Politika

Đukanović i Zaev: Cilj nam je da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se večeras  sa predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je na radnoj večeri koju je priredio za visokog gosta i makedonsku delegaciju iskazao zadovoljstvo ovom posjetom i prilikom za razmjenu mišljenja oko važnih procesa u dvijema državama i Regionu.

“Uzorni odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji nijesu imali zastoja čak ni u vremenu raspada bivše Jugoslavije, predstavljaju dobar temelj za unapređenje saradnje i brojne mogućnosti prije svega u oblasti ekonomije, i turizma”, kazao je Đukanović.

On je u tom kontekstu pozdravio sjutrašnju zajedničku sjednicu dvije vlade, kao dodatni kvalitet odnosima, uz već uspostavljenu saradnju dvije komore i biznis zajednica.

Đukanović je čestitao Sjevernoj Makedoniji i premijeru Zaevu na izuzetnim ostvarenjima u prethodnom periodu: potpisivanju Prespanskog sporazuma i pristupnog protokola za prijem u NATO.

On je na tragu ovih ostvarenja izrazio očekivanje da će Sjeverna Makedonija sredinom godine otpočeti pregovore za prijem u EU.

“Naš cilj je da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući i uspostavimo evropski sistem vrijednosti”, kazao je Đukanović.

On je posebno pohvalio oporavak makedonske ekonomije, što otvara prostor za nove mogućnosti saradnje i sa našom državom.

Iskazao je očekivanje da će uskoro uspostaviti saradnju i sa novim kolegom predsjednikom Penderovskim i zajednički dati doprinos međudržavnoj i regionalnoj saradnji i daljoj integraciji.

Premijer Zaev zahvalio je predsjedniku Đukanoviću za gostoprimstvo i naglasio da je politika koji vodi primjer progresivne politike ka NATO i EU.

Upoznao je Đukanovića sa napretkom koji Sjeverna Makedonija ostvaruje na planu integracija i ekonomije, ističući da će im podrška i iskustvo Crne Gore biti dragocjeni.

“Crna Gora je odličan primjer u EU i NATO integracijama, želimo da podijelimo iskustva sa vama”, kazao je Zaev.

Predsjednik sjeverno-makedonske vlade, prenio je Đukanoviću pozdrave makedonskog naroda i novoizabranog predsjednika Penderovskog i želje za nastavak i unapređenje visokog kvaliteta odnosa.

Đukanović i Zaev razgovarali su i o aktuelnim prilikama u regionu sa zajedničkom ocjenom o potrebi prevazilaženja otvorenih pitanja u pravcu pune integracije u EU.

Na radnoj večeri sa predsjednikom Đukanovićem i premijerom Zaevim bili su i potpredsjednici dvije vlade.

M.D. 

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sigma
Gost
Sigma

Djukanovic je Crnu Goru vratio 100 godina unazad.Neznan o cemu oni pricaju. Oni de vrate region , ha , ha ,ha u evropsku kucu. Evropa je bolesna isto koliko i ova dva licemijera.

GoranM
Gost
GoranM

Prije cete skupa u Veliku Albaniju

Izađi mala,😘😘
Gost
Izađi mala,😘😘

Ovo da nije smiješno,bilo bi žalosno

Bnjj
Gost
Bnjj

Dvije propale države iz kojih se bježi, na dnu su Evrope po skoro svim kriterijumima čak je Makedonija i bolja u nekim segmentima ekonomski su slične demokratija je veća u Makedoniji

Marinko
Gost
Marinko

Pa vraticete ih, ali juce…

Misko
Gost
Misko

Ma prije ce S.Makedonija u EU no mi,jer oni nemaju SPC ka mi i oni nemaju Amfija i ne boje se kletvi i vradzbina!

gojer
Gost
gojer

Vrhunska analitika, cestitam..

Prc CG
Gost
Prc CG

Sto reci a ne zaplakati……

Send this to a friend