Politika Intervju predsjednika Crne Gore za China Media Group (CMG)

Đukanović: Most na Tari postao je simbol crnogorsko-kineskog prijateljstva

Milo Đukanović

U intervjuu za China Media Group (CMG) predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da je zahvalan Pekingu na razumijevanju i podršci koju pruža Crnoj Gori na evropskom i euroatlantskom putu. To, kako kaže crnogorski predsjednik, samo potvrđuje da su odnosi dvije zemlje primjer dobrih odnosa, kojima ne smetaju niti ih ograničavaju integracija Crne Gore u NATO i njeno skorije članstvo u EU. U post-kovid eri, ocijenjuje Đukanović, izolacija i distanca ne smiju ostati „nova normalnost“, već to moraju biti povezivanje i saradnja.

Đukanović je ove sedmice učestvovao na Samitu Kine i zemlja Centralne i Istočne Evrope. Upitan o utiscima sa ovogodišnjeg 17 + 1 Samita, predsjednik Crne Gore kaže da se ova inicijativa još jednom pokazala kao važna za dalje produbljivanje saradnje.

“Vjerujem da je diskusija još jednom pokazala važnost inicijative i korisnost mehanizma za dalje produbljivanje saradnje između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a time i jačanje i razvijanje odnosa između Evrope i Azije. U današnjim komplikovanim uslovima pandemije, koja je umnogome ograničila susrete i time drastično onemogućila uobičajeni i željeni ritam multilateralne diplomatije, održavanje Samita, makar i u formi on line, bio je jasan pokazatelj posvećenosti i želje svih zemalja učesnica da radimo zajedno i tražimo najbolja rješenja za izazove sa kojima se suočavamo”, ocijenio je Đukanović u intervjuu za CMG.

Bila je to, kako kaže, kvalitetna razmjena mišljenja o rezultatima i dometima prethodnog rada u okviru 17+1, ali i jasno identifikovanje oblasti u kojima postoji obostran interes za intenziviranjem odnosa i aktivnosti u periodu koji slijedi.

“Prije svega mislim na saradnju u nastavku borbe protiv Covid-19, jačanje konektivnosti, velike potencijale u poljoprivredi, zatim u oblastima zdravstva, kulture, turizma, digitalizacije”, navodi Đukanović.

Raduje ga, kako ističe i naglašen zajednički interes očuvanja principa održivog razvoja i promocije zelenog rasta, što sve zajedno uliva optimizam u budućnost odnosa i inicijative.

ZASLUGE ZA AUTO-PUT IDU KINESKIM PARTNERIMA

Posljednjih godina saradnja između Kine i Crne Gore neprestano se produbljuje. Vjetroelektrana na Možuri koju je izgradila kineska kompanija već je počela sa radom. Prema predviđanjima, izgradnja prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare biće završena ove godine, a kineska kompanija će i rekonstruirati termoelektranu u Pljevljima.

Na pitanje u kojim oblastima kineska i crnogorska strana dodatno mogu valorizirati potencijal za dalju saradnju, Đukanović ističe da se saradnja dvije zemlje na zadovoljstvo dvije strane odvija u veoma važnim oblastima za ekonomski razvoj Crne Gore, u izgradnji moderne saobraćajne infrastrukture i energetici.

“O značaju izgradnje prve dionice autoputa Bar – Boljare gotovo da više nije potrebno dodatno govoriti. Radi se o najskupljem, tehnološki najizazovnijem projektu u Crnoj Gori ikada; uvijek ističem da zasluge za njegovu izvedbu pripadaju našim kineskim partnerima i prijateljima, posebno kompaniji CRBC, ali i našim kompanijama koje u ovom poslu stekle dragocjeno iskustvo”, istakao je on.

Đukanović kaže da postoje i značajni potencijali da ekonomska i privredna saradnja bude dvosmjerna i u korist obje zemlje.

“Tu posebno ističem poljoprivredu, turizam, logistiku, saobraćaj i svakako IT sektor i e-trgovinu. Imamo i veoma dobru osnovu, prije svega u brojnim bilateralnim sporazumima i kroz Mehanizam saradnje “17+1″. To potvrđuje i nedavno održana konferencija «Ekonomski i investicioni izazovi poslije Covid-a» na kojoj su učestvovali brojni kineski privrednici koji već uspješno sarađuju sa Crnom Gorom i oni koji u našoj zemlji s pravom vide novu investicionu šansu i pouzdanu biznis destinaciju”, smatra crnogorski predsjednik.

MOST NA TARI – SIMBOL PRIJATELJSTVA

Govoreći o mostu na Đurđevića Tari, koji je zahvaljujući filmu „Most“ postao crnogorska vizitkarta u Kini, ali i namjeri kineske vlade da donira sredstva za rekonstrukciju ovog znamenitog obilježja Crne Gore, Đukanović ističe da je most na Tari postao simbol crnogorsko-kineskog prijateljstva.

