Politika

Đukanović: Evropska konvencija predstavlja inspiraciju za crnogorsko društvo

Evropska konvencija predstavlja inspiraciju za cijelo crnogorsko društvo, što su nprimijetili evropski partneri i u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2019. godinu, u kojem se konstatuje napredak i dobra saradnja sa Evropskim sudom, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sustreta sa Linosom Aleksandrom Sicilijanosom, predsjednikom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Đukanović je poželio dobrodošlicu predsjedniku Suda uz zadovoljstvo što se saradnja Crne Gore sa tom institucijom nastavlja, a posjeta se realizuje tokom obilježavanja 70. godišnjice usvajanja Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

“Uz želje za uspješno predsjedavanje Sudom, Đukanović je potvrdio spremnost Crne Gore da i dalje bude pouzdan partner i promoter vrijednosti sadržanih u Konvenciji. On je podsjetio na stabilno kretanje Crne Gore ka EU i istakao da ohrabruju novi tonovi briselskih struktura i optimizam u pogledu proširenja. Na toj liniji posebno je ukazao na posvećenost Crne Gore unapređenju vladavine prava, što je i EK stavila u prvi plan pregovaranja, a predstavlja istinsku potrebu društava Zapadnog Balkana kojem je to inače jedan od temeljnih deficita”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Sicilijanos je istakao da veoma cijeni saradnju sa Crnom Gorom i njenim institucijama kao članicom Savjeta Evrope koja poštuje odluke Suda i vrijednosti Konvencije.

“Posebno je pohvalio dobre razultate koje Crna Gora postiže u oblasti izvršenja presuda Evropskog suda navodeći da ne postoji nijedna presuda koja bi zahtijevala mjere pojačanog nadzora Komiteta ministara SE. Saglasio se sa Đukanovićem o značaju poštovanja i promovisanja vladavine prava, kao uslova za demokratski napredak društva i integraciju u EU. U tom kontekstu iskazao je punu  podršku Evropskog suda Crnoj Gori i najavio dalju saradnju”, zaključuje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovale predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i Ivana Jelić, sutkinja Evropskog suda za ljudska prava.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Morpheus
Gost
Morpheus

Dok nam djeca nemaju para za uzinu ti se pitas u cemu je problem da kupis kucu od par miliona pod Goricom. Bas evropski

Govna ciganska
Gost
Govna ciganska

Daj vise ostavku,spasi crnu goru

Domi
Gost
Domi

E bas cemo da vidimo

Алфа
Gost
Алфа

ОВО ЈЕ СТРАШНО!

Send this to a friend