Politika

Đukanović: Možda možemo glasati za izbor jednog sudije Ustavnog suda

Možda možemo u ovom trenutku glasati za izbor jednog sudije, čime Ustavni sud postaje funkcionalan, pa ostavljamo priliku da se u nakadnom procesu dođe do zajedničke liste kandidata za tri sudije Ustavnog suda, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odgovarajući na pitanja novinara u Tirani nakon današnjeg Samita EU – Zapadni Balkan.

Podsjećamo, šef poslaničkog kluba DPS-a pozvao je šefove poslaničkih klubova drugih partija da se razgovara o paketu pitanja koje je DPS definisao u obrazlaganju inicijative za odlaganje izjašnjavanja o predlogu za sudije Ustavnog suda. Đukanović je rekao da je to jedan logičan i odgovoran potez.

“Kazali smo da želimo da razgovaramo o terminu za zakazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, o tome da li je moguće zaustaviti donošenje zakona u parlamentu koji udaraju na ustavno-pravni poredak Crne Gore i u tom sklopu smo spremni da razgovaramo prema potrebi da se izabere jedan sudija Ustavnog suda čime bi se deblokirao rad i stvorili uslovi za legitimizaciju izbornog procesa koji bi se trebalo dogoditi nadajmo se u bliskoj budućnosti”, rekao je Đukanović.

 

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Sa sigurnošću, kaže, možemo očekivati predsjedničke izbore u martu ili aprilu naredne godine, ali ono što, rekao je Đukanović, žele prije toga je održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora da bi zemlja izašla iz stanja “institucionalne blokade i opasnosti koje lebde kada je u pitanju ekonomska održivost i održivost javnih finansija, da bi Crna Gora dobila nacionalnu odgovornu Vladu koja će nastaviti zemlju da vodi evropskim putem”.

“Naš primarni predlog je bio jasan – vratimo se na početak tog procesa i spremni smo da razgovaramo o izboru četvoro sudija. Ako je potrebno obezbijediti dvotrećinsku podršku u plenumu, logično je da na Ustavnom odboru razgovaraju vlasti i opozicija”, kazao je on.

Ova pocedura je nakaradno krenula, ocijenio je Đukanović.

“Većina od 41 poslanika preko svojih predstavnika u Ustavnom odboru je bez konsultacija sa opozicijom utvrdila kandidatsku listu, ispostavila je sa očekivanjem da joj se opozicija pridruži. To se tako ne radi. Rekli smo – hajde da se vratimo natrag i razgovaramo, jer sam siguran da iz one liste od 18 kandidata možemo doći do četvoro ljudi koje će podržati i vlast i opozicija. Međutim, nije bilo spremnosti za to”, ističe Đukanović.

Predsjednik države rekao je da “možda možemo u ovom trenutku glasati za izbor jednog sudije Ustanog suda”.

“Ako postoji spremnost da razgovaramo o utvrđivanju datuma za prijevremene parlamentarne izbore i da se odustane od urušavanja ustavno-pravnog sistema, onda smo spremi da razgovaramo o korekciji našeg stava za popunu Ustavnog suda. Možda možemo u ovom trenutku glasati za izbor jednog sudije, čime Ustavni sud postaje funkcionalan, pa ostavljamo priliku da se u nakadnom procesu dođe do zajedničke liste kandidata za tri sudije Ustavnog suda”, poručio je Đukanović.

A.Šofranac

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slobodan
Gost
Slobodan

Dok se kunu u Ostrog sve lazu.Ne vjerujte lazovima.Znam jednoga sav je okicen brojanicama i krstivima,a kuci majku bije.Ne vjeruj.

Canon
Gost
Canon

Čuješ možda, moraš, ne pitaš se ti tu

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ako rusija pobjedi u ukrajini i nama se smješi rat.

Atos
Gost
Atos

Rusija ne može da izgubi u Ukrajni, svi, ali svi kažu daće to da se završi progovorim… Odnosno da je samo pitanje koliko će od Ukrajne uzeti… A mi smo u Nato, tako da ti jesmo sa drugim nema veze.. A i sa kome da ratujemo, do sada u našoj istoriji samo su nas napadalr isključivo sada članice Nato, Turska,… Više »

Krsto
Gost
Krsto

I okupirala srbija na prevaru.to si zaboravio.

Nemoj to radit
Gost
Nemoj to radit

Ja ima. Nekinosjecaj da tinovo sve snjima radis smisljeno.. oces da im das tog sudiju da skinu vukovica, ili da ne skinu tebe..zbog onog zakona..

Mrdalo
Gost
Mrdalo

Stranci sto kazu tako ce biti, banana stejt

Dalux
Gost
Dalux

Izaberite ga ali mu ograniciti rok trajanja na max 6 meseci,

MadridJ
Gost
MadridJ

Ne postoji tako nešto u pravnom sistemu. Ne no pripravnički da odradi

Ulice čistim D
Gost
Ulice čistim D

Iskusno presjednice .

Podgorica
Gost
Podgorica

Da,, pričat da neće pa onda kad pritiznu ssvit kičmu, ka on

expert123
Gost
expert123

Tesko je njima vjerovati . Jedino ako budu spremni na kompromis i odredjene ustupke.

biblion
Gost
biblion

Prvo neka ponište taj zakon, pa da se odredi termin za izbore, a izbor sudija vratiti na početnu poziciju. Ne vjerujte im ništa, predsjedniče!!!

Podgoricanka
Gost
Podgoricanka

Samo ako ste naivni.

Laban
Gost
Laban

To je ispravan stav.Imqte podršku SAD i EU za izbore,tako da je ponuda ok.

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

Milo ne dozvoli, da se glasa zasto smo na ulice opet će prevarit kunu se u Ostrog i lazu.
Prevarili su Boga sto nebi opet i narod i tebe, ne vjeruj im vise ti si pametan čovjek.

Filozof
Gost
Filozof

Nemojte.

Mili
Gost
Mili

Zašto???
Koji su razlozi?

Zoka
Gost
Zoka

Zna Milo sza radi.ne brinite👌

Send this to a friend