“Antologijski film “Most” je zaista postao specifična vizitkarta Crne Gore u Kini, što nam je veoma drago. Uvijek se iznova radujemo kada vidimo koju emociju kineski građani pokazuju kada posjete most, po kojem je Crna Gora prepoznatljiva ne samo u Kini. Posebno je važno istaći da je to tako prije svega zbog činjenice da naše dvije prijateljske zemlje i naši narodi dijele vrijednosti antifašističke borbe i slobodarstva”, mišljenja je Đukanović.

Tačno je, kaže on – Most na Tari je simbol svih tih vrijednosti, a postao je i simbol crnogorsko-kineskog prijateljstva. Zahvaljujući Vladi Kine na donaciji, Đukanović je izrazio nadu da će uskoro doći do realizacije projekta u koji bi, kako je najavljeno, trebalo da bude uloženo sedam miliona eura.

„Siguran sam da će njegovo novo ruho, u spektakularnom prirodnom ambijentu, ne samo uvećati njegovu slavu već i privući značajan broj posjetilaca i turista, posebno iz Kine. To će dodatno zbližiti dva naroda u vijeku u kojem geografska udaljenost više nizašta ne predstavlja prepreku“ istakao je predsjednik Crne Gore.

Da čuveni Most na Tari neće još dugo ostati jedina legitimacija Crne Gore u NR Kini, uvjeren je crnogorski predsjednik. U prilog tome ide i činjenica da je broj kineskih turista u Crnoj Gori prije pandemije rastao iz godine u godinu. Svi oni su, kako kaže Đukanović, “bili zadivljeni našim starim gradovima na primorju, našim raznovrsnim prirodnim ljepotama kulturom i gastronomijom, što će se nastaviti u post-kovid eri”.

ZAJEDNIČKA BORBA GARANTUJE USPJEH

Na pitanje o kinesko – crnogorskoj saradnji tokom pandemije i naporima dvije zemlje u zajedničkoj borbi protiv COVID-19, Đukanović napominje – borba protiv Covid – 19 može biti uspješna samo ako je zajednička i solidarna.

“Najbolja potvrda toga je i činjenica da smo zajedničkim naporima, dobrom organizacijom, jasnim planovima aktivnosti i definisanim koracima u slučaju potrebe za hitnim djelovanjem, kreiranih već u januaru i februaru 2020. godine, uspjeli da zaštitimo više hiljada kineskih radnika u kampovima na gradilištima autoputa Bar – Boljare. Ni u jednom trenutku trajanja pandemije ti kampovi nisu bili klaster širenja virusa, ni kada je epidemija bila na vrhuncu u NR Kini, ni kada je to bio slučaj u Crnoj Gori”, naveo je Đukanović.

Jedna od prvih video konferencija za predstavnike crmogorskog zdravstvenog sistema je, kako kaže, održana s kineskim zdravstvenim institucijama, koje su prenijele svoja iskustva i vrijedno stečeno znanje.

“Takođe, Vlada Kine je putem donacija zaštitne opreme i testova na Covid-19, u periodu kada je ona bila veoma deficitarna u čitavom svijetu, značajno doprinijela osnaživanju kapaciteta crnogorskog zdravstvenog sistema za borbu protiv Covid-19. Donacije su upućivali brojni privrednici i građani NR Kine, na čemu smo posebno zahvalni”, istakao je Đukanović.

Dodaje i da je komunikacija diplomatskih predstavnika bila gotovo dnevna i kako ističe, uvijek vođena principom razumijevanja, solidarnosti, uvažavanja potrebe za brzim reagovanjem, znajući da je ova borba zajednička i da je svaki napredak u suzbijanju epidemije u Crnoj Gori ili u Kini, zajednički rezultat i doprinos suzbijanju pandemije.

“Ovi principi nas moraju voditi i na globalnom nivou sada u procesima nabavke i distribucije vakcina, jer je sasvim jasno da dokle god na svijetu postoji i samo jedno žarište virusa očekivana globalna pobjeda nad njim se neće moći smatrati konačnom”, smatra Đukanović.

15 GODINA PRIJATELJSTVA

Ove godine obilježava se 15 godina od osnivanja diplomatskih odnosa između Kine i Crne Gore. Upitan kakva su njegova očekivanja, Đukanović kaže da i jedna i druga zemlja, mogu biti zadovoljne ostvarenim u saradnji dvije zemlje u proteklih 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, nakon što je 2006. godine Crna Gora obnovila nezavisnost i postala članica Ujedinjenih nacija.

