamiziranje ekonomskog rasta i unapređenje kvaliteta života naših građana do evropskog nivoa – to je ključni prioritet naše državne politike.  Time ćemo najbolje doprinositi učvršćivanju unutrašnje stabilnosti, i prevazilaženju podjela koje opterećuju naše društvo”, jasan je on.

Dodaje da savremena Crna Gora već živi svoj evropski život, s realnim optimizmom zagledana u svoju evropsku budućnost.

“Svim građanima Crne Gore, i našoj dijaspori, čestitam Dan državnosti, sa najboljim željama za dalje zajedničke uspjehe. Nek je vječna Crna Gora”, poručio je Đukanović.

Prijemu na Cetinju su prisustvovali predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore, narodni heroji i raniji najviši državni funkcioneri, kao i predstavnici diplomatskog kora i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

M.D.

 

96

avatar
1000
63
33
0
 
73
CrnogorciSuSrbiAbbAbbAbbAb
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Crna Gora najnizi standard u regionu a najvece cijene 😂😂😂

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Ponosan sam na svoju drzavu, na predsjednika i na mlade ljude koji prepoznaju koji je to put napretka i stabilnosti, i koji ne dozvoljavaju uticaj drugih na njihova uvjerenja i stavove.

Abb
Gost
Abb

Botovski komentar br 5 u 13:52

Zoki
Gost
Zoki

Crna Gora zadnjih godina radi na sprovodjenju institucionalnih i strukturnih reformi koje ce nas pribliziti nasem prvobitnom cilju, a to je prikljucenje porodici evropskih drzava.

Abb
Gost
Abb

Botovski komentar br. 4 u 13:51

Kapetan
Gost
Kapetan

Politika koju vodi nas predsjednik je i dovela ovu drzavu do nezavisnosti i samostalnosti, a pored pristupanja nato savezu, tokom godina je i ucvrcen nas put ka EU! Sve pohvale za predsjednika.

Abb
Gost
Abb

Botovski komentar br. 3 u 13:51

Dunja
Gost
Dunja

Za razliku od nesposobne opozicije koja je preduzimala samo korake ka rusenju ove drzave, vlast se uvijek zalagala za ocuvanje jednog zdravog demokratskog drustva, koje ce moci da odoli kako spoljnim pritiscima, tako i onim koji poticu od opozicionih struktura unutar nase drzave.

Ab
Gost
Ab

Botovski komentar br. 2 u 13:50

Jasminka
Gost
Jasminka

Zahvaljujuci nasem predsjedniku i njegovom trudu da nam predoci sve povoljnosti koje donosi EU, mi smo sada drzava koja intezivno radi na sprovodjenju institucionalnih i strukturnih reformi koje ce doprinijeti nasem brzem ulasku u evrpsku kucu.

Ab
Gost
Ab

Botovski komentar br. 1 u 13:50

trtanium
Gost
trtanium

Živjela suverena Crna Gora! A ti ODLAZI! Tek onda može da se govori o prosperitetu.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Slomio sam zub još ga nisam napravio.

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Duda što ima novo ajde reci.

važi
Gost
važi

Crna Gora jeste vječna, ali su joj ime isprljali razni koveraši koji je potkradaju i pljuju po njoj kao Roćen.

Tigre ne žali..
Gost
Tigre ne žali..

Mi smo već u Evropi, samo što Evropa oće da se civilizujemo! E pa, ćeraćemo se!

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Cg je vjecna a vlast je prolazna pogotovo ova izopacena.dzaba kukavicama fotelje,tuzioci,policija i sudovi od cepuraka ih niko ne moze spasit.

Draško
Gost
Draško

Admine,zašto mi brišeš komentar đe samo konstatujem da je država urnisana,jesam li koga uvrijedio ili nešto slagao?!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Perspektiva – da nidje nikog na primorje nema..Pocerali i ovo malo turista sto je bilo.

crnogorac
Gost
crnogorac

Neka je vječna! Jedino je to tačno od svega što si rekao

Send this to a friend