Politika

Đukanović: Upozoravao sam ranije na akcije Rusije, Moskva želi geopolitičku poziciju SSSR, a ne shvata da je to nemoguća misija

Ruska invazija na Ukrajinu je djelovala otrežnjujuće za Evropsku uniju, i na nas koji živimo u Evropi a još uvijek nijesmo član EU. To, kako je poručio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nije agresija samo protiv Ukrajine, nego i protiv evropskog sistema vrijednosti, evropskog jedinstva i evropske bezbjednosti.

Đukanović na Prespanskom forumu za dijalog 2022./ Foto: Kabinet Predsjednika CG

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv predsjednika Sjeverne Makedonije Steva Pandarovskog, učestvuje na Prespanskom forumu za dijalog 2022. pod nazivom „Oblikovanje budućnosti Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi“.

Đukanović je govorio na zvaničnoj sesiji otvaranja na visokom nivou: “Šta nakon rata u Ukrajini?

“Ruska invazija na Ukrajinu je djelovala otrežnjujuće za Evropsku uniju, i na nas koji živimo u Evropi a još uvijek nijesmo član EU. Ovo nije agresija samo protiv Ukrajine, nego i protiv evropskog sistema vrijednosti, evropskog jedinstva i evropske bezbjednosti. EU mora postati lokomotiva evropskog kontinenta”, istakao je Đukanović.

Rusija, dodaje on, želi da uskrati pravo nezavisnim evropskim državama da odlučuju o svojoj budućnosti.

“Ona želi da se vrati na geopolitičku poziciju koja je pripadala Sovjetskom Savezu iz vremena hladnog rata. To je nemoguća misija, jer je nemoguće vratiti točak prošlosti”, ocijenio je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je istakao da je na poteze Rusije konstantno upozoravao zvaničnike Evropske unije i NATO-a.

“U Crnoj Gori smo prolazili kroz pokušaje Rusije usmjerene protiv našeg članstva u NATO, prolazili smo i kroz događaje 2016. godine. Ono što se dešavalo tada i ovo što se dešava u Ukrajini potiče iz istog izvora”, dodao je on.

Đukanović ističe da neke države u regiji sada imaju problem jer 80 odsto njihovog javnog mnjenja podržava Rusiju.

Poručio je i da bi EU bez oklijevanja trebalo da otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ukazujući i na važnost vizne liberalizacije sa Kosovom.

Diskusija ovogodišnjeg Prespanskog foruma je fokusirana na nove geopolitičke realnosti, održavanje strateških partnerstava, hitnu potrebu da se ostvari evropska perspektiva Zapadnog Balkana i druge teme važne za budućnost regiona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miki
Gost
Miki

Konacno da se Crna Gora usaglasila.Jos da se ukloni Jokovic i SNP kao ocigledno remetilacki faktor to jest antievropska snags a da umjesto njih SD udje u vladu I to bi bilo to

North
Gost
North

Predsjedniče bolje da ste upozoravali ljude koji su na čelnim funkcijama u državi 30 godina, da rade kako treba, ne bi sad ovog jada imali.

soko
Gost
soko

Nek puknu dušmani!
KRALJ j JEDAN i tačka!

Mile
Gost
Mile

Popne se komarac na slona i pocne se hvaliti da mu niko nista ne moze.🤣

RORA
Gost
RORA

Soko,svaka ti ♥️ je ka Njegoseva, Milo je samo jedan

AntifaBelveder
Gost
AntifaBelveder

Srbija ima taj refleks da podrži agresiju i zločin.. to je pažljivo odnjegovano 😂

Ljubica
Gost
Ljubica

Obavezno sankcije srbiji jer nece da prihvati evropske vrijednosti a oce investicije dok sire rusofilstvo dosta je

Posmatra
Gost
Posmatra

U takvoj su mogucnosti moze im se. I imaju svoju politiku i svoj stav. Sto je dobro

marko
Gost
marko

Samo neka oni dalje ruke od CG , pa neka im se moze ali , onamo namo …

61,8 perpera D
Gost
61,8 perpera D

Milo gospodin 😃😂

Deki 61,8 Bilio
Gost
Deki 61,8 Bilio

Svaka čast presjednice.

Bot
Gost
Bot

To je potpuno tačno, nadajmo se da nas neće uzeti da branimo te vrijednosti koje nemaju veze sa nama. Crna gora prezire neokolonijalizam zapadnog društva.

Deki 61,8 Bilio
Gost
Deki 61,8 Bilio

Dugo će trajati u ukrajini.

Send this to a friend