“Radili smo posvećeno, otvoreno, u zajedničkom interesu, poštujući međusobne izbore i vizije na putu razvoja, onako kako to rade prijatelji. Zahvalni smo NR Kini na razumijevanju i podršci na našem evropskom i euroatlantskom putu. To samo potvrđuje da su odnosi Crne Gore i Kine primjer dobrih odnosa, kojima ne smetaju niti ih ograničavaju integracija Crne Gore u NATO i njeno skorije članstvo u EU”, istakao je on.

Ipak, kaže Đukanović, prijateljstvo i saradnja Crne Gore i Kine znatno su stariji od 15 godina i datiraju još iz perioda kada je Crna Gora svoje interese ostvarivala kao članica SFR Jugoslavije, kada je imala direktnu saradnju s provincijom Gui Dzou.

“Prostora za dodatno uvećavanje saradnje i učvršćivanje odnosa ima puno. Čitav svijet očekuje i nada se da će ova godina, zahvaljujući masovnim vakcinacijama, biti posljednja godina pandemije bolesti Covid 19 i da ćemo se vratiti u “staru normalnost” i prije svega posvetiti brzom ekonomskom oporavku i pokretanju novog ciklusa razvoja”, nada se Đukanović.

Ključne riječi koje spašavaju živote tokom pandemije su izolacija i distanca, kaže predsjednik.

“U post-kovid eri biće upravo suprotno. Izolacija i distanca ne smiju ostati „nova normalnost“, već to moraju biti povezivanje i saradnja. Novim investicijama, inovativnim projektima, digitalizacijom, razvojem zasnovanim na zelenoj ekonomiji, moramo brzo vratiti radna mjesta izgubljena tokom pandemije i otvoriti nova”, zaključio je Đukanović.

DOKUMENTARAC O CRNOGORCIMA U KINI
China media group u znak obilježavanja 15 godina odnosa dvije zemlje, odlučila je da priredi dokumentarac o Crnogorcima koji žive i rade u Kini.

Đukanović kaže da ga raduje takva inicijativa.

“Vjerujem da su svi oni,i naši mladi ljudi, studenti, najbolji promoteri Crne Gore,da dostojno predstavljaju svoji zemlju i poštuju Kinu, njenu kulturu, tradiciju, specifičnosti i veliki kineski narod, gradeći tako nove čvrste mostove za buduću plodonosnu saradnju. Vjerujem da će nadležni državni organi dvije zemlje osmisliti i organizovati razne prigodne dogadjaje za obilježavanje ovog značajnog zajedničkog jubileja”, zaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slave
Gost
Slave

Sa Kinezima šuruje, Srbe hapsi i protjeruje! 14. marta ćeš imati i napismeno šta mislimo o tebi i tvojim DPS-ovcima!

Niksic
Gost
Niksic

Bit ces Vjecni Predsjednik Crne Gore.
Niksicani su uz Tebe.
Sad ce to Niksicani I pokazati ovoj Bagri.

Tutinac
Gost
Tutinac

Sedi SAVIJSE I SVE CE TI BIT JASNO POSLE IZBORA U NK😁

CorsoCorso
Gost
CorsoCorso

Jes, zato ste ga dobro pazili zadnijh 30 godina da je u stanju raspadanja.

veki
Gost
veki

jeste , simbol prezaduženosti CG

KPJ
Gost
KPJ

A auto put
Zna se cega

RADOJKA
Gost
RADOJKA

Predsjedniče spašavajte Drzavu , ne dozvolite da se rasparčava , znate vi to i mozete.Spašavajte što se spasit moze , vidimo svi šta se dešava.Cijeli svijet je u haosu , spašavajte CRNU GORU učinite to usmjerite Drzavu u najboljem pravcu.Vi to mozete i znate.

Dzoran poštar
Gost
Dzoran poštar

Bravo legendo.

Dzoran poštar
Gost
Dzoran poštar

Bravo milo.

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Gospodin rodjeni!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Izdusio je ! Zaboravio je na Bidena !

Ja sam
Gost
Ja sam

Zlatibore pitaj Taru

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Kompletan put ce bit atraktivan da se provozaju makine po njemu’ mozemo da ga izdajemo formuli 1 i to jednom godisnje

Milica
Gost
Milica

Lijepo ga vidjet!😊😊😊

Niksic
Gost
Niksic

Bravo nas predśednice

Dolina Bogova
Gost
Dolina Bogova

Milo toliko si moćan da možeš za 24 sata izćerat sve ove izdajnike i srbofile iz naše Crne Gore , žao mi je što nisi agresivniji . Ali eto imas jos dvije godine da učiniš nešto mirnim putem . Živo me zanima tvoja taktika pomno ću je pratiti .

Send this to a friend