Politika

Đukanović i Bramerc: Crna Gora odgovoran partner, nepretka nema bez istine i humanosti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Serža Bramerca koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo posvećenošću Međunarodnog rezidualnog mehanizma i glavnog tužioca Bramerca Regionu i Crnoj Gori uz uvjerenje da će dobra saradnja biti nastavljena i unaprijeđena, što potvrđuje i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Kancelarije Mehanizma i našeg Vrhovnog državnog tužilaštva. Uspjehu zajedničke misije, kako je kazao Đukanović, doprinijeće dostupnost baze podataka Međunarodnog tužilaštva domaćim tužilačkim organima, kao i program obuke koji je predviđen Memorandumom.

Crna Gora, iako najmanje pogođena zemlja regiona ratnim dešavanjima, odgovoran je i posvećen partner međunarodne zajednice i njenih tužilačkih organa, što potvrđuje i učešće u okviru regionalnog projekta “Jačanje regionalne saradnje na planu procesuiranja ratnih zločina i potrage za nestalim licima“, istakao je predsjednik napominjući da je napredak Regiona izvjestan jedino ako na krajnje odgovoran način, bez politizacije, i isključivo uz dimenziju humanosti zaključimo stranice iz prošlosti.

“Naše je uvjerenje da dok ne ustanovimo istinu i ne stvorimo uslove za izvinjenje, ne možemo zamisliti istinsku evropsku platformu,“ dodao je Đukanović.

On je poručio da je Crna Gora, uz odgovornost prema Mehanizmu i Berlinskom procesu, čvrsto posvećena saradnji u pogledu otkrivanja sudbine nestalih lica i procesuiranja onih građana koji su učestvovali u ratnim zločinima, kao važnim pitanjem za našu budućnost.

Glavni tužilac  Serž Bramerc, priliku za susret sa predsjednikom Đukanovićem ocijenio je izrazom posvećenosti Crne Gore obostrano korisnoj saradnji. Bramerc je istovremeno iskazao zabrinutost padom kvaliteta saradnje u regionu, napominjući da je Crna Gora u tom kontekstu najotvorenija i  najkooperativnija, o čemu je informisao i međunarodne partnere.

Dodatno unaprijeđena saradnja Crne Gore i Mehanizma pozitivno je prihvaćena od strane glavnih međunarodnih partnera, a zajednički rad će se povoljno odraziti na pregovaračko poglavlje 23. Dobra komunikacija sa našim državnim tužilaštvom, intenzivirana je u protekle dvije godine, istakao je Bramerc, a danas potpisani Memorandum, će podići saradnju u tehničkom i operativnom dijelu na kvalitativno viši nivo i poboljšati rezultate.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim prilikama u regionu i na globalnom planu. Ukazano je na potrebu sagledavanja političkog aspekta aktuelnih procesa i prepoznavanja retrogradnih politika od strane međunarodne zajednice kako bi se spriječilo ponavljanje grešaka iz nedavne prošlosti i ostvarila evropska budućnost Regiona.

M.D. 

 

15 Komentara na "Đukanović i Bramerc: Crna Gora odgovoran partner, nepretka nema bez istine i humanosti"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend