Politika

Đukanović i Pahor: Crna Gora je uzor stabilnosti, cilj je evropski standard života

Predsjednik Slovenije Borut Pahor stigao je u zvanićnu posjetu Crnoj Gori, a na Vili Gorica ga je uz najviše državne počasti dočekao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Dva predsjednika su ocijenila da je Crna Gora lider u evropskim integracijama, uzor stabilnosti, te da se teži ka članstvu u EU i evropskom standardu života.

Crnogorski predsjednik je kazao da su odnosi dvije zemlje odlični.

“Ovo je odličlna prilika da rezimiramo kavlitet dosadašnje sradnje i sagledamo unapređenje. Nemamo otvorenih pitanja, respektrabilan horizont naše međudržavne saradnje. Imamo razvijene odnose u svim oblastima. Možemo unaprijediti ekonomsku saradnju, investicija i komercijalnih odnosa je pospješiti. Zahvalni smo Sloveniji u oblasti odbrane. Veliki interes da nastavinmo saradnju u nauci, obrazovanju… Pahoru sam ponovio da su dva prioritea Crne Gore članstvo u EU i sačuvati dobar tempo ekonomskog rasta. Naš prioritet je držati dobar tempo ekonomskog rasta i da naši građani žive evropskim standardom u dogledno vrijeme… Razgovarali smo o regionu, i imamo visok stepen podudarnosti u pogledima kako rješavati probleme”, dodao je on.

Pahor je poručio da je širenje EU na Zapadni Balkan geopolitičko pitanje.

“To znači da će vjerovatno politička volja za proširenje EU u sljedećih pet godina biti manja i da naša solidarnost sa vizionarskim pristupom proširenju EU, pripomoći da se ovaj dio Zapadnog Balkana prvi put vidi kao neka cjelina i atrakcija, a ne kao strah. To zahtijeva mnogo rada u Briselu i zemljama kandidatima. Razmijenili smo neke procjene. Crna Gora je država koja je najveće pozitivno iznenađenje u pregovorima o napretku. Crna Gora je uzor stabilne države. Pregovori teku. Ima komplikacija, ali je tako bilo i sa drugiom zemljama koje su pregovarale. Pomoći ćemo Crnoj gori na putu ka članstvu u EU”, obečao je Pahor.

Planirano je se Pahor drugog dana zvanične posjete Crnoj Gori sastane i sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem i premijerom Duškom Markovićem.

Pahor će uz prisustvo ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana obići kulturno istorijske spomenike na Cetinju, a predviđeno je i njegovo učešće na To Be Secure (2BS) forumu koji se održava u Budvi.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
999 999 999 99
Gost
999 999 999 99

Ne može u crnu goru nikad biti evropski standard života. Evo ti Španija 800 eura plata.

Borut
Gost
Borut

Dje je Lidija?

KLM
Gost
KLM

Ajte povedite toga covjeka u Daido metal Kotor da vidi i da mi znamo nesto raditi osim palamudjenja.Pod uslovom da vas Japanac pusti unutra.

LUKA
Gost
LUKA

Slovenci cuvaju Sloveniju ne prodaju je kao vi CG a priroda je zasticena kao najvise blago a vi nasu unistavate radi vase pohlepe….

Bnjj
Gost
Bnjj

Neka uči od Slovena kako se država razvija

Stočar
Gost
Stočar

Od slovena? e nesrećo nepismena

NBA
Gost
NBA

SVAKOG DOCEKA LJUDSKI,DJE GOD ODE U SVIJETU DOCEKAN KAO KRALJ! JEDAN JE MILO! SRECNO ,I DRAGO MI JE DA SU SLOVENCI NASI PRIJATELJI!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A dje je to on kad otisao ?

Znaš ti...
Gost
Znaš ti...

Pregorio je onaj uredjaj! Prešao si sve granice.

Marinko
Gost
Marinko

Cudi me od Mila nije zaboravio kako se nosi kisobran, na svaku sliku mu ga oni mucenici iz obezbedjenja nose…

Kisobran
Gost
Kisobran

Pozdrav drzavnim simbolima sa kisobranom. Hm.
Pri intoninarnju himne ruka umjesto na srce, na kisobran. Nego ima i onih koji pri intoniranju himne drze ruku na kovertu u dzepu sakoa.

Flotila
Gost
Flotila

Mozda je to NATO kisobran. Poslao NATO. A da vidis kakve nam je camce poslao. Pa nam jeprodao jelikoptere iz Vijetnamskog rata iz prve polovine 20.vijeka, za pare letilica pete generacije. Kako se spasismo odkad nas NATO pod kisobran metnu.

Pjer
Gost
Pjer

Nka nam je dobro doso presjednik jedne lijepe i prijateljske zemlje.
Mogli bi sto sta nauciti od Slovenije i Slovenaca da ima volje.

Send this to a friend