Politika

Đukanović na Cetinju: 13. jul simbol državnog bića i vječnosti Crne Gore

Francuzi imaju Dan Bastilje, Amerikanci Dan nezavisnosti, Italijani i Njemci svoj dan ujedinjenja, Rusi Dan pobjede… A mi imamo 13. jul., datum koji je kroz istoriju postao sinonim državnog bića i vječnosti Crne Gore, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu koji je povodom Dana državnosti priredio na Cetinju.

On ja poručio da Crna Gora ove godine slavi Dan državnosti u znaku velikog jubileja – 80-togodišnjice Trinaestojulskog ustanka 1941. prvog masovnog ustanka u porobljenoj Evropi.

“Događaj koji je potvrdio da veličinu jednog naroda ne određuje njegova brojnost, niti površina teritorije na kojoj živi. Koji je ulio nadu porobljenim narodima Evrope. O njemu su izvijestili i London, i Njujork, i Moskva. Kao da ga je Njegoš nagovijestio stihom: „Udar nađe iskru u kamenu“, naveo je predsjednik.

Prema njegovim riječima, Trinaestojulski ustanak bio je uvod u herojsku Narodnooslobodilačku borbu jugoslovenskih naroda, kroz koju je Crna Gora povratila svoje nacionalno i državno ime, poniženo u prvoj Jugoslaviji.

“Zemaljsko antifašističko vijeće Crne Gore i Boke na zasijedanju održanom od 13. do 15. jula 1944. preraslo je u Crnogorsku antifašističku skupštinu narodnog oslobođenja, na kojoj je odlučeno da Crna Gora kao ravnopravna republika bude dio zajednice jugoslovenskih naroda”, naglasio je on.

Lidija i Milo Đukanović

Đukanović je jasan, bez ovih svijetlih datuma ne bi bilo ni velikog 21. maja 2006. godine kada je Crna Gora poslije gotovo jednog vijeka obnovila svoju nezavisnost, i ponovo stekla međunarodno priznanje.

Podsjetio je da je na demokratskom referendumu, organizovanom po najvišim standardima, crnogorski ratnički narod zamijenio je pušku olovkom i po prvi put na Balkanu stvorio jednu državu mirnim putem.

Vrijeme novih iskušenja

Predsjednik je napomenuo da je prvi put Crna Gora zvanično priznata i potvrđena kao nezavisna država na Berlinskom kongresu, 13. jula, prije 143 godine.

“Danas je Crna Gora pouzdan susjed, uvažena članica NATO, i lider u pregovaračkom procesu za članstvo u EU. Odnedavno u novoj fazi demokratskog razvoja, poslije prve promjene vlasti nakon uvođenja višestranačja. Ovo je vrijeme novih iskušenja za Crnu Goru, koja se našla u sred veoma složenih unutrašnjih, regionalnih i globalnih procesa”, rekao je Đukanović.

Đukanović na Cetinju

Crna Gora davno izabrala evropski put

Uprkos svim izazovima, predsjednik navodi da je siguran da nema bojazni za njenu evropsku budućnost.

“Naša zemlja je davno prošla raskrsnicu na kojoj je izabrala svoj evropski put, s kojeg nema skretanja ni povratka. Bez obzira što postoje i u Crnoj Gori, i izvan Crne Gore, oni koji bi to željeli”, istakao je Đukanović.

Za to su, kaže, garancija slobodarstvo i antifašizam kao trajne vrijednosti velikog Trinaestog jula, koje baštinimo.

“O njegovom značaju, doprinosu Crne Gore pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kao i u aktuelnom trenutku naše zemlje, imam čast da na poziv Saveza udruženja boraca NOR i antifašista Crne Gore govorim sjutra na narodnom zboru na Virpazaru, gdje je pukla prva ustanička puška. Pozivam vas ako ste u mogućnosti da prisustvujete tom našem ponosnom sjećanju na 13. jul 1941. , istakao je predsjednik.

Đukanović je svim građanima Crne Gore čestitao Dan državnosti, uz želje da istorijske podjele ostavimo iza nas, da se okrenemo sebi i posvetimo našoj evropskoj budućnosti.

“Nek’ je vječna Crna Gora!”, poručio je Đukanović.

Prijemu na Cetinju prisustvuju predstavnici političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore,  predstavnici diplomatskog kora, visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija…

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sasa
Gost
Sasa

Posto nemamo buducnosti ,dicimo se i zivimo u proslosti ..Dokle..

Ivan
Gost
Ivan

Milo spasi nas od srpskog sveta ko boga te molim ne daj našu prelijepu domovinu

Mitar
Gost
Mitar

Jesi pozva srpsku crkvu na prijem? Nasu nijesi sigurno!!!

Jelena
Gost
Jelena

Gospodin! Nema dalje!

Iki
Gost
Iki

Koja gospoda!
Da je vječna Crna Gora! 🇲🇪❤️🇲🇪❤️🇲🇪❤️🇲🇪❤️

BGD
Gost
BGD

Komsije,cestitam vam praznik i da uzivate u njemu.Smrt fasizmu sloboda narodu.

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Živ nam bio Milo !!!

DejoDejo
Gost
DejoDejo

Je li bilo na prijemu ono cudo nevidjeno iz Cuca🤔🤔🤔

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

13 jul je ponos CG za sva vremena. I onaj iz 1878.,a pogotovo onaj iz 1941. kada smo zlatnim slovima upisali crnogorsko ime u temelje savremene Evrope bazirane na antifašističkim vrijednostima!!

Verica
Gost
Verica

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

_cetinje_
Gost
_cetinje_

Zivio ,smrt fasizmu

Draga
Gost
Draga

Vjecna. Za vijek vjekova.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Beharovic serif
Gost
Beharovic serif

Milo dukanovicu dok si JOS na vlasti ocisti smece cetnicko IZ crne gore ? PROCERAJ cetnike u njihovu DRZAVU srbiju ?

Send this to a friend