Politika

Đukanović i Riker: Za budućnost regiona neophodno jako prisustvo SAD

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Bratislavi sa Filipom Rikerom, vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju.

Konstatovan je odličan nivo bilateralnih odnosa i zajednički interes da se u sljedećoj fazi saradnje posebna pažnja posveti nadogradnji ekonomskih veza, sa primarnim ciljem unapređenja investicione klime i stvaranja ambijenta koji će sve više privlačiti američke investicije.

Riker je iskazao visoke ocjene o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u integracijama i na planu reformi. Ono što ste uradili, a što su SAD snažno podržavale, je očigledno, kazao je Riker. Danas je Crna Gora članica NATO-a koja doprinosi bezbjednosti i vrijedan saveznik, a to je ostavština za budućnost i garant stabilnosti i Crne Gore i regiona.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je situaciji u regionu i njegovoj evropskoj i euroatlantskoj perspektivi.

Predsjednik Đukanović je ponovio uvjerenje da je integracija regiona temelj njegove stabilnosti, uz ocjenu da Zapadni Balkan izvan konteksta evropske i euroatlantske perspektive ostaje napušten i rizičan region. Crna Gora ostaje odlučna da nastavi svoj demokratski i ekonomski razvoj, ali primarno je snažno zainteresovana za stabilnost regiona i rješavanje preostalih otvorenih pitanja. Evropeizacija regiona je kapitalno važna i moramo ga vratiti evropskoj kući, kazao je Predsjednik.

Sagovornici su se složili da je za budućnost regiona i rješavanje preostalih pitanja neophodno jako prisustvo SAD, zajedno sa Evropskom unijom.

M.D. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Tako rade pravi političari koji profesionalno djeluju u korist svoje države!
Za razliku od opozicionih izdajnika i špijuna koji svaki prelazak granice iskoriste da što jače i žešće olaju svoju državu!
Poslije plaču kako se vlast ne mijenja 30 godina!
Zaboravih da naglasim veliko učešće pukovnika Rista u svemu tome,inače lidera df-a!

Send this to a friend