Politika

Đukanović i Orban na radnoj večeri: Snažnije sarađivati u oblasti inovacija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović priredio je radnu večeru za predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, na kojoj su ocijenili da su bilateralni odnosi na odličnom nivou, a predložili su da se već u narednim danima krene sa tješnjom saradnjom u oblasti inovacija, u svrhu privrednog i ukupnog razvoja dvije zemlje.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, dvojica zvaničnika su razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u regionu, sa posebnim fokusom na Crnu Goru i proces evropske integracije, kao i o globalnim geopolitičkim kretanjima.

Orban je iskazao bezrezervnu podršku Crnoj Gori u njenim naporima da istraje na reformskom putu, te da, u skladu s napretkom zasnovanim na zaslugama, postane prva naredna članica EU.

Istakao je da je Crna Gora članica NATO-a, u predvorju je u EU, ima stabilnu političku situaciju, stabilnu ekonomiju s modernim poimanjem daljeg ukupnog razvoja, koji se mora temeljiti na savremenim tehnologijama.

Đukanović je potvrdio snažno opredjeljenje Crne Gore da nastavi s reformskim zamahom i da istraje na putu ka EU, imajući u vidu da nakon članstva u NATO-u, to sada predstavlja prvi prioritet naše vanjske politike.

“Istakao je da je članstvo u EU strateski cilj, ali da ce reforme i usvajanje evropskih standarda u tom procesu voditi podizanju kvaliteta života ljudi. U tom kontekstu, posebno je ukazao na važnost zadržavanja perspektive proširenja u cijelom regionu, kako bi se kroz njegovu evropeizaciju garantovala stabilnost i prosperitet,i smanjio prostor za uticaje trećih strana,sto je sve i u interesu EU”, navodi se u saopštenju.

On je posebno zahvalio Mađarskoj na podršci i pomoći za učlanjenje Crna Gore u NATO, imajući u vidu da je bila kontakt zemlja tokom procesa pristupanja, kao i zadovoljstvo što se partnerski odnos nastavlja i u procesu evropske integracije.

Radna večera je bila prilika da sagovornici razmijene misljenja o više bilateralnih pitanja, te razmotre mogućnosti za dalje unapređenje saradnje kroz podsticaj investicionih ulaganja i dalje proširenje ugovornog okvira.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mediteran
Gost
Mediteran

Mislim da su ovdje glavna tema bili migranti koji treba da se nasele u Crnoj Gori. Ali, okrenimo se Srbima i nebitnim izjavama, koga je briga za bitno.

komsija
Gost
komsija

treba dase sakute poeni kada ze bude ruka dizala za Crnu Goru u Briselu

Gost
Gost
Gost

Milo je rekao Orbanu “Ovdje je svježe čak i kada je najtoplije”. Tako je predsedniče! Neka je vječna rijeka Morača i njena obala!

Send this to a friend