Politika

Đukanović i Urban: Prioritet češke vanjske politike je proširenje EU i podrška ZB

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u posjetu prvog rezidentnog ambasadora Republike Češke u Crnoj Gori Karela Urbana.

Ambasador Urban je iskazao punu podršku Češke Crnoj Gori na putu ka punopravnom članstvu  u EU ističući da je prioritet češke vanjske politike proširenje EU i podrška Zapadnom Balkanu. Takođe, potvrdio je spremnost za dalju ekspertsku pomoć Crnoj Gori u procesu pridruživanja i razmjeni iskustava tokom pregovaračkog procesa.

Predsjednik Đukanović zahvalio je ambasadoru na podršci koju Češka pruža u kontinuitetu Crnoj Gori kako na bilateralnom planu, tako i u procesu pridruženja EU. Potvrdio je opredijeljenost crnogorske državne politike evropskom  sistemu vrijednosti, dostizanju višeg kvaliteta života za građane kroz sveobuhvatne društvene reforme.

Sagovornici su se saglasili da dvije države vežu prijateljski odnosi i dobar nivo saradnje. Takođe, ocijenjeno je da Crna Gora i Češka kroz unapređenje ugovorne baze dodatno mogu osnažiti odnose u oblasti ekonomije, investicija  i turizma. Posebno je značajnim ocijenjena inicijativa o saradnji dva Univerziteta u oblasti izučavanja jezika i razmjeni studenata i iskustava.

Predsjednik Đukanović poželio je ambasadoru Urbanu uspješan diplomatski mandat u Crnoj Gori, uz uvjerenje da će se u tom periodu odnosi dvije države dodatno unaprijediti.

 

Send this to a friend