Politika

Đukanović: Igre malih zemalja šansa za promociju sporta, turizma i kulture

Crna Gora Igre malih zemalja Evrope vidi kao još jednu priliku za povezivanje i jačanje saradnje malih zemalja i promociju sporta, ekonomskih potencijala i potvrdu otvorenosti i prijateljstva, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sastanka sa regentima San Marina, Mikeleom Muratoreom i Nikolom Selvaom, koji borave u Crnoj Gori povodom održavanja Igara.

<<<Otvaranje IMZ u Budvi, nikad brojnija naša reprezentacija<<<

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, on je posebno pozdravio održavanje ekonomskog foruma malih zemalja, kao dobru priliku za povezivanje privrednika.

“Đukanović ocijenio je da su bilateralni odnosi Crne Gore i San Marina izuzetno dobri, da su od obnove crnogorske nezavisnosti unapređivani u duhu međusobnog razumijevanja i povjerenja, kao i da postoji značajan prostor za njihov dalji napredak. Tome će, kazao je predsjednik, značajno doprinijeti i posjeta visoke delegacije kao važan korak u intenziviranju političkog dijaloga koji je temelj uspješne saradnje”, navodi se u saopštenju.

U razgovoru je ocijenjeno da Crna Gora i San Marino, dvije male, prijateljske zemlje, imaju mnoge sličnosti – dugu i bogatu istoriju i značajno kulturno nasljeđe, prepoznate su kao zemlje koje poštuju tradiciju, istovremeno slijede dostignuća savremene civilizacije i posvećene su afirmaciji evropskih vrijednosti, ali i svojih osobenosti.

Regenti su iskazali veliko poštovanje za postignuća Crne Gore, ističući da i San Marino pretenduje na dinamičniji ekonomski razvoj i evropsku perspektivu.

“Čast nam je i zadovoljstvo da boravimo u Crnoj Gori zemlji bogate istorije, kulture i ljepote. Dijeli nas Jadransko more, ali su naši narodi povezani”, ocijenili su Muratore i Salveo.

Regenti San Marina pozvali su Đukanovića da posjeti njihovu državu, što je sa zadovoljstvom prihvaćno.

Tokom razgovora prepoznate su brojne oblasti u kojima postoji obostrani interes i mogućnosti za saradnju u oblasti ekonomije, turizma i kulture.

“Zajednički je ocijenjeno da je za dvije zemlje izuzetno važna primjena koncepta održivog razvoja, očuvanje prirodnog ambijenta i kulturnog nasljeđa, i spremnost za saradnju u tom smislu”, navode u Đukanovićevom kabinetu, ističući da je predsjednik ekipama San Marina poželio uspjeh na predstojećim Igrama.

Potvrda da i mali mogu biti veliki

Đukanović se u Budvi sastao i sa predsjednikom evropskog olimpijskog komiteta Janezom Kocijančićem.

“Predsjednik je iskazao je zadovoljstvo prilikom da Crna Gora po prvi put organizuje prestižnu međunarodnu sportsku manifesticiju i izrazio uvjerenje da su ispunjeni svi neophodni preduslovi za uspješno održavanje 17. Igara malih zemalja Evrope”, kazali su iz njegovog kabineta.

Kako su dodali, on je naglasio da je održavanje Igara odlična prilika za promociju Crne Gore, njenih turističkih potencijala i kulturnog nasljeđa.

Kocijančić je, pak, dao visoke ocjene postignućima Crne Gore, ukazujući na punu podršku Slovenije, posebno u procesu evropskih integracija. On je ocijenio da je upravo sport jedan od najvrednijih potencijala naše države koji treba valorizovati na najbolji način.

“Igre malih zemalja odlična su prilika za promociju ravnopravnosti i potvrda da i mali mogu biti veliki”, ocijenio je Kocijančić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kosta
Gost
Kosta

Crna Gora je svakako do sad napravila veliki korak kad je napredak zemlje u pitanju, i to svi koji dodju u CG vide!

oliver14
Gost
oliver14

Crna Gora je prvi put domacin ovih 17. Igara malih drzava i ovo je jedinsteva prilika da se pokazemo i kao organizatori i domacini i da promovisemo nasu drzavu.

goran1978
Gost
goran1978

Ovo je jedinstvena prilika da se promovise nasa drzava i pogledu sporta, turizma i kulture.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Ovo je izvanredan nacin promocije Crne Gore, dosta je bilo price o protestima i ostalim glupostima opozicije.

Neko treci
Gost
Neko treci

Nepobitno je da se čovjek angažuje za promociju Crne Gore kroz razne načine…jer i dolazak multinacionalnosti i ulaganje tih ljudi u naš turizam doprinosi razvoju jedne Balkanske zemlje

Send this to a friend