Politika

Đukanović: Italija je naš pouzdan prijatelj, lani bila najveći strani investitor

Tokom prošle godine sa 116 uloženih miliona eura Italija je bila najveći strani investitor u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu na Cetinju.

Prijem je organizovala italijanska ambasada povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Crnom Gorom, a Đukanović je istakao da su dvije godine nakon prijema Crne Gore u NATO, italijanske investicije udvostručene u odnosu na isti period prije učlanjenja, dok su u poslednjih 13 godina, iznosile blizu 850 miliona eura.

“Gotovo da nema oblasti u kojoj se danas Crna Gora i Italija ne mogu pohvaliti sadržajnim vezama. Intenzivan politički dijalog, saradnja u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova, pravosuđa, turizma, kulture i spoljnotrgovinska razmjena koja u kontinuitetu bilježi rast, daju nam za pravo da sa optimizmom gledamo na budućnost naših odnosa”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, susjedna Italija je prije drugih anticipirala procese u Crnoj Gori krajem prošlog i početkom ovog vijeka.

“Diplomatsko – konzularnu kancelariju otvorila je 1997. godine gotovo deceniju prije referenduma o nezavisnosti. Diplomatski odnosi između naših zemalja ponovo su uspostavljeni 14. juna 2006. godine, a uskoro su otvorene ambasade u Podgorici i u Rimu. U proteklih 13 godina od obnove državnosti, naša saradnja dobila je novi snažan zamah. Italija je jedna od ključnih zemalja u Evropi i svijetu koja bezrezervno podržava evropski i evroatlantski put Crne Gore i regiona. O čvrstini našeg prijateljstva i savremenih veza svjedoči projekat podmorskog elektroenergetskog kabla koji realizuje italijanska državna kompanija Terna, kao simbolički pandan uspostavljanju radiotelegrafske veze između Crne Gore i Italije početkom prošlog vijeka. Kao nekada, i danas je Italija ne samo pouzdan susjed i prijatelj, već i jedan od ključnih ekonomskih partnera”, naveo je Đukanović.

Crna Gora, prema Đukanovićevim riječima, lider u procesu pristupanja Evropskoj uniji i ima jasnu stratešku viziju o pripadnosti evropskim civilizacijskim vrijednostima i porodici evropskih naroda i država.

“U tom procesu uloga Italije, našeg susjeda i prijatelja je nezamjenjiva. Jedan od najznačajnijih segmenata naše saradnje i zaloga izvjesne budućnosti su i stotine naših studenata koji se školuju na italijanskim univerzitetima”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Kako mu se brci znoje na pomen italije.

Što se čini
Gost
Što se čini

Kako glede gospodara 😍

Pircio Biroli
Gost
Pircio Biroli

Istra Dalmacija Italiji e VIVA E VIVA italiju za komsije da imamo

Metikos
Gost
Metikos

Tako je Kralju Milo .Evo trazi Italija Istru,Dalmaciju sve do Boke od Hrvata.Reaguj odma da im se pomogne u ostvarenju tog cilja pacemo imat i opravdanje Rat za mir….znas na sto mislim

radojka
Gost
radojka

Nema Predsjednik konkurenciju njemu nemoze niko da parira, zna i umije da pregovara pa jasno je svima da ga cijene i postuju, samo naprijed i srecno.

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Radojka .. zagore ti ručak. Neka priviri Preśednik u Italiju pa ćeš vidjeti kako se pregovara sa Tužiocima i Sudijama za organizovani kriminal.

mojsilović
Gost
mojsilović

Žao mi Lidije te joj mladost prođe da Rim ne upozna a to joj je bila velika želja dok je studirala.

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

A glisseri….šta bi snjima ??

999 999 999 99
Gost
999 999 999 99

Kolika je država italija sa 65 miliona stanovnika i crna gora. Sve je lakše u crnu goru zato što je manja država.

999 999 999 99
Gost
999 999 999 99

Mi prodajemo oko milijardu eura akcija i uzimamo pare poslije možda se prepisu mene na moje ime u italiju. Samo treba znati jezik.

999 999 999 99
Gost
999 999 999 99

Mi prodajemo oko milijardu eura akcija. I možda se vratim u crnu goru uzmem pare i stavimo na račun posle na moje ime.

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

A ko to može da mu parira u Crnoj Gori?
Pa,slojevi jedni,pogledajte na što vam opozicija liči!
Milo je jedan jedini!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Sta narodu u cg fali, dal je moguce 30g da ovaj vlada.poceo je jos je postojao sssr.dokle vise?

Ladybug
Gost
Ladybug

Tako sam i ja mislila ali kad vidim alternativu – neka hvala! Dobar je i on

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Nisi ti nikad mislila..

Prc CG
Gost
Prc CG

Posebno su te zapamtili iz devedesetih…….

to balego
Gost
to balego

Sve to je tacno predsjednice

Send this to a friend