Politika

Đukanović: Crna Gora nije zaboravila evropski cilj, spremna za otvaranje posljednjeg poglavlja

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović kazao je da Crna Gora nijednog trenutka nije zaboravila svoj evropski cilj i spremna je za otvaranje svog posljednjeg poglavlja 8 – konkurencija.  Đukanović očekuje da će se to desiti uskoro jer Crna Gora vjeruje u napredovanje zasnovanom na individualnim zaslugama.

“Tako ćemo na najbolji način pokazati da nas pandemija nije zaustavila u daljem postizanju evropskih vrijednosti i usklađivanja sa standardima pravne tekovine. Upravo u ovo vrijeme treba da pokažemo odlučnost da želimo i možemo ići naprijed”, rekao je Đukanović na današnjoj videokonferenciji koju su organizovali Partija evropskih socijalista (PES) i njena grupa u Evropskom parlamentu, Socijalisti i demokrate.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pomogla i omogućila repatrijaciju značajnog broja državljana EU, držala svoje luke otvorenim i uradila sve da se što brže izbori s pandemijom tako ne doprinoseći samo izliječenju u državi nego i poboljšanju situacije u regionu i Evropi.

“Pritom smo sačuvali svoje institucije, a uloženi trud u njihovu izgradnju tokom godina evropske integracije se pokazao kao ključan za vitalnost sistema. Konačno, nismo dozvolili da se naruši vladavina prava kao što to vidimo u nekim drugim državama”, rekao je Đukanović.

Podrška koju daju sestrinske partije je izuzetno značajna u ovom trenutku, ne samo zbog pandemijske krize kroz koju svi prolazimo, nego i zbog toga što se zna da upravo stranke evropske ljevice daju apsolutnu i neuslovljenu podršku politici proširenja.

“Ovom smo svjedočili i juče kad je na predsjedništvu PES-a utvrđena Deklaracija povodom 9. maja u kojoj je naglašen značaj politike proširenja, kao i posebno vrijedan dokument Deklaracija socijalista i demokrata ususret Samitu Zapadnog Balkana”, rekao je Đukanović.

Ova perspektiva je neophodna kako bi se stalo na put lutanjima u evropskom smislu i uticaju trećih strana. U ovoj novoj situaciji, dodaje, svi su mnogo ranjiviji nego što smo to bili prije izbijanja pandemije.

“Ne gajimo, stoga, sumnje da se prisustvo lažnih vijesti i političko-ekonomskih uticaja neće povećati, kao što već svjedočimo. Stoga pažnja koja se upućuje iz S&D i PES-a Zapadnom Balkanu ima našu punu zahvalnost. Vjerujem da će i Izvještaj o preporukama EP Savjetu, Komisiji i potpredsjedniku komisije za vanjsku politiku i bezbjednost za zapadni Balkan nakon samita 2020. za koji posebnu zahvalnost dugujemo izvjestiocu Toninu Piculi, jasno naglasiti stav da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU”, rekao je on.

Đukanovič smatra da je kriza upravo pokazala da bez saradnje, solidarnosti, međuzavisnosti i povjerenja na evropskom kontinentu ne može se očuvati ono što je zajedničko evropsko nasljeđe i napredovati dalje.

“Očekuje nas zahtjevan i izazovan period u kojem ćemo svi zajednički morati raditi na otklanjanju posljedica krize. Stoga smo i zahvalni Evropskoj uniji što je tako brzo i odlučno donijela paket finansijske podrške za Zapadni Balkan od 3,3 milijarde eura za zdravstveni, socijalni i ekonomski sektor, te očekujemo da EK dalji razvije ekonomski i investicioni plan za region”, zaključio je Đukanović.

Sastanak je organizovan u susret Zagrebačkom Samitu EU – Zapadni Balkan, zajedno s liderima lijevih partija iz regiona, kako bi se i na političkoj ravni izrazila podrška politici proširenja EU na Zapadni Balkan. Grupacija socijalista i demokrata, s kojom DPS dijeli iste programske ciljeve, druga je po velični u Evropskom parlamentu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
merak
Gost
merak

CG je stvarno zasluzila da bude dio EU,izdvajamo se od svih zemalja Zapadnog Balkana.

pocco
Gost
pocco

Niste ugrozili nasu slobodu,a pobijedili ste koronu,po meni,sve zahvaljujuci iskljucivo vasoj ozbiljnosti i mjerama!

adel
Gost
adel

Nema nista bez podrske evrope,i solidarnosti koju pruza upravo ta unija!

adidas
Gost
adidas

Koju god odluku da donesete, ja iskreno ne sumnjam u vas!!!

Dakica
Gost
Dakica

Da nije bilo politike koju je Crna Gora vodila sve do sad ko zna kako bi prošli u ovoj situaciji. Sad bar shvatamo zašto je ovo sve bilo toliko bitno

Minja
Gost
Minja

Samo uz ljude poput Duška i Mila ova država može da napreduje

Svjefol
Gost
Svjefol

Hoce Francuzi da nas uguraju u istu cizmu sa kleronacionalistickom totalitarnom Srbijom… Zato nam ne daju da napredujemo. Moraju da se cekaju oni. A oni ce se demokratizovati za tristo godina, ako bude i tada

Nema veza
Gost
Nema veza

Hajde sa srećom.

KPJ
Gost
KPJ

Dug put u Jevropu
Predug

Bjelopoljac
Gost
Bjelopoljac

Crna Gora je prva sledeca drzava clanica EU, svaka cast nasoj politici i svim institucijama koje rade na implementaciji

Pjer
Gost
Pjer

Aj javimi kad udjemo
Slijedi nagrada
Pod uslovom da bude u sledecih 30 godina

Bogdan
Gost
Bogdan

Crna Gora je najvise odmakla u pregovorima i siguran sam da cemo ubrzo zatvoriti sva poglavlja

Pjer
Gost
Pjer

Sva vrata
Realno

Antoan
Gost
Antoan

Paket pomoci za Zapadni Balkan je izuzetno znacajan i sigurno da ce pospijesiti nasu privredu

Pollo
Gost
Pollo

Crna Gora je pokazala da ima znanja i dovoljno kapaciteta da izađe na kraj sa svim problemima

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Tako je predsjedniče, uvijek u pravu! Dajte da zaboravimo koronu i gluposti i radimo na evropskom putu i razvoju Crne Gore

Puvam u prkno
Gost
Puvam u prkno

Surova realnost,svaka cast,malo je takvih

Masnica
Gost
Masnica

Jeste da nas ocekuje zahtjevan i izazovan period, ali mi cemo prebroditi ovu situaciju. U to ne sumnjam.

Sejo
Gost
Sejo

Nije zaboravila evropski cilj. Crna Gora se uvijek zalagala za dobrobit i stabilnost svih nas.

Nikolas
Gost
Nikolas

Tako je. U potpunosti se slazem sa Vama.

Send this to a friend