Politika

Đukanović: EU mora prihvatiti Balkan ili će ga predati u ruke Rusije i Kine

Evropska unija (EU) mora brzo integrisati Zapadni Balkan kako bi sačuvala svoju budućnost, kao i zaštitila region od ruskog i kineskog uticaja, izjavio je u srijedu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Proevropski orjentisan Đukanović je političar sa najdužim stažom u njegovoj zemlji. On je zemlju uveo u NATO 2017. godine i usmjerava svoje napore za članstvo u EU suočen sa žestokom proruskom opozicijom.

“Moskva, kroz politiku, i Peking, putem kredita, ima za cilj da “spriječi širenje NATO-a i EU na Balkanu”, rekao je Đukanović u intervjuu za Rojters.

To znači da region treba da bude “zona odgovornosti Evropske unije i njenih strateških interesa”.

“Ukoliko EU to ne shvati, bojim se da bi njena sopstvena budućnost mogla biti ugrožena”, rekao je on, govoreći dan prije donošenja presude na suđenju navodnim učesnicima u zavjeri za pokušaj državnog udara 2016. godine protiv njega.

Vlade Crne Gore i Srbije su se ove godine suočile sa talasom protesta zbog navodne korupcije, zapošljavanja preko veze i zloupotrebe službenog položaja. U međuvremenu, EU smanjuje sredstva za zemlje zapadnog Balkana zajedno sa Svjetskom bankom i drugim zapadnim zajmodavcima, ostavljajući Kini da popuni tu prazninu.

“Treće strane, kao što su Rusija i Kina, stiču prednost zbog nedostatka konkretne aktivnosti EU u regionu”, rekao je Đukanović, navodeći zamor od proširenja i unutrašnje političke napetosti kao faktore uticaja i time se proces proširenja ostavlja nekom drugom .

Kineski kredit za prvu fazu novog autoputa sa Srbijom uticao je na ogroman rast duga Crne Gore i prisilio njenu vladu da poveća poreze i djelimično zamrzne plate u javnom sektoru kako bi sredili svoje finansije.

“Zašto evropske finansijske institucije ne nude iste uslove”, rekao je Đukanović, braneći posao sa Kinezima.

On je rekao da su reforme koje je pokušavao da sprovede – uključujući i strukturne da bi održao snažan ekonomski rast – dovele do protesta, ali je rekao da su i strane sile odigrale svoju ulogu.

Zavjera da se ubije Đukanović na dan izbora 2016, koju je on preživio, bila je osmišljena da dovede prorusku stranku na vlast.

“Podjeljena društva su ostaci ratova devedesetih godina. Politika nacionalizma je poražena, ali nije uništena, a neki od njih pokušavaju da je ožive i ne mogu prihvatiti činjenicu da je naše mjesto u EU ”, rekao je on.

35

avatar
1000
24
11
0
 
26
HrvatmurkoNovosadjaninMarvR. Srpska
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hrvat
Gost
Hrvat

Ovom liku ni Medici nisu ravni…

Marv
Gost
Marv

Haha a uzeo si kredit od Kine sa osmjehom na licu i zaduzio nas narednih 10 godina … pa sto ga uze ako ti smetaju?

crnogorac
Gost
crnogorac

Težak nesoj!

Natking
Gost
Natking

Ha ha crnogorci grade autoput od kojega će srbija imati koristi a naraštaji crnogoraca otplaćivati! Mašala!

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Kakv Srbija ima koristi od njega? Mi imamo koristi od autputa za Grcku za CG ne znam kome je ikakva korist u Srbiji… Ovo malo bede sto ide u CG na more ce ionako kukati sto mora da placa putarine pa ce ici okolo 😀

murko
Gost
murko

Auto put je za Crnogorce koji idu u Srbiju i Crnogorce koji idu u đedovinu na odmor. Srbi iz Srbije idu u Grčku na more.

Bokelj
Gost
Bokelj

A moj Milo dzaba se ti dodvoravas zapadu i pokusavas da ih “prepadas” sa Rusima i Kinezima i oni su te procitali…

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Raspisao je tender ko ce da kupi cg.blago nama.ima li drzave koja je veci poltron od cg.svako ima imalo dostojanstva a mi se prodajemo kao roba na trzistu.zbog toga nas nece niko cijenit i mozemo samo da budemo iskoristeni.

Milosh
Gost
Milosh

Ko te cera da uzimas kredit od Kineza, Milo?

gagi
Gost
gagi

Miloshe,nije niko nikoga cerao da uzme kredit,nego su Kinezi ponudili,i tu vide svoj interes,i neka su,a da znas da su Srbiji dali kredita za puteve preko 3 milijarde dolara,uz dio Kineske radne snage isl.Dakle zasto gospoda iz EU nijesu “rekli”evo nasi krediti po istim uslovima,nece jer su to bleferi i foliranti na celu sa Njemcima,i samo su “spremni”da pricaju o… Više »

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

3 miliajrde, gde izmisli to? CG % ima najvecu zaduzenost od kineskih para na Balkanu, a Srbija najmanju. Srbija je radilo koncesiju sa Kinezima, a kredite ce uzeti za put prema CG i to delimican ostatak finansiramo iz svog dzepa. Koridor 10 je deo nasih para deo EBRD-a. Ka Sarajaevu je turski krediti i koncesija, a prema bugarskoj ce biti… Više »

Sefket
Gost
Sefket

Necu zvaku,vrati mi dug pjevaju kinezi.

Koktel
Gost
Koktel

Bolje ti je milo sredi svoje dvoriste!

Bnjj
Gost
Bnjj

Demagog skriva se iza Eu uništio je običnog čovjeka u CG

mojsilović
Gost
mojsilović

Raja je čudo, masa koja melje sastavljena od bezobličnih ljudi a opasnija i od same kuge.

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Auuu kakav otrov od predzadnjeg pasusa…
CNN propaganda i škola. Zna se ko eliminiše nepodobnike.

mojsilović
Gost
mojsilović

Kako bi mu pao jedan građanski rat, samo tako..

Marko
Gost
Marko

Gadluk

Dejo japanac
Gost
Dejo japanac

Kad ga predaju rusiji ti si završio karijeru.

Micko
Gost
Micko

Veci Amerikanac od Trampa-a do juce Slobodanov najbolji drug.

nebojša
Gost
nebojša

Neće ovo biti simpatično Kinezima da čitaju,a dugujemo im velike pare,a Rusi su na ovo već oguglali i moguće zbog toga su nam Plantaže u poslovnom gubitku jer su nam zabranili uvoz vina jer nam vino nije ,,ispravno”.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ovo samo mi citamo jer je sve propaganda cdma.

Send this to a